Stadig mere bæredygtige glastage
Arkitekter og bygherrer kræver stadig mere bæredygtige og raffinerede produkter, når de skal indgå i de nye energieffektive byggerier. Den mellemstore glastagsproducent Vitral sætter derfor en ny bæredygtig standard.
Staten og det offentlige skærper hele tiden kravene til bæredygtigt og digitalt byggeri. Bygherrerne efterspørger det og vil have certificeret deres bygninger, og arkitekterne og de rådgivende prioriterer det mere end noget andet. Bæredygtighed er efterhånden blevet det altafgørende konkurrenceparameter.
Læs også: Industrigiganter lancerer nyt koncept for energirenovering
Succeskriteriet for producenterne er langsigtede strategier om at være omstillingsparat, omkostningsbevidst og innovativ for at følge med udviklingen og levere stadig mere bæredygtige produkter i tide.
Nyt glastagssystem
Udviklingen har fået den mellemstore ovenlys- og glastagsproducent Vitral til at lancere et nyt glastagssystem A98, der ifølge Vitrals administrerende direktør Christian Bech sprænger rammerne for bæredygtige glastage.
Med en U-værdi på bare 0,79 W/m2 K for et færdigsamlet panel og 0,5 W/m2 K for selve ruden, har vi med A98 skabt lidt af en bæredygtig revolution. Og til dem, der gerne vil bruge glastaget som et aktivt energiproducerende element, tilbyder vi at integrere solceller i glaspanelerne en udvikling, vi tror, der vil tage fart i løbet af de næste par år, siger Christian Bech.
<p>Vi registrerer en næsten eksplosiv interesse for bæredygtigt indeklima med naturligt lys</p>
Christian Bech, administrerende direktør i Vitral.
A98 er testet, produceret og samlet på Vitrals ISO-certificerede fabrik i Litauen og har opnået alle gængse certificeringer, herunder DS/EN14351-1. Produktet opfylder kravene til BR2020, og A98 er fremstillet med dobbelte pakningsplaner, hvilket ifølge virksomheden medfører total vandtæthed selv under ekstreme vejrforhold. De mange glasvarianter består af isolerede tre-lags termoruder med multicoatinger og er fyldt med ædelgasser.
Lovende respons fra markedet
Hos Vitral glæder man sig over, at man valgte at spørge arkitekterne om, hvad de ønskede sig af et nyt glastag.
Vi registrerer en næsten eksplosiv interesse for bæredygtigt indeklima med naturligt lys, da arkitekterne åbenbart ser mange æstetiske og miljømæssige fordele forbundet med anvendelsen af bæredygtige ovenlys og glastage, siger Christian Bech.
Lysindfald i storformat
Virksomheden har også været ambitiøs både med hensyn til produktets dimensioner og designfleksibilitet. Vores undersøgelse viste, at arkitekterne gerne vil have glastage, som fremstår lette og elegante og med så stort lysindfald som overhovedet muligt.
Læs også: Bæredygtige idéer i byggeriet skal hyldes
Vitral er kendt for sine slanke sprosser og lave profiler, men for at skabe et endnu større lysindfald skabte vi mulighed for at udvide panelarealet helt op til tre m2. Derudover er oplukke-mekanismen i A98 skjult i panelets karm. Og som noget helt nyt er åbnings-motorerne også integrerede i panelerne, hvilket er endnu en funktionalitet, der sikrer et ensartet og æstetisk udtryk. Endelig kan produktet leveres i mange forskellige faconer som skrålys, rytterlys og pyramider, oplyser Christian Bech.