Storkøkkener samles i kampen mod madspild
Hvad har JYSK, Novo Nordisk, Jyske Bank, Herlev Hospital og Herlufsholm Kostskole til fælles?
Storkøkkener samlet i kampen mod madspild. Foto AgroTech..
Hvad har JYSK, Novo Nordisk, Jyske Bank, Herlev Hospital og Herlufsholm Kostskole til fælles? De har alle fokus på minimering af ressourceforbruget og har derfor stor interesse i reduktion af madspild. Nu går de sammen i nyt netværk med GTS-instituttet AgroTech i leder- og ekspertrollen.
Netværket har haft sit første møde, hvor der var ny viden om madspild, dynamisk erfaringsudveksling og aktiv frokost på menuen.
Jyske Bank efterspørger ekspertviden
Blandt deltagerne i opstartsmødet for MadspildsNetværket var Jyske Bank. Jyske Bank har de seneste to år arbejdet struktureret for at undgå madspild. Afdelingsdirektør Gorm F. Truelsen fortæller, at Jyske Bank allerede er kommet langt i arbejdet med madspildsreduktion og har sparet en hel del på den konto. Men hvorfor så melde sig ind i et netværk, hvis der allerede er styr på tingene? Afdelingsdirektøren forklarer: Vi vil meget gerne have inspiration til nye tiltag og have dialog med andre i branchen. Desuden kender vi til AgroTechs arbejde bl.a. fra deres madspildskonference, og vi har haft nogle positive oplevelser med dem. Vi forventer derfor også, at et netværk med AgroTech som ekspert vil kunne give os et udbytte, fordi de har så stor viden på området, og det har vi fået bekræftet på opstartsmødet.
JYSK savner værktøjer og inspiration
Et andet medlem af MadspildsNetværket er JYSK. JYSK har ikke hidtil arbejdet med reduktion af madspild, men i køkkenet er der en bevidsthed om, at der smides for meget ud i det daglige. Derfor forventer Mette Hyldgaard at få meget ud af MadspildsNetværket og AgroTech: Vi vil rigtig gerne vide mere om, hvordan man kan reducere madspild. Vi har gjort os nogle overvejelser om temaet, men vi mangler i den grad inspiration og konkrete værktøjer. Det letteste er at gøre, som man plejer, så vi har virkelig brug for nogen, der kan inspirere os til at komme i gang og gå i en anden retning. Køkkenchefen håber, at de tiltag hun bliver inspireret til, vil føre til besparelser i køkkenet, men også bidrage til en øget tilfredshed hos køkkenpersonalet når de oplever, at der smides mindre ud.
Yderligere oplysninger: AgroTech, projektleder Johanne Sønderlund Birn, mobil 2464 3320.
Fakta om AgroTech og madspild
AgroTech har de seneste år arbejdet med madspild i foodservice-sektoren og har opbygget stor viden om feltet samt udviklet konkrete værktøjer til reduktion af spildet i storkøkkener. Lige nu udvikler instituttet i projektet Innovation i fødevarer, mindre spild metoder til optimering af ressourceforbrug i storkøkkener med fokus på råvarer, energi, affaldshåndtering og arbejdstid. Instituttet sidder desuden med i internationale fora og kan derfor spille ind med den nyeste viden fra hele verden. AgroTech har hovedkontor i Agro Food Park i Aarhus og har 90 ansatte, der arbejder inden for områderne fødevareinnovation, planteteknologi, miljøteknologi, biomasse og bioenergi samt grønne livsmiljøer.