Større kønsdiversitet kræver nyt fokus hos topledelsen

Hvis kvinder skal besætte flere lederpositioner i finansverdenen, skal der helt andre løsninger og tilgange til, end der forhen er tænkt. Det fastslår en ny rapport fra Living Institute om kvinder i ledelse i finanssektoren.

Det kræver en omfattende forankring i finanssektorens topledelser, hvis der skal flere kvindelige ledere til. Det vurderer Living Institutes rapport. .

23.03.2020

CSR.dk

Selvom flere finans- og industrivirksomheder sætter ambitioner og klare mål om at få flere kvinder i ledelse, udgør kvinderne stadig et markant mindretal. Det skriver Randers Amtsavis.

I 2018 bestod 26 procent af lederpositionerne i finansbranchen af kvinder - en mindre fremgang sammenlignet med 2010, hvor tallet lå på 22 procent.

Læs også: Danske Rederier vil have flere kvinder ind i branchen

For at gøre op med denne tendens har analysehuset Living Institute udarbejdet en undersøgelse for Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Finansforbundet. 

Rapporten skal kortlægge, hvilke udfordringer kvinder møder i at opnå de øverste ledelseslag. I forlængelse af undersøgelsen har Living Institute fremlagt et katalog med konkrete løsningsforslag. 

Forandring fryder
Living Institutes rapport konkluderer, at tiltag som interne kvindenetværk, mentorordninger, ledertræning kun for kvinder og en forankring af ligestillingsstrategien hos HR-afdelingen ikke er effektive nok i at skabe en mere bredtfavnende kønsfordeling i virksomhedernes topledelse. 

I stedet skal der en grundlæggende kulturforandring til, hvor gamle vaner, adfærdsmønstre og normer brydes. Virksomhederne skal arbejde på at skabe en inkluderende arbejdskultur, hvor der skabes plads til en mangfoldig og kønsbalanceret ledelse. 

Derudover kræves der, at topledelsen tager fælles ejerskab over fremmelsen af kønsbalance på alle virksomhedens niveuaer. En øgning i andelen af kvindelige ledere skal være forankret i topledelsen i form af strategisk måling, forpligtelse og opfølgning. Handling og kommunikation skal således være synlige og kontinuerlige - også på lang sigt. 

Læs også: Kampagne udstiller topledelser uden kvinder

Her anbefales det, at udvalgte ledere i de øverste ledelseslag skal udpeges til at være sponsorer for et kvindeligt talent, hvor målet er at arbejde for karriereudvikling gennem sparring, coaching, handling og udvidelse af netværk. 

Dette skal erstatte de nuværende mentorordninger, der ifølge rapporten er for uforpligtende og sjældent resulterer i at menteen stiger højere i graderne en mentoren.

Det er endvidere vigtigt, at ansvaret for ligestillingsstrategien ikke udelukkende ligger på HR-afdelingens skuldre. Topledelsen skal implementere konkrete deadlines og mål for at øge antallet af kvindelige ledere i hele forretningsstrategien og ikke kun i et hjørne af den. 

Læs Living Institutes rapport “Kvinder i ledelse” her

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online