CSR-konferencen viser de to spor for fremtidens bæredygtighedsarbejde

Fremtidens arbejde med bæredygtighed handler om enten compliance eller forretningsudvikling. Det første er vi gode til, det sidste kræver forandring - i politik og kultur.

CSR konferencen arrangeres i et samarbejde mellem Dansk Erhverv, FSR danske revisorer og Erhvervsstyrelsen. Foto: Carsten Lundager/Dansk Erhverv.

27.10.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvad var det for en lyd? Det var vist myten om den danske førertrøje, som blev punkteret, da CSR-konferencen 2021 d. 26. oktober spurgte nogle forretningsudviklere, hvordan det gik med den grønne omstilling i Danmark. 

For selvom Thomas Heltborg Juul, CEO for Green Mobility, Caroline Søeborg Ahlefeldt, CEO for Tomorrow og Morten Dyrholm, som har ansvar for bæredygtighed og public affairs i Vestas, anerkendte indsatsen for f.eks. miljø og udivkling af vindkraftindustrien gennem årtier, så oplever de, at der nu er for lidt risikovillighed og for lidt nysgerrighed.  

Frygt for at tabe til dem, der tør mere
"Det interessante bliver at se, hvordan Danmark og danske virksomheder klarer sig, når der nu globalt kommer store mængder kapital, der leder efter grønne investeringsobjekter. Der skal rigtig meget risikovillig kapital til at udvikle store, grønne virksomheder, og den er der typisk for lidt af i Danmark," sagde Morten Dyrholm. 

"Vi står f.eks. der, at Green Mobility har været med til at bevise business casen for car-sharing, så nu melder flere udenlandske konkurrenter sig på banen. Og nu vi rejser 20 millioner i kapital, rejser de 200. Det er derfor, næsten alle virksomheder, der er ved at vokse sig store, flytter til udlandet, og dermed forsvinder ikke blot den enkelte virksomhed, men også den lokale efterspørgsel fra den og den lokale formuevækst, som kan bruges til at investere i andre nye ideer" siger Thomas Heltborg Juul. 

Et andet problem er, at der ikke er tænkt i at sikre efterspørgselssiden til alt den grønne strøm, vi er i gang med at producere.

"Vi har i Danmark den perfekte ramme for at kunne skabe denne her grønne økonomi, hvor alle de grønne elektroner vi producerer kan komme i spil. Men vi har ikke sikret efterspørgselssiden. Har vi f.eks. de store transportvirksomheder med i udviklingen af en grøn energisektor, på en måde hvor de forpligter sig til at aftage produktet af investeringerne i grøn energi? Det grønne danske eventyr handler hovedsageligt om produktion af strøm som er udbudssiden. Men der hvr det rykker nu er efterspørgselssiden. Det er transportsektorens behov for grønne brændsler. Det er digitaliseringen af el-sektoren. Og der er ikke noget af det, der foregår i Danmark. Det er forbandet," sagde Morten Dyrholm. 

"Vestas's succes bygger på gode og stabile rammevilkår gennem årtier, men hvor er de beslutninger og rammebetingelser, som skal få os og energisektoren til 2030 med succes? Jeg mangler et grundlæggende fokus på elektrificering og udbredningen af grønne brændsler og lagringsteknologier. Hvis vi ikke får styr på den efterspørgselsside, så tror jeg det grønne danske brand kommer til virkelig at falde," fortsatte han. 

Bæredygtighedsjob nummer et: transformation af forretning
"Vi er som danskere nødt til at være opmærksomme på, at det ligger i vores kultur, at vi godt kan blive lidt for optaget af det, vi selv sidder med. Og da vi lever i transformative tider, transport, energi, produktionen af mad osv kommer til at ændre sig fundamentalt i 20'erne, så hvis vi ikke er vågne og hele tiden holder øje med, hvor den næste revolution kommer fra, og hvordan kan vi blive en del af det, så bliver det svært at klare sig," sagde Caroline Søeborg Ahlefeldt. 

"Vi må gøre op med den der forestilling om, hvor grønne vi er og går foran i Danmark. Det er vi bare ikke. Vi laver car-sharing med elbiler i otte byer i Europa og København er et af dårligste steder i Europa for os, selv om man ved at det er grønnere og mindsker trængsel osv.," fortalte Thomas Heltborg Juul. 

"Det er nu, vi skal finde og investere i de ideer, som skal udvikle det næste industrieventyr, som skal skabe store, danske spillere og en underskov af leverandører til dem. Den samtale skal i gang," sagde Morten Dyrholm. 

"Ja, og den kræver, at vi går ud over "vores eget" og taler med nogen, der vil og tænker noget andet end os selv, og det kræver nysgerrighed,," sagde Caroline Søeborg Ahlefeldt. 

Bæredygtighedsjob nummer to: compliance med ny lovgivning
"Jeg har i mine 20 år som embedsmand aldrig set så meget regulering komme rullende så huritgt og så transformativt," sagde Katrine Winding, direktør for Erhvervsstyrelsen. 

Reguleringen kommer primært fra EU og dækker både taksonomien for bæredygtig finans, nye krav til virksomheders bæredygtighedsrapportering, obligatorisk due diligence i værdikæden og anden Green Deal-relateret lovgivning. 

"Det helt afgørende er, at vi er ved at gå fra soft law til hard law," sagde Linda Nielsen, som er juraprofessor og formand for det danske OECD-kontaktpunkt, Mæglings- og klageinstitutionen. 

Så i stedet for konventioner, guidelines og principper får vi i løbet af de kommende år lovgivning med sanktionsmuligheder og egentlige juridiske forpligtelser for virksomhederne. 

"Jeg prøver atltid at sige til virksomhederne, at de skal se regulering som en ven! Det lykkes sjældent helt, men klare regler og lovgivning er en base, man kan bygge sin innovation på, og det er endda noget, vi er gode til i Danmark. Vi er agile og gode til administration," sagde Linda Nielsen. 

I salen var der da heller ikke mange, som rakte hånden op, da de blev spurgt om de mente, regulering var deres ven. Men Linda Nielsen var ikke alene med sin opbakning. 

"Overgangen fra soft til hard law bliver kke nem, men tænk på hvor store muligheder der er for at få klare, fælles standarder at arbejde ud fra, som vi er sikre på er i overensstemmelse med lovgivningen," sagde Allan Lerborg Jørgensen, som leder OECD's center for Responsible Business Conduct. 

"Vi er på et afgørnede punkt i den grønne og sociale omstilling, hvor der kæmpes om at sætte de globale standarder på tværs af verdensøkonomien. Det er en del af transformationsprocessen, og EU og overgangen til hard law spiller en stor rolle i dette," fortsatte han. 

Konferencen efterlod dog ingen tvivl om, at der stadig var meget at arbejde på, for at få implementeringen af hard law på plads. Der skal nemlig tænkes i håndhævelse, retssikkerhed, maksimal effekt, forskellige virksomhedsstørrelser, data osv osv. Men det var også tydeligt, at når erhvervslederne og virksomhedsrådgiverne var på scenen, så bakkede de alle op om reguleringen. Fordi der er brug for klare og forudsigelige rammer for udviklingen af virksomheden. 

Katrine Winding pegede ligeledes på Danmarks styrker ift. god lovgivning: 

"Vi er gode til at samarbejde på tværs af myndigheder og mellem myndigheder, erhverv, forskning osv. Det skal vi bruge til at gøre omstillingen nemmere, for der er nok et godt stykke vej til, at de nye krav ikke opleves som noget svært og hårdt - især hos SMV'erne." 

Masser af regulering - bare ikke den, der er mest brug for
Virksomhederne er måske ikke begejstrede, men accpterer nye krav som en del af processen og en hjælp til at drive udviklingen. Men måske ville begejstringen være større, hvis den lovgivning, der virkelig er brug for, også var den, der blev arbejdet på? 

For det er ikke kun Morten Dyrholm fra Vestas, der vil have styr på fremtidens rammebetingelser. Der var næppe én eneste erhvervsleder på scenen på årets CSR-konference, som ikke gerne vil have en pris på CO2 og andre typer forurening. For ellers ændrer det med den risikovillige kapital, kravene til leverandørerne, udviklingen af nye industrier, nysgerrigheden på det nye sig ikke nok, til at vi når det, vi i følge WWF's generalsekretær, Bo Øksnebjerg, skal nå: at knække kurverne for ødelæggelse af naturen inden 2030. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup