Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”
Compliance fortjener ikke sit dårlige ry som modsætningen til strategi og innovation. De tidlige undersøgelser af udkommet af det konkrete arbejder med ESG-compliance peger i hvert fald i retning af, at stærk compliance også giver bedre forankring og ledelse af ESG.
Det er sjovt det med compliance. På den ene side får det en del skældud. Konference- og webinarscener har i år haft ganske mange talere med budskabet om, at virksomheder skal ”beyond compliance”. Der er blevet sukket over, at compliance er det, virksomhederne bruger mest tid på inden for ESG, bl.a. som en del af forberedelserne til at rapportere ud fra de nye bestemmelser i årsregnskabslovens §99A (som er der, CSRD er implementeret i dansk lov). Og raset lidt over, at det stjæler fra fokus på fremskridt og handling.
Kritikken af et compliancefokus kan nok have sin berettigelse, hvis en virksomhedsledelse ikke bruger udbyttet af sine compliance-aktiviteter til strategisk at forholde sig til ESG. Men det er svært at komme udenom, at aktiviteter forbundet med compliance udgør et nødvendigt grundlag for at kunne komme ”beyond”. Som f.eks. at sætte mål og lave strategier for virksomheden, der integrerer ESG.
Hvad er compliance?
I al sin enkelhed betyder compliance “overholdelse af regler, efterlevelse af retningslinjer” og benyttes som betegnelse for den proces, hvor en virksomhed forsøger at leve op til gældende krav og anbefalinger for at styre risici og undgå bøder eller juridiske sanktioner.
I en lidt mere udvidet definition er målet for compliance også at udvikle og implementere struktur og kultur i virksomheden, der værner om etik, integritet og ansvar. Fordi non-compliance også kan skade ens omdømme og betyde at kunder, medarbejdere, investorer og andre samarbejdspartnere mister noget af tilliden til en.
Et godt complianceprogram omfatter som minimum politikker, procedurer, uddannelse og overvågningsmekanismer. Programmet skal identificere de lovgivningsmæssige krav, der er gælder for organisationen, etablere de nødvendige kontroller og sikkerhedsforanstaltninger og sikre, at medarbejderne forstår og overholder politikker og processer i virksomheden. Complianceprogrammer bør også omfatte regelmæssige risikovurderinger for at identificere potentielle complianceproblemer og udvikle strategier for at håndtere risici.
Programmet bør være fleksibelt nok til at tilpasse sig ændringer i det lovgivningsmæssige landskab og nye trusler og risici.
ESG-lovgivningens hastige vækst
Al den energi, der i dag bliver lagt i at håndtere ESG i et complianceperspektiv, kommer som et resultat af det nærmest seismiske skift der i disse år sker i lovgivning om ESG-forhold i virksomheder.
Efter årtier med frivillige standarder og ikke-bindende lovgivning – det man også kan kalde soft law – skubber især EU det ene stykke benhård lovgivning efter det andet ud. Det meste er drevet af EU’s Green Deal, som i sig selv består af langt over 150 stykker lovgivning, hvoraf i hvert fald tre fjerdedele er hele vejen igennem lovgivningsprocessen i EU. (Se overblik her). Hertil kommer nye krav drevet af udmøntningen af EU’s sociale søjle i konkret lovgivning som f.eks. regler om arbejdstidsregistrering og løngennemsigtighed.
Fordele ved CSRD-compliance
De seneste måneder har f.eks. PwC og Center for Strategisk CSRD udgivet de første undersøgelser af, hvilken betydning indsatsen hen imod compliance med CSRD har. De understreger, at compliancearbejdet i sig selv er med til at kvalificere ledelsesopgaven.
Hos PwC pegede respondenterne i deres survey f.eks. på fordele som bedre risikostyring, mere effektiv selskabsledelse (corporate governance), konkurrencefordele og endda omsætningsvækst.
I Center for Strategisk CSRD’s survey kan man se, at virksomhederne bl.a. oplever CSRD som en katalysator for yderligere integration af ESG i virksomhedens strategi, bredere forankring af ESG i hele organisationen, skærpet risikostyring og kommunikation og partnerskabsmuligheder.
Hele vejen rundt – også i temaet
Virksomheder oplever således at compliancearbejdet griber ind i mange dele af virksomheden og dens interne processer. Det er også tydeligt i artiklerne fra temaets samarbejdspartnere.
- Accura Advokatpartnerselskab beskriver f.eks. hvordan ESG-compliance i stigende grad indgår i handel med virksomheder, hvor ESG-due diligence er blevet langt mere udbredt som en del af disse processer. Som de skriver i artiklen Sådan skaber ESG konkret værdi i M&A-transaktioner: ”Vi ser en tendens til, at ESG-værktøjskassen i forbindelse med opkøb skal udvides både på køber- og sælgersiden.
- Sirius Advokater redegør i artiklen Kære Bestyrelse – Husk, ESG kræver robust governance-struktur for, hvordan en stærk strategi, der er forankret i en robust governance-struktur er af helt central betydning for virksomhedernes økonomi og fremtidige markedsposition. En governance-struktur som sikrer at der er udarbejdet politikker, placeret ansvar, fordelt roller og udarbejdet procedurer og instrukser for arbejdet.
- Copenhagen APPs har i deres artikel, Det rigtige ESG-rapporteringsværktøj sikrer compliance, fokus på den for indeværende største complianceopgave inden for ESG, nemlig rapportering i overensstemmelse med de nye krav i årsregnskabsloven (baseret på CSRD). Artiklen fremhæver hvordan software kan hjælpe, særligt ESGInform, udviklet af Copenhagen APPs.
- DreistStorgaard Advokater peger i artiklen Governance på agendaen i ESG på, hvordan governance begynder med at se på virksomhedsstyringen, og hvordan dette emne ser ud i ejerledede virksomheder. I sin anden artikel i temaet, Hvad må man - og hvad må man ikke - sige, om det man gør på det ”grønne” område?, fokuserer DreistStorgaard på et af ESG-complianceagendaens helt store emner i disse år: Greenwashing, hvor advokatvirksomheden anskueliggør do’s and don’ts som Forbrugerombudsmandens nye vejledning peger på.
- Endelig peger Accura Advokatpartnerselskabs anden artikel, En transparent værdikæde er nøglen til en bæredygtig succes, frem mod den complianceopgave de fleste har hørt om men også parkeret lidt: CSDDD, som afkræver virksomheder at foretage due diligence på miljø og menneskerettigheder i deres værdikæder. Også her understreges vigtigheden af effektiv governance.
Denne artikel er del af et tema:
Tema: Compliancestrategi
Nye lovkrav på ESG-relaterede områder øger behovet for en samlet tilgang til ESG-compliance markant. Det handler om organisering, samarbejde og ansvarsfordeling - og om forandring. For hvordan kommer indsigterne fra compliance-indsatsen til at påvirke virksomhedernes strategi? CSR.dk undersøger.