Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

Novo Nordisk får kritik af både manglende indsats og manglende transparens om udviklingen i CO2-udledninger. På trods af ambitiøse målsætninger har salgssucces øget udledningerne gevaldigt. "Så må man have en plan," siger ekspert.

16.02.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Da Finans i 2022 analyserede de 30 største danske virksomheders klimaindsats- og resultater, var der ingen tvivl. Heller ikke i Rådet for Grøn Omstilling, hvor direktøren, Bjarke Møller, konstaterede, at Novo Nordisk var de bedste til at arbejde med CO2-reduktioner. 

Det var bl.a. lykkedes virksomheden at afkoble vækst i omsætning fra energiudledninger. Og virksomheden havde, som vi skrev på CSR.dk, ”en plan for det hele”, hvilket Bjarke Møller roste dem for. 

Kigger man på 2023, er billedet mildt sagt et andet. Der voksede den samlede klimabelastning fra medicinalselskabet med 53 procent, mens omsætningen steg 31 procent, ifølge tal fra virksomhedens årsrapport. Og Bjarke Møller kalder det overfor Finans ”et kæmpe problem, at Novo Nordisk ikke leverer”.

For uanset om den kolossale efterspørgsmål på Novo Nordisk’s vægttabsmedicin lægger pres på alle områder af virksomheden, og at der må udvises en vis forståelse for, at det også kan give mindre kontrol over ens klimapåvirkning, så er der blandt flere eksperter enighed om en ting. At Novo Nordisk har sat sig reduktionsmål, der er godkendt af Science Based Target initiative, og at det stadig gælder. 

“Vi kan ikke se noget som helst”

Udover Bjarke Møller har Finans talt med Anders Bjørn, der er lektor på DTU Orbit og forsker i virksomheders evne til at efterleve FN’s klimamål, som peger på en grundlæggende mangel på transparens fra Novo Nordisk. 

”Jeg synes, at Novo burde rapportere, hvordan det går med at få deres underleverandører til at sætte mål. Vi kan ikke se noget som helst om, hvordan det går ud fra deres årsrapport. Der mangler simpelthen transparens,” siger Anders Bjørn til Finans.

På præcis det område har transparensen sådan set manglet i flere år. Novo Nordisk Kommunikerede flittigt, da de i 2020 kunne fortælle, at de nu ville kræve af deres leverandører, at de inden 2030 skulle overgå til kun at købe energi fra vedvarende kilder. Informationen i de fire årsrapporter, der er udkommet siden da, bliver stadig mere sparsom. 

Bjarke Møller har også nærlæst Novo Nordisk’s rapport for 2023 og undrer sig over, at man med tekst og illustrationer gør en del ud af at vise reduktioner i f.eks. scope 2 – som udgør mindre end en halv procent af de samlede udledninger, uden i særlig høj grad at kommentere på at udledningerne i scope 3 stiger med 55 procent.

Novo Nordisk forklarer i artiklen i Finans, at det bl.a. skyldes, at den store efterspørgsel har ført til nybyggeri af produktionsfaciliteter med høje udledninger fra stål og cement.  

Den forklaring giver Bjarke Møller ikke meget for. 

”Selvfølgelig er det en ekstra udfordring, men det skal man jo også have en plan for. Så er man nødt til at gøre noget mere på andre områder, hvis man pludselig går i gang med at bygge rigtig meget. I Novo er man ikke bare gået i stå, man går baglæns i øjeblikket i forhold til klimaudfordringen,« siger han til Finans.

Det skriver Novo Nordisk i sine årsrapporter

  • I 2020-rapporten præsenterede Novo Nordisk målsætningen og kravet til leverandører om at overgå til energi fra vedvarende kilder i senest 2030 og den beregnede årlige reduktion på 300.000 ton CO2 fra direkte leverandører.
  • I 2021-rapporten kunne man fortælle, at direkte leverandører med ansvar for 41 procent af udledningerne i leverandørkæden nu havde forpligtet sig til at overgå til vedvarende energi og at man allerede havde reduceret udledningerne med 50.000 ton. 
  • I 2022 fortalte Novo Nordisk i årsrapporten at mere end 500 af deres nøgleleverandører havde forpliget til at købe energi fra vedvarende kilder, og at de nu havde reduceret med 30.000 ton siden 2019. 
  • I 2023 konstateres det, at alle skal løfte deres del af opgaven, ligesom man nævner udviklingsprojekter med Power-to-X og biobrændsler. 

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

27.12.2024CSR.dk

Med træer og solceller skal Novo Nordisk flytte grønt ind i Odense

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams