10.07.2021  |  Samfund

Stort byggeri giver lærlinge mange muligheder

Indhold fra partner Hvad er dette?

Berkan Oliver Yildirim er 18 år gammel og har siden januar 2021 været i lære som VVS’er hos Brøndum A/S, der udfører arbejde for Region Hovedstaden på sygehusbyggeriet ”Ny Psykiatri Bispebjerg”. Via krav om lærlinge på regionens sygehusbyggerier sikrer regionen, at der uddannes lærlinge på deres sygehusbyggerier. Berkan er en af de lærlinge der nyder godt af at være i lære på et stort byggeri.

Som VVS-lærling har Berkan Yildirim haft sin daglige gang på byggeriet af Ny Psykiatri Bispebjerg, hvor Brøndum A/S har VVS- og ventilationsentreprisen. Med sine 22.500 kvm er det et stort byggeri, og den 18-årige VVS-lærling var både spændt og nervøs inden han skulle starte i lære på byggepladsen. 

”Jeg glædede mig, men jeg var også nervøs ved tanken om at skulle ud på så stor en byggeplads. Faktisk kunne jeg ikke sove natten inden, jeg skulle starte. Jeg havde kørt service i en måned i min skolepraktik, men der var det kun mig og en svend. Hvordan var omgangstonen og samarbejdet på sådan en stor byggeplads? Hvordan var de svende, jeg skulle arbejde sammen med? Det er jo fuldvoksne svende, der har børn og familie – og så kommer der sådan en ung uerfaren fyr som mig”, fortæller Berkan Yildirim.

Masser at lære på et stort byggeri

Der var dog ingen grund til nervøsitet, viste det sig hurtigt. Berkan Yildirim føler, at han er blevet taget godt imod på byggepladsen og har nydt godt af fordelene ved at være på et stort byggeri. Han fremhæver særligt, at der er mulighed for at prøve kræfter med mange forskellige typer opgaver – selvstændigt og sammen med forskellige svende.

”Jeg kan godt lide VVS, fordi jeg får lov til at rode med vandtanke, pumper og rør – der er stor variation i arbejdet. Og det gælder særligt på et stort byggeri, og det er noget af det fedeste ved at være her. Den ene dag står jeg i kælderen og skærer gevind, den næste laver jeg gulvvarme og den næste igen er jeg oppe og hjælpe formanden. Min formand har tilrettelagt det, så jeg går rundt med forskellige svende. De har hver deres erfaringer, så jeg suger til mig af den viden, de deler ud af”, siger Berkan Yildirim.

Berkan fortæller, at han oplever at blive vist stor tillid og får lov til at løse opgaver selvstændigt uden at blive kigget over skulderen.

”Jeg synes, at der er meget ’grønt lys’ og tillid fra formanden, og at der bliver lyttet, hvis jeg har forslag til, hvordan en opgave skal løses”.

Ifølge Region Hovedstadens projektchef på byggeriet, Jais Elvekjær, er det glædeligt, at lærlinge som Berkan bliver taget godt imod på regionens byggeplads:

”Det er vigtigt og rigtigt, at bygherre og entreprenør i fællesskab tager ansvar for at uddanne fremtidens håndværkere. Dem har vi brug for, hvis vi forsat skal være i stand til at bygge sygehusbyggerier af høj kvalitet herhjemme”, udtaler Jais Elvekjær. 

Han bakkes op af Christina Schultz, som er Sekretariatschef i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA), som fortæller, at det er afgørende for den bæredygtige udvikling af samfundet, at der skabes uddannelses- og jobmuligheder til alle unge, og her kan byggeriet spille en vigtig rolle.

”Det er afgørende for samfundet, at der er lærepladser nok, og at alle unge får mulighed for at uddanne sig og bidrage til samfundet. Løftet bag FN’s verdensmål er jo: ’Leave no one behind’. Når fx Region Hovedstaden stiller krav om antallet af lærlinge på deres store byggeprojekter, så er de med til at sikre, at også byggeriet bidrager til en bæredygtig udvikling på det sociale område og samtidig sikrer den fornødne arbejdskraft til branchen”, udtaler Christina Schultz.

Godt samarbejde på pladsen

Berkan fremhæver også det gode sammenhold på byggepladsen, hvor der bliver lagt vægt på at have det godt sammen socialt. Han oplever, at kollegerne er hjælpsomme og viser omtanke i dagligdagen.
”Folk er gode til at tænke på hinanden. Der er tit nogen, der spørger, om jeg lige skal have et lift til stationen efter arbejde. Det kan jeg godt lide, fordi det viser, at man tænker på hinanden, og også er venner efter arbejde”, udtaler Berkan Yildirim.

Godt samarbejde på tværs af fagene

Og det gode samarbejde gælder ikke kun internt i Brøndum, fortæller Berkan. Han oplever, at det gælder på tværs af de virksomheder og faggrupper, der er aktive på byggepladsen, og at ledelsen på pladsen møder en lærling som ham i øjenhøjde.

”Der en god tone og stor gensidig respekt og åbenhed. Du møder håndværkere fra mange forskellige fag og har også kontakt opad med projektledere, afdelingsledere – ja helt op til den øverste chef. Det giver et indblik i andre fag og arbejdsområder, og det kunne jeg ikke have fået andre steder”, fortæller Berkan Yildirim.

Berkan fremhæver også den tilfredsstillelse, der er i at være med til at bygge et stort og markant byggeri med mange kolleger og over lang tid.

”Når jeg har fået børn, kan jeg køre forbi og pege hen på hospitalet og sige: ’Det har far været med til at bygge’. Og fordi det er et byggeri, som jeg har været med på i lang tid, vil der også være en masser gode minder og oplevelser med kolleger, som jeg vil tænke tilbage på, hver gang jeg kommer forbi”, fortæller Berkan Yildirim

Overvejer at videreuddanne sig

Berkan er nu tilbage på skolebænken på Grundforløb 2, men han har allerede blikket rettet mod fremtiden.

”I første omgang skal jeg udlæres og så ud at være svend i nogle år. Men på længere sigt, vil jeg gerne have min autorisation, så jeg kan starte som selvstændig.
Ifølge Mette Kristensen, projektleder for indsatsen Byg med unge-alliancen, der hjælper Region Hovedstaden med at udmønte krav om lærlinge til konkrete lærepladser, er Berkan Yildirims tanker om at videreuddanne sig en god idé.

”Unge med en faglært uddannelse har gode muligheder for en karriere i byggebranchen. F.eks. er bygningskonstruktører eller byggeledere med faglært uddannelse meget eftertragtede, fordi deres praktiske erfaring fra byggepladsen giver dem et godt fundament for at forstå og lede byggeopgaver”, udtaler Mette Kristensen.

Mette Kristensen henviser til en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som viser at unge med et svendebrev, har en øget sandsynlighed for at gennemføre en videregående uddannelse sammenlignet med unge, der har en gymnasial baggrund.

”Der er mange gode grunde til at tage en faglært uddannelse inden for byggefagene”, afslutter Mette Kristensen.

Fakta om byggeriet

Ny Psykiatri Bispebjerg er en del af Region Hovedstadens Psykiatri og bliver opført over tre etaper frem til 2027. Byggeriet samler størstedelen af Psykiatrisk Center Københavns nuværende afdelinger på Bispebjerg, Rigshospitalet, Gentofte og Frederiksberg på samme adresse på Bispebjerg.

I det nye byggeri bliver der 200 almene sengepladser. Alle patienter får enestuer med eget bad og toilet, og i alle afsnit har patienterne adgang til indre gårdrum og aktiviteter i hverdagen.

Udover nybyggeriet bliver eksisterende bygninger renoveret.

Kravet til entreprenørerne er, at der ud af den samlede bemanding på hele byggeriet være lærlinge svarende til 21 årsværk (40.404 timer).

Læs mere om byggeriet her.

Fakta om Byg med unge-alliancen

Bygherreforeningens indsats Byg med unge-alliancen samarbejder med bygherrer om den bedste praksis for planlægning og udmøntning af lærepladser på deres byggesager. Byg med unge-alliancen bidrager med viden, redskaber og metoder, der gør det lettere for både bygherre og entreprenør at få ansat lærlinge på større byggeprojekter.

Hvis du vil vide mere om Byg med unge-alliancen – så læs mere her.

Du kan også finde inspiration til at stille krav til lærlinge på byggerier i FBSA’s lærlingeklausul.

Mere fra Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA)

Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA)

http://byggerietssamfundsansvar.dk/

Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) arbejder for at gøre ordentlige arbejdsforhold og bæredygtige løsninger til helt centrale elementer for sund konkurrence i ejendoms-, bygge- og anlægsbranchen.FBSA tager udgangspunkt i samfundsansvar som en kilde til merværdi i den enkelte virksomhed. Private og offentlige organisationer på tværs af værdikæden i byggeriet kan styrke deres tilgang til…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere