Mindre larm og mere lys i den bæredygtige by

Trafikstøj, luftforurening og voksende affaldsmængder er nogle af de fysiske udfordringer, den moderne by står overfor, og som kan give social ulighed. Ved hjælp af data kan – og skal – virksomheder og myndigheder afhjælpe problemerne. Gate 21 samlede forskellige løsninger på årets Nordic Edge.

Lys er vigtigt som bæredygtighedsparameter til at skabe i byerne til at skabe tryghed og grundlag for bevægelse, ikke mindst af den klimavenlige slags, lød det bl.a. på sessionen..

16.10.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Danske bæredygtige urbane løsninger var den tillokkende overskrift på en da også velbesøgt session på årets Nordic Edge-konference i Stavanger i slutningen af september. Gate 21 var vært og på agendaen stod emner som støj, lys, affald og datadeling.

En direkte konsekvens af den øgede urbanisering verden over – FN anslår at 68 procent af klodens befolkning vil bo i byerne i 2050 sammenlignet med ca. 55 procent i dag og 33 procent i 1960 – er mere støj og forurening i de voksende megabyer.

Læs også: Den smarte by skal have hjertet med

Flere danske kommuner og virksomheder arbejder sammen om at skabe løsninger på disse udfordringer, og for at vise eksempler på dette frem, var repræsentanter fra en håndfuld af de initiativer, Gate 21 er involveret i, inviteret med til Stavanger for at fortælle om deres fremskridt.

”Disse offentlig-private partnerskaber skal skabe innovation og nedbryde siloer mellem myndigheder og det private erhvervsliv, så vi kan få frembragt nogle svar på de store spørgsmål, den globale urbanisering sammen med klimaforandringerne stiller os i disse år”, sagde leder af Gate 21’s Smart City-program, Lone Pie Kelstrup.

Støj rammer oftere de svageste
Lydforurening fra primært trafik er et af de konkrete problemer, som rigtig mange mennesker har inde på livet til hverdag. Ifølge Torben Holm Pedersen, der er senior teknologispecialist ved Force Technology, påvirker støj hver dag 100 mio. mennesker alene i Europa, ligesom det koster samfundet enorme beløb.

”Støj på hospitaler giver patienterne ubehag og fører ultimativt til, at de er indlagt i længere tid, med øgede omkostninger til sygehuset og tabt arbejdsfortjeneste til følge. Det er vi simpelthen nødt til at skabe noget opmærksomhed omkring, hvis vi kan få kommunerne til at se idéen i at investere, så er der værdi i det for virksomhederne på området”, sagde Ole Juhl, der er partner i virksomheden SoundEar, der arbejder med at visualisere støjen for at gøre den mere synlig.

Et andet aspekt af trafikstøjen er, at den ofte har en social slagside i byerne. Selvom larm som udgangspunkt er ens for alle, så er der nemlig forskel på, hvor meget forskellige grupper bliver udsat.

”Vi ser en tendens til, at det er de befolkningsgrupper, der i forvejen har det sværere, også er dem, som er mest plaget af støjforurening. Det skyldes ganske simpelt, at de bor tættere sammen og oftere i nærheden af store færdselsårer, end den mere velhavende del af befolkningen”, sagde Torben Holm Pedersen.

Lys til tryghed og bevægelse
Også lys – eller mangel på samme – er et emne, som den moderne og smarte storby skal forholde sig til. Det gør bl.a. Lighting Metropolis, et projekt under Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Skåne, der fokuserer på lys’ rolle i at fremme sundhed, sikkerhed, tilgængelighed og uddannelse for byboere i Øresundsregionen.

”Lys kan være med til at skabe social bæredygtighed i vores byer og det skal vi sørge for sker. Bedre oplyste gangstier og cykelruter skaber tryghed og bedre forudsætninger for motion og miljørigtig transport, og med eksempelvis LED-lamper kan det gøres med et minimalt energiforbrug”, sagde projektets kommunikationschef, Peter Liljenberg.

”Et afgørende parameter er, at løsningerne bliver hos virksomhederne, så de kan skabe en forretning den vej rundt”, understregede han.

Data som en af nøglerne
Et af de vigtigste redskaber i bestræbelserne på at gøre byerne mere behagelige – også ved eksempelvis af håndtere de voksende mængder affald optimalt, sådan som Gate 21-projektet DOLL Living Lab arbejder med – er data.

For at håndtere det værktøj bedst muligt, har Gate 21 for nylig været med til at starte Den Regionale Datahub som et ’tværkommunalt datasamarbejde’ der kan ’fremme intelligent byudvikling, øge borgernes livskvalitet og samtidig skabe grøn vækst’, som det hedder.

Læs også: Gratis vejrdata kan hjælpe virksomheder i kampen mod klimaforandringerne

”Mængden af data vokser eksplosivt for tiden, og al den her viden kan hjælpe byerne med at adressere de mange udfordringer, urbaniseringen og klimaet medfører, fx i form af støj og skybrud. Men for at gøre det, skal kommunerne først have styr på al den her data”, forklarede Lone Pie Kelstrup.

Datahubben er lige nu i ’innovationsfasen’, hvor man sammen med markedet vil skabe og teste løsninger inden for konkrete områder som bl.a. mobilitet, intelligent trafikstyring og klimasikring. Projektet løber frem til december 2019.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams