Studie: Global opvarmning skader produktiviteten

Verdensøkonomien hænger sammen på kryds og tværs, hvilket har gjort den mere sårbar overfor ekstremt og uforudsigeligt vejr. Det har allerede ført til produktionstab, og det vil blive værre fremover, hvis der ikke bliver handlet, konkluderer nyt studie.

Den globale opvarmning påvirker i negativ grad produktionen på verdensplan, fordi økonomier og forsyningskæder hænger sammen på kryds og tværs, fastslår nyt studie..

16.08.2016

CSR.dk

Siden starten af det 21. århundrede har den strukturelle ændring af det globale forsyningsnetværk ført til en stigning i antallet af klimarelaterede produktionstab. Det skyldes i høj grad, at verdensøkonomien i det tidsrum er blevet mere og mere forbundet på tværs af landegrænser, hvilket har givet uforudsete meteorologiske begivenheder mere indflydelse på den globale produktion.

Læs også: Alverdens byer går sammen om at bekæmpe klimaforandringer

Sådan lyder den centrale konklusion i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Science Advances, hvor to forskere, Leonie Wenz og Anders Levermann fra Potsdam Universitet i Tyskland, har undersøgt større finansielle tab tilskrevet fald i produktion som følge at varmestress under skiftende økonomiske og klimatiske forhold mellem 1991 og 2011.

På den baggrund slår de to forskere fast, at den økonomiske sammenhæng på verdensplan siden 2001 har ændret sig på en måde, der ’faciliterer yderligere produktionstab’. Den økonomiske effekt har endda domineret over en i sammenligning forholdsvis svag global opvarmning, hvilket får forskerne til at påpege, at den forventede kraftigere opvarmning i fremtiden vil intensivere den internationale handels potentiale til at forstærke klimarelaterede tab, hvis der ikke bliver taget nogle forholdsregler.

En bedre forståelse er nødvendig
I artiklen peger Wenz og Levermann på de ’adskillige studier’ med fokus på de økonomiske konsekvenser af klimaforandringerne, der fremhæver at vejrmæssige ændringer påvirker både landbruget, industrien, sundheds- og energisektorerne, såvel som eksporten for verdens lande, ligesom de potentielt kan forstærke både sociale konflikter og migration.

Stigende temperaturer påvirker selvsagt primært udendørs arbejde såsom land- og skovbrug, minedrift eller byggeri. Men fordi produktionsprocesser i stadig stigende grad er afhængige af integrerede forsyningskæder, så kan en reduktion i produktion i en globalt forbundet økonomi føre til ikke bare lokale, men regionale og ’superregionale’ forstyrrelser for både udbud og efterspørgsel.

Læs også: Byggebranchen sætter ind mod klimaforandringerne

Derfor fastslår de to forskere også – set i lyset af det ’stadig oftere forekommende og mere ekstreme vejr’ som følge af den fremtidige opvarmning – at der på verdensplan er behov for en ’bedre forståelse for den komplekse gensidige afhængighed i netværket af globale forsyningskæder’, for på den måde at imødekomme og afværge potentielle tab.

Læs hele artiklen her.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online