16.02.2015  |  Klima, miljø og energi

Stor interesse for grøn NATO-konference i Sønderborg

NATO skal på en forskningskonference i Sønderborg drøfte omstillingen til et grønnere forsvar. Dobbelt så mange som ventet har tilmeldt sig konferencen i denne uge.

I denne uge afholder NATO en forskningskonference på Syddansk Universitet i Sønderborg. Her skal omstillingen til et grønnere forsvar drøftes, skriver Sønderborg Kommune på sin hjemmeside.

Læs også: NATO på grønt kursus i Sønderborg

Temaet har vist sig at have stor interesse, for med 60 tilmeldte fra ni forskellige lande får konferencen dobbelt så mange deltagere som ventet. Blandt deltagerne er USA’s viceforsvarsminister Katherine Hammack.

Ud over den amerikanske viceforsvarsminister samler konferencen militærfolk, erhvervsfolk og forskere. Sammen skal de drøfte håndtering af både energi, vand og affald - særligt med sigte på militære baser.

Voksende interesse for grøn omstilling
Konferencen er blevet til i et samarbejde mellem ProjectZero-direktør Peter Rathje og Michael Goodsite, der er professor og institutleder på Teknologi og Innovation på Syddansk Universitet i Odense, og desuden har en fortid som officer i det amerikanske forsvar og i NATO. De foreslog konferencen til NATO på baggrund af deres kendskab til den voksende interesse for grøn omstilling i blandt andet det amerikanske militær. 

Og det amarikanske forsvar er ikke alene om grønnere ambitioner.

”Også det danske forsvar er meget optaget af grøn omstilling. Forsvaret har ambitiøse klimamålsætninger, udarbejder klimaregnskaber, og anvender i stigende grad solceller, grøn fjernvarme og elbiler”, siger Peter Rathje.

Sikkerhedsmæssige årsager
Omstillingen til et grønnere forsvar har også sikkerhedsmæssige årsager. For eksempel blev tusindvis af mennesker dræbt eller såret i bagholdsangreb og på grund af vejsidebomber ved transporten af brændstof til NATO's Isaf-styrker i Afghanistan. En ny NATO-rapport viser desuden, at det har kostet syv liter olie at bringe én liter olie ud i felten. 

Læs også: Forskere vil gøre det danske militær grønnere

Inden det officielle program begynder tirsdag, har deltagerne mulighed for at komme på ZERO Energy-tour i Sønderborg-området, hvor der eksempelvis vil være fokus på områdets mange demonstrationsprojekter for energirigtigt byggeri og grøn fjernvarme.

På konferencen bliver der udarbejdet en håndbog, som alle kan lade sig inspirere af.

-SSM

Mere fra Sarah

Sarah Stendorff Meier

Redaktionsassistent

Uddannelse: Bachelor i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet 2012-2015. Kandidatstuderende i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet. Fokusområder: socialstof, arbejdsmiljø, installationsbranchen og festivaler. 

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere