Sunde virksomheder har styr på deres CSR

CSR-manager Irene Quist Mortensen fra Grundfos er ikke i tvivl om, at social ansvarlighed blandt virksomheder kommer til at fylde stadig mere i fremtiden. ”Både fordi der er et stigende ønske om at bidrage til at skabe et velafbalanceret samfund og fordi god opførsel altid vil kunne aflæses på bundlinien”, mener hun.

09.02.2009

CSR.dk

”Alle nyere undersøgelser peger på, at de fleste mennesker foretrækker at lade sig ansætte på arbejdspladser, som opfører sig socialt ansvarligt - både i forhold til den enkelte og i forhold til det omgivende samfund.” Det siger Grundfos’ CSR-manager, Irene Quist Mortensen. Hun afviser samtidig, at det kun er store virksomheder, som endnu har indført en kodeks for social ansvarlighed: ”Ganske vist er det overvejende de større virksomheder, som har en formaliseret CSR-politik. Imidlertid er der efterhånden overraskende mange mindre virksomheder, som har gjort en indsats for f.eks. at integrere svage grupper i samfundet. De har ikke udarbejdet bæredygtighedsrapporter eller andre fine manualer for Corporate Social Responsibility og de slår i det hele taget ikke så meget på tromme for deres sociale og etiske værdier. De håndhæver dem blot i praksis”, siger Irene Quist Mortensen, der selv har en faglig baggrund som cand. mag i antropologi og kommunikation.
Hun er ikke et øjeblik i tvivl om, at CSR i fremtiden kommer til at fylde stadig mere i relation til at skabe et velafbalanceret samfund.
”Lige for tiden er det afgjort klimaudfordringen, som fylder mest, når virksomheder udtænker en CSR-politik. Det synes dog at blive stadig mere klart, at alle virksomheder må tage et ansvar for at de samfund, hvor de driver handel, også fungerer på en menneskeværdig måde. Det bedste argument for at indføre CSR, er i al sin enkelhed, at man skal opføre sig ordentligt, også når man driver forretning. Der er kommet mange bud på, hvordan CSR giver værdi for en virksomhed samt hvordan social ansvarlighed kan aflæses på bundlinien. Grundlæggende handler det imidlertid om at man vil dette her - og når CSR først er indført, vil det medføre nogle positive afledte effekter.

Adgangen til nye netværk
I en tid med lav arbejdsløshed, betyder et godt omdømme f.eks., at det er lettere at rekruttere personale. En virksomhed, som konsekvent nægter at samarbejde med udenlandske underleverandører, der benytter sig af børnearbejde - eller som afviser leverandører, der lader deres medarbejdere arbejde i farlige kemikaliedampe, vil hurtigt blive respekteret for sin beslutsomhed. Og respekten opnås både fra forbrugere og fra det øvrige erhvervsliv.
Samtidig får virksomheden ofte adgang til en række innovative netværk, og via disse får man indflydelse på den dagsorden som knytter sig til de globale udfordringer – det kan være klimadebatten, fattigdomsbekæmpelse eller knaphed på vand. Dette har atter betydning for, hvordan virksomheder kan bidrage med innovative løsninger i deres produktudvikling”, mener Irene Quist Mortensen.

Pioneren i Bjerringbro
Hendes egen arbejdsplads, Grundfos i Bjerringbro, har været pionér inden for CSR.
Virksomhedens stifter, Poul Due Jensen, voksede op på en fattiggård. Derfor var hele idéen om at tage sig af det omgivende samfund og støtte de svage, en del af hans menneskesyn. Af samme grund har CSR - længe før begrebet blev kendt - været en integreret del af pumpekoncernens filosofi.
Allerede i 1968 oprettede Grundfos således sine såkaldte fleksværksteder. Målet er, at tre procent af de ansatte skal være ansat under særlige vilkår. Det drejer sig om mennesker med fysiske eller psykiske handicaps, kriminelle, langtidssyge samt flygtninge. I dag har Grundfos fleksværksteder i såvel det danske moderselskab som i sine udenlandske datterselskaber.

Ledelsen skal gå forrest
”Fleksværkstederne handler i høj grad om at vise samfundssind samt om i praksis at indføre det rummelige arbejdsmarked, som er en del af dansk social- og beskæftigelsespolitik”, mener Irene Quist Mortensen. Hun understreger dog samtidig, at CSR kun lykkes, hvis ledelsen går forrest og bakker den vedtagne politik op: ”Det skal være en del af virksomhedens forretningsgrundlag. Kun herved kan medarbejderne engageres i CSR, så det også bliver en del af selve virksomhedskulturen”
Som udvikler af miljøvenlig energiteknologi, har Grundfos i sin CSR-strategi særligt fokus på klimadebatten, og deltager aktivt i en lang række aktiviteter op til klimatopmødet i København næste år.
”At forholde sig til de store globale udfordringer er en del af de visioner vi ønsker at realisere i vores måde at drive forretning på. Det indebærer også, at vi stiller krav til vores leverandører om at de skal følge FN’s principper om Global Compact. Hertil har vi nedskrevet en Code of Conduct for leverandørerne. Vi accepterer således ikke, at de benytter sig af børnearbejde, lige som de selvfølgelig skal overholde gældende love om arbejdsmiljø. Vi samarbejder med et internationalt audit-firma, som hjælper med at kontrollerer vores underleverandører.”
Irene Quist Mortensen er ikke i tvivl om, at økonomisk sunde virksomheder tænker langsigtet, og er kendetegnede ved, at de har styr på deres CSR. Hun tror samtidig, at ønsket om social ansvarlighed gennem alle virksomhedens led, vil blive et endnu tydeligere krav fra virksomhedernes topledelse.
”Ledelsen vil melde meget klart ud om, hvorledes man vil agere - også i globale sammenhænge,” vurderer Grundfos’ CSR-manager.

Vil påvirke lovgivningen
For nylig deltog hun i en konference i Sydafrika, arrangeret af World Business Council for Sustainable Development. Det er et netværk bestående af godt 200 af verdens største internationale virksomheder.
”Dette netværk repræsenterer virksomhedernes stemme i forhold til de globale problemer, som verden står over for, eksempelvis klima, fattigdom, mangel på rent vand samt forskydninger i de globale vækstcentre. Og disse virksomheder ønsker at gøre en forskel. De kan gøre det, fordi de til sammen er så indflydelsesrige, at de kan lægge en særdeles stærk vægt bag deres ord. Således har de udarbejdet en køreplan til FN’s klimakonference i København til november. Herved søger de at påvirke de rammer og den lovgivning, som skal være til stede, hvis det skal lykkes at fremme salget af bæredygtige produkter. Derved kan de også bidrage til at løfte udviklingen i alle afkroge af jorden. At forholde sig aktivt til social ansvarlighed, strækker sig med andre ord lige fra det meget lokale og nære til det globale. Social ansvarlighed er derfor ikke længere noget, vi har patent på her i de nordiske velfærdssamfund”, siger Irene Quist Mortensen.

www.csr.dk/strategi

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

09.05.2025CSR.dk

Nu skal ecodesign og produktdata på SMV’ernes dagsorden

09.05.2025CSR.dk

Madspild stiger i Danmark trods EU-mål om reduktion

08.05.2025CSR.dk

Mål uden midler: Københavns Kommunes nye klimamål

08.05.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service Danmark offentliggør årsrapport for 2024

08.05.2025CSR.dk

Esbjerg tager skridt mod grøn milepæl: CO2-terminal skal gøre Danmark til CCS-knudepunkt

08.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Drop PLC-korset: Din tidligere fordel er blevet en belastning

07.05.2025CSR.dk

Global grøn opbremsning: Accura mærker konsekvenserne

07.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Vil revolutionere datacenterindustrien med ny AI-teknologi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

12.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København