Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

Til sommer bliver det lovpligtigt, at skruelåg af plastik sidder fast på plastflasker og kartoner både under og efter brug. Ved at lade dem sidde kan danskerne være med til at sikre, at yderligere op mod 70 millioner låg bliver genanvendt.

Foto: Dansk Retursystem

21.02.2024

CSR.dk

Danskerne er gode til at aflevere flasker til pant og bidrager derfor allerede til genanvendelsen af plastik.

Men nu kan de blive endnu bedre, helt uden at gøre noget anderledes.

Det er budskabet fra Dansk Retursystem, der nu lancerer kampagnen “Gør noget uden at gøre noget”. Den skal gøre danskerne opmærksom på, hvorfor plastiklågene nu sidder fast, og hvilken miljømæssig gevinst det har. 

Et EU-direktiv, som træder i kraft 3. juli 2024, betyder nemlig, at plastflasker og kartoner fremover skal have et særligt plastiklåg, der forbliver fastgjort til emballagen, samtidig med at låget kan skrues af og på. Hensigten er, at låget følger med flasker og kartoner, så færre løse låg ender som affald.

”Når skruelågene fremover hænger fast på emballagen, sikrer vi, at de ikke ender i vores natur. Samtidig betyder den nye ordning, at vi kan genanvende flere plastiklåg, og vi dermed får mindre behov for at producere ny plastik. Målet er en positiv spiral for både naturen og for klimaet,” siger miljøminister Magnus Heunicke.

70 millioner låg om året

I dag lægger danskerne 93 procent af pant-plastflaskerne ind i flaskeautomaterne. Ud af dem er der ni ud af ti flasker, hvor låget kommer med retur. Med lovkravet om fastgjorte låg er målet, at det skal stige til ti ud af ti flasker – til gavn for både naturen og klimaet. 

Ved at lade de fastgjorte låg sidde og aflevere flaskerne i flaskeautomaten - præcis som de plejer - kan forbrugerne være med til at sikre, at yderligere op mod 70 millioner plastiklåg bliver genanvendt via Dansk Retursystem hvert år. Det svarer til cirka 140 ton plast.

”Men udsigten til den gevinst kræver, at forbrugerne ved, at lågene skal blive på flasken, når de afleverer deres pant,” forklarer Dansk Retursystems administrerende direktør, Lars Krejberg Petersen. 

”Derfor er vi på vej med en ny kampagne, der gør danskerne opmærksomme på, hvor nemt det er at genanvende ved blot i denne situation at gøre, som man plejer. Vi håndterer allerede lågene på flaskerne i dag og har også testet, at de nye låg, der sidder fast, ikke giver forbrugerne udfordringer med flaskeautomaterne,” siger Lars Krejberg Petersen.

Kravet om fastgjorte låg træder i kraft den 3. juli 2024, og de danske tapperier vil derfor løbende indfase de nye låg frem mod sommeren.

”Vi håber, at danskerne tager godt imod de nye skruelåg, selv om det kræver lidt tilvænning at lade dem blive siddende på emballagen. For vi forventer, at tiltaget vil sikre, at 70 millioner flere låg bliver indsamlet og genanvendt,” siger Bryggeriforeningens direktør Nick Hækkerup.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom