Storbritannien forbyder reklamer fra flere olieselskaber

Flere reklamer fra Shell, Petronas og Repsol er nu blevet taget ned, fordi de ifølge Storbritanniens reklametilsyn mangler essentiel information om forretningernes klimabelastende aktiviteter.

Alle tre energigianter er uenige i ASA's afgørelse med Shell, der mener, at det kommer til at få implikationer for landets grønne omstilling. Arkivfoto..

09.06.2023

CSR.dk

En række reklamer fra energigiganterne Shell, Petronas og Repsol er nu blevet bandlyst i Storbritannien, fordi de vurderes til at indeholde vildledende informationer om selskabernes eller deres produkters overordnede klimamæssige aftryk.

Det skriver mediet ESG Today.

Det er landets reklametilsyn Advertising Standards Authority (ASA), der har afgivet vurderingen på baggrund af en plakat, en tv- og YouTube-reklame fra Shell, endnu en tv-reklame fra Petronas og en onlineannonce fra Repsol.

”I dag (onsdag, red.) blev der offentliggjort tre vigtige afgørelser om ”grønne” eller klimamæssige påstande. Vi har stadfæstet klager mod Shell, Petronas og Repsol for reklamer eller annoncer, som fremsatte vildledende påstande om reduktion af deres CO2-udledning eller fremmelse af grøn energi”, siger Donna Castle, kommunikationsdirektør hos ASA, i forbindelse med afgørelsen.

Læs også: AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen

Mangler information og kontekst
Ifølge ESG Today havde reklamerne fra Shell blandt andet påstande om, at 1,4 millioner hjem i Storbritannien bruger 100 procent vedvarende energi fra selskabet og indeholdt såkaldte taglines med ordene ”Storbritannien er KLAR til Renere Energi”.

Men ifølge ASA, giver annoncerne ”et overordnet indtryk af, at en betydelig del af Shells forretning består af lav-udledende energiprodukter, mens information omkring denne del af forretningen i relation til de øvrige aktiviteter burde være inkluderet”.

Repsol-annoncen sagde blandt andet, at den spanske virksomhed ”udvikler biobrændsler og syntetisk brændstof for at opnå net-nul udledning”, mens markedsføringen fra malaysiske Petronas påstod, at selskabet ”havde begyndt at opnå en forståelse for at blive en progressiv energi og løsningspartner” efter at have indset, at de er blevet en del af ”naturens problem”.

På lige fod med Shell-vurderingen mener ASA, at Repsol og Petronas også har undladt essentiel information om forretningernes yderligere aktiviteter og kontekst.

”Grøn omstilling kan ikke lykkes uden oplysning”
ESG Today har kontaktet de tre energigiganter for at få en kommentar på ASA’s vurderinger. Her fortæller en unavngiven talsperson for Shell, at man er uenig i afgørelsen, og at den potentielt kan sløve Storbritanniens rejse mod vedvarende energi.

Læs også: Rapport: Alternativ kilde kan opvarme hundredvis af boliger

”Folk er allerede godt klar over, at Shell producerer den olie og gas, de er afhængige af i dag. Men, hvad mange ikke ved, er, at vi også investerer massivt i lav- og nuludledende energi, og at vi bygger et af landets største netværk af ladestandere. Den grønne omstilling kan ikke lykkes, hvis folk ikke er opmærksomme på de alternativer, der er til rådighed for dem”, lyder det i udtalelsen.

Talpersoner fra Repsol og Petronas ytrer også uenighed i ASA’s afgørelse og fremhæver hver især de tiltag og planlagte implementeringer, der skal til for at gøre forretningerne grønnere.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online