Den smarte by skal have hjertet med
Smart teknologi er over det hele i den moderne, bæredygtige by, men hjertet – det sociale ansvar – skal også med i ligningen, ellers kan det være lige meget. Temaet for årets Nordic Edge-konference viste vejen.
Smart with a Heart – sådan lød temaet for Nordic Edge 2018, der blev afviklet i Stavanger i slutningen af september. CSR.dk var med, ligesom sidste år, og samlede indtryk fra de mange talere og oplægsholdere, som fandt vej til eventens store scene, såvel som de mindre parallelsessioner.
På samme måde som i 2017 bød Stavangers borgmester, Christine Sagen Helgø fra det borgerlige parti Høyre, velkommen til forsamlingen, der i bl.a. talte repræsentanter fra over 200 byer i 50 lande. Fra talerstolen understregede hun konferencetemaet ved at slå fast, at ”Heartless smartness helps no one”.
Læs også: Apple kommer til at fyre for gråspurvene ved Viborg – nordmænd tænker anderledes
Den bold samlede den amerikanske professor Robert Strand, der også er tilknyttet CBS, straks op ved at pege på kendte teoretikere inden for økonomi og forretningsmæssig udvikling, som eksempelvis Milton Friedman og Michael Porter, og fremhæve hvordan FN’s verdensmål repræsenterer et nyt niveau.
Udviklingen af AI kræver en re-kalibrering af det moralske og etiske kompas, så man sikrer at brugen af den er fair, transparent, inkluderende og ansvarlig.
Shahzad Rana, Microsoft Norway
”Friedmans forholdsvis egocentrerede tilgang til tingene dur ikke rigtig mere, når talen falder på de udfordringer, verden står over for. Her er SDG’erne en ny historie for virksomhederne, som kræver at de samarbejder for at være med til skabe de forandringer i samfundet, der er behov for, fx i relation til klimaforandringerne”, sagde han.
Hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll arbejder man med adskillige aspekter af opbygningen af den moderne by, lige fra bygningernes ’fysik’ til elementer i indmaden. Det gælder bl.a. de teknologiske installationer, som skal skabe de forbindelser, den smarte by er så afhængig af.
”De digitale muligheder skal både binde os sammen og give liveable cities. Kombinationen af liveable og bæredygtig er nøglen til den virkeligt smarte by, der bruger de teknologier og løsninger, der findes, til at skabe et socialt ansvarligt samfund for sine borgere; noget som kræver en bred holistisk tilgang”, forklarede Hilde Tonne.
Hun har siden 1. januar i år indtaget en nyoprettet stilling i Rambølls koncernledelse som Group Chief Innovation Officer – eller innovationsdirektør på dansk – hvor hun skal arbejde med selskabets digitaliseringsstrategi.
Mennesket i centrum i byerne
Netop digitalisering er en hjørnesten i den smarte by, og derfor også noget, man har taget til sig i de fire byer, Lissabon, Eindhoven, Stavanger og finske Tampere, som var repræsenteret i en paneldebat om ’borgernes drømme om den smarte by’.
Igen var den sociale bæredygtighed i højsædet, hvilket man i flere af byerne er opmærksomme på at inddrage de lokale virksomheder i at sikre trives. Det gælder eksempelvis i Lissabon, hvor man i samarbejder med hoteller, restauranter, caféer etc. har skabt en ultralokal, digital valuta, der skal gøre en forskel for byens mere udsatte indbyggere.
Læs også: Danske byer som bæredygtige forbilleder
”Turister og beboere kan bruge valutaen på byens spisesteder, barer osv., og så sørger vi for, at overskuddet bliver brugt ansvarligt til at skabe arbejdspladser og udvikling i lokalområderne, ligesom vi yder små lavrentelån til lokale iværksættere. Derudover kan vi trække data ud af systemet til at optimere fx lokal transport og meget andet”, forklarede Rui Franco, der er vicebyrådsformand i den portugisiske hovedstad.
Noget af de samme arbejder man med i finske Tampere, hvor bystyret har en ambition om at samle alle de offentlige institutioner, folk, virksomheder, NGO’er og eksperter, der skal til for at skabe nye løsninger.
”Disse løsninger kan jo være mange ting”, sagde viceborgmester Aleksi Jäntti, ”men det centrale er, at mennesket er i centrum for indsatsen. Vores indgangsvinkel er den borgernære, og de virksomheder, der tager det udgangspunkt til sig, er dem vi arbejder videre med.”
Data skal behandles ordentligt
Et vigtigt aspekt ved den omfattende digitalisering i den smarte by, er de store mængder data, der skal anvendes for at skabe de forskellige løsninger. I den forbindelse har de virksomheder, som skal behandle denne data, et stort ansvar for at gøre dette på en ordentlig måde, både etisk, moralsk og lovmæssigt.
Den amerikanske gigant Microsoft må siges at være et af de selskaber, der har solid erfaring med databehandling. Shahzad Rana, der er CTO for Microsoft Norway, indviede på konferencens andendag tilhørerne i nogle af de tanker, Bill Gates’ IT-mastodont gør sig på området.
Læs også: Rapport: Danske virksomheder skal have bedre styr på deres persondata
”Tillid er et fascinerende produkt, som man som virksomhed altid kan sælge, men er meget svært at købe sig til. Udviklingen af AI (kunstig intelligens, red.) kræver en re-kalibrering af det moralske og etiske kompas, så man sikrer at brugen af den er fair, transparent, inkluderende og ansvarlig (accountable)”, sagde han.