23.03.2020 | Strategi & ledelse
Større kønsdiversitet kræver nyt fokus hos topledelsen
Hvis kvinder skal besætte flere lederpositioner i finansverdenen, skal der helt andre løsninger og tilgange til, end der forhen er tænkt. Det fastslår en ny rapport fra Living Institute om kvinder i ledelse i finanssektoren.
Det kræver en omfattende forankring i finanssektorens topledelser, hvis der skal flere kvindelige ledere til. Det vurderer Living Institutes rapport.
Selvom flere finans- og industrivirksomheder sætter ambitioner og klare mål om at få flere kvinder i ledelse, udgør kvinderne stadig et markant mindretal. Det skriver Randers Amtsavis.
I 2018 bestod 26 procent af lederpositionerne i finansbranchen af kvinder - en mindre fremgang sammenlignet med 2010, hvor tallet lå på 22 procent.
Læs også: Danske Rederier vil have flere kvinder ind i branchen
For at gøre op med denne tendens har analysehuset Living Institute udarbejdet en undersøgelse for Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Finansforbundet.
Rapporten skal kortlægge, hvilke udfordringer kvinder møder i at opnå de øverste ledelseslag. I forlængelse af undersøgelsen har Living Institute fremlagt et katalog med konkrete løsningsforslag.
Forandring fryder
Living Institutes rapport konkluderer, at tiltag som interne kvindenetværk, mentorordninger, ledertræning kun for kvinder og en forankring af ligestillingsstrategien hos HR-afdelingen ikke er effektive nok i at skabe en mere bredtfavnende kønsfordeling i virksomhedernes topledelse.
I stedet skal der en grundlæggende kulturforandring til, hvor gamle vaner, adfærdsmønstre og normer brydes. Virksomhederne skal arbejde på at skabe en inkluderende arbejdskultur, hvor der skabes plads til en mangfoldig og kønsbalanceret ledelse.
Derudover kræves der, at topledelsen tager fælles ejerskab over fremmelsen af kønsbalance på alle virksomhedens niveuaer. En øgning i andelen af kvindelige ledere skal være forankret i topledelsen i form af strategisk måling, forpligtelse og opfølgning. Handling og kommunikation skal således være synlige og kontinuerlige - også på lang sigt.
Læs også: Kampagne udstiller topledelser uden kvinder
Her anbefales det, at udvalgte ledere i de øverste ledelseslag skal udpeges til at være sponsorer for et kvindeligt talent, hvor målet er at arbejde for karriereudvikling gennem sparring, coaching, handling og udvidelse af netværk.
Dette skal erstatte de nuværende mentorordninger, der ifølge rapporten er for uforpligtende og sjældent resulterer i at menteen stiger højere i graderne en mentoren.
Det er endvidere vigtigt, at ansvaret for ligestillingsstrategien ikke udelukkende ligger på HR-afdelingens skuldre. Topledelsen skal implementere konkrete deadlines og mål for at øge antallet af kvindelige ledere i hele forretningsstrategien og ikke kun i et hjørne af den.
Læs Living Institutes rapport “Kvinder i ledelse” her.
- HCL
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Klima, miljø og energi

Forbrugerombudsmanden takker af
Sagsbunkerne med greenwashing er kun blevet højere, siden den afgående Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen har siddet på posten. Et problem, hun kalder et kollektivt selvmål for erhvervslivet.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.