Mindre larm og mere lys i den bæredygtige by

Trafikstøj, luftforurening og voksende affaldsmængder er nogle af de fysiske udfordringer, den moderne by står overfor, og som kan give social ulighed. Ved hjælp af data kan – og skal – virksomheder og myndigheder afhjælpe problemerne. Gate 21 samlede forskellige løsninger på årets Nordic Edge.

Lys er vigtigt som bæredygtighedsparameter til at skabe i byerne til at skabe tryghed og grundlag for bevægelse, ikke mindst af den klimavenlige slags, lød det bl.a. på sessionen..

16.10.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Danske bæredygtige urbane løsninger var den tillokkende overskrift på en da også velbesøgt session på årets Nordic Edge-konference i Stavanger i slutningen af september. Gate 21 var vært og på agendaen stod emner som støj, lys, affald og datadeling.

En direkte konsekvens af den øgede urbanisering verden over – FN anslår at 68 procent af klodens befolkning vil bo i byerne i 2050 sammenlignet med ca. 55 procent i dag og 33 procent i 1960 – er mere støj og forurening i de voksende megabyer.

Læs også: Den smarte by skal have hjertet med

Flere danske kommuner og virksomheder arbejder sammen om at skabe løsninger på disse udfordringer, og for at vise eksempler på dette frem, var repræsentanter fra en håndfuld af de initiativer, Gate 21 er involveret i, inviteret med til Stavanger for at fortælle om deres fremskridt.

”Disse offentlig-private partnerskaber skal skabe innovation og nedbryde siloer mellem myndigheder og det private erhvervsliv, så vi kan få frembragt nogle svar på de store spørgsmål, den globale urbanisering sammen med klimaforandringerne stiller os i disse år”, sagde leder af Gate 21’s Smart City-program, Lone Pie Kelstrup.

Støj rammer oftere de svageste
Lydforurening fra primært trafik er et af de konkrete problemer, som rigtig mange mennesker har inde på livet til hverdag. Ifølge Torben Holm Pedersen, der er senior teknologispecialist ved Force Technology, påvirker støj hver dag 100 mio. mennesker alene i Europa, ligesom det koster samfundet enorme beløb.

”Støj på hospitaler giver patienterne ubehag og fører ultimativt til, at de er indlagt i længere tid, med øgede omkostninger til sygehuset og tabt arbejdsfortjeneste til følge. Det er vi simpelthen nødt til at skabe noget opmærksomhed omkring, hvis vi kan få kommunerne til at se idéen i at investere, så er der værdi i det for virksomhederne på området”, sagde Ole Juhl, der er partner i virksomheden SoundEar, der arbejder med at visualisere støjen for at gøre den mere synlig.

Et andet aspekt af trafikstøjen er, at den ofte har en social slagside i byerne. Selvom larm som udgangspunkt er ens for alle, så er der nemlig forskel på, hvor meget forskellige grupper bliver udsat.

”Vi ser en tendens til, at det er de befolkningsgrupper, der i forvejen har det sværere, også er dem, som er mest plaget af støjforurening. Det skyldes ganske simpelt, at de bor tættere sammen og oftere i nærheden af store færdselsårer, end den mere velhavende del af befolkningen”, sagde Torben Holm Pedersen.

Lys til tryghed og bevægelse
Også lys – eller mangel på samme – er et emne, som den moderne og smarte storby skal forholde sig til. Det gør bl.a. Lighting Metropolis, et projekt under Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Skåne, der fokuserer på lys’ rolle i at fremme sundhed, sikkerhed, tilgængelighed og uddannelse for byboere i Øresundsregionen.

”Lys kan være med til at skabe social bæredygtighed i vores byer og det skal vi sørge for sker. Bedre oplyste gangstier og cykelruter skaber tryghed og bedre forudsætninger for motion og miljørigtig transport, og med eksempelvis LED-lamper kan det gøres med et minimalt energiforbrug”, sagde projektets kommunikationschef, Peter Liljenberg.

”Et afgørende parameter er, at løsningerne bliver hos virksomhederne, så de kan skabe en forretning den vej rundt”, understregede han.

Data som en af nøglerne
Et af de vigtigste redskaber i bestræbelserne på at gøre byerne mere behagelige – også ved eksempelvis af håndtere de voksende mængder affald optimalt, sådan som Gate 21-projektet DOLL Living Lab arbejder med – er data.

For at håndtere det værktøj bedst muligt, har Gate 21 for nylig været med til at starte Den Regionale Datahub som et ’tværkommunalt datasamarbejde’ der kan ’fremme intelligent byudvikling, øge borgernes livskvalitet og samtidig skabe grøn vækst’, som det hedder.

Læs også: Gratis vejrdata kan hjælpe virksomheder i kampen mod klimaforandringerne

”Mængden af data vokser eksplosivt for tiden, og al den her viden kan hjælpe byerne med at adressere de mange udfordringer, urbaniseringen og klimaet medfører, fx i form af støj og skybrud. Men for at gøre det, skal kommunerne først have styr på al den her data”, forklarede Lone Pie Kelstrup.

Datahubben er lige nu i ’innovationsfasen’, hvor man sammen med markedet vil skabe og teste løsninger inden for konkrete områder som bl.a. mobilitet, intelligent trafikstyring og klimasikring. Projektet løber frem til december 2019.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas Certification

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

15.03.2024CSR.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

15.03.2024CSR.dk

Fire teknologiske barrierer for cirkulær tekstil

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

Jobmarked

Se alle

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i miljøledelse: ISO 14001

Få viden om det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lær, hvordan de enkelte krav efterleves i praksis.

Dato

19.03.2024

Sted

Århus

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Bæredygtige byggematerialer

Et øget fokus på cirkulær økonomi og den bæredygtige dagsorden stiller store krav til bygherrens materialevalg. Men hvad er egentligt bæredygtigt, og hvilke nye tiltag findes på byggematerialeområdet? På dette seminar bliver du klogere på, hvordan du kan arbejde med byggematerialer, som tilgodeser miljøet. Dagen giver dig også rig mulighed for at indhente vigtig læring fra andre bygherrer, som arbejder bevidst med særligt udvalgte materialer. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

19.03.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Arkitektur Center Bryghuspladsen 10 1473 København K - BLOX