01.12.2016  |  Klima, miljø og energi

Stærke tal for den vedvarende energi

Det ser lyst ud for den grønne omstilling: prisen falder på solcellekraftværker og de fossile brændstoffer udgør nu under halvdelen af elforbruget.

I 2015 betød en højere elimport samt vindkraftproduktion et stort fald i forbruget af fossile brændstoffer - blandt andet kul. Det fremgår af Energistyrelsens netop offentliggjorte Energistatistik 2015. Statistikken konkluderer, at vedvarende energi nu dækker 56 procent af elforbruget og 30 procent af energiforbruget.

Læs også: Maersk siger farvel til olie på Esplanaden

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Samtidig er udledningen af drivhusgasser faldet. En foreløbig opgørelse af Danmarks samlede faktiske udledninger af drivhusgasser viser således et fald på 4,9 procent i 2015 sammenlignet med 2014. Det betyder, at de udledningerne er reduceret med 31,1 procent siden 1990.

Og det er ikke kun vindenergien, det kan betale sig at satse på. Prisen på solcelleparker er således faldet med 25 procent på bare fire måneder, hvilket kan give konkurrence til havvindmøllerne og generelt gøre den grønne omstilling i Danmark billigere, skriver installatørernes brancheorganisation Tekniq. Det viser første del af et stort, dansk-tysk udbud af et solcellekraftværk.

Udbuddet er det første grænseoverskridende, europæiske af slagsen og blev vundet af danske European Energy, der har hovedkvarter i Søborg.

Grøn omstilling bliver billigere
Anlæggene skal opføres på dansk jord, men levere strøm til tyske forbrugere. European Energy vandt det tyske udbud ved at tilbyde solcellestrøm til 5,38 cent/kWh, svarende til 40 øre/kWh - og det er altså en pris, der er 25 procent lavere, end tilsvarende anlæg blev udbudt til i august i år.

”Det viser, at solceller i Danmark nu kan producere grøn strøm i stærk konkurrence til havvindmøller. Det er godt nyt og viser at det betaler sig at fastholde høje ambitioner i energipolitikken. Det driver en udvikling, der gør det stadigt billigere at gennemføre omstillingen til grøn energi”, siger Tekniqs underdirektør, Simon O. Rasmussen, og uddyber:

”De kraftige prisfald, vi ser i år, skyldes først og fremmest, at teknologien udvikles med meget stor hastighed. Solcellerne og det materiel, som indgår, bliver hastigt billigere. Samtidig opbygger vi i Danmark stor ekspertise i at projektere, bygge og drive solcelleanlæg. Til sammen fører det til de bemærkelsesværdige prisfald, der opleves for solceller”.

Læs også: Millionstøtte til fem grønne teknologiprojekter

European Energy vandt det tyske udbud i konkurrence med 43 andre virksomheder – 17 danske og 26 tyske. Den danske del af udbuddet havde deadline den 8. september og forventes offentliggjort den 9. december.

-CHM

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere