Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

Bedre resultater, bedre stakeholderrelationer og bedre risikostyring. Og mere vægt på bæredygtighedshensyn i beslutninger. Globalt PwC-survey får fordelene ved CSRD frem i lyset.

21.06.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Fortalere for CSRD vil finde meget at glæde sig over i resultaterne i Global CSRD Survey, som PwC offentliggjorde for kort tid siden. 

Surveyet viser nemlig at argumentet om, at strammere krav ville føre til forandringer i virksomhedsadfærd, holder stik. De 547 virksomhedsledere i 30 lande, som alle er i gang med at forberede sig på rapportering ud fra de nye krav, peger på, at de forventer en række fordele ved deres øgede bæredygtighedsrapporteringsindsats.

Cirka halvdelen nævner forventede fordele, herunder bedre performance på både E og S-forhold, bedre stakeholder engagement og reducerede risici. Et af de vigtigste resultater i rapporten var, at virksomheder, der var længere fremme i deres forberedelse – dem, der forbereder sig på at rapportere om 2024/i 2025 – var betydeligt mere tilbøjelige til at forudse fordele i alle kategorier, især i forbindelse med økonomiske fordele. For eksempel forventer 38 procent af de virksomheder, der rapporterer i 2025, at implementeringen af CSRD vil føre til omsætningsvækst sammenlignet med kun 18 procent af dem, der rapporterer i 2026. 34 procent af 2025-indberetterne forventer desuden omkostningsbesparelser sammenlignet med kun 16 procent i gruppen, der først skal rapportere om 2025’s resultater. 

Foto: PwC

Surveyet viser også, at det kræver involvering af mange afdelinger at blive klar til compliance med CSRD. I gennemsnit er otte funktioner og afdelinger involveret i surveyets virksomheder, de oftest nævnte er bæredygtighed (93 procent), Finans (77 procent), direktion og bestyrelse (hhv. 73 og 72 procent). 

No pain – no gain

Nok var det Jane Fonda som fitnessdronning, som gjorde udtrykket til en del af populærkulturen i 80’erne, men det er Benjamin Franklin som står som ophavsmand til påstanden om, at man ikke opnår noget uden at det gør ondt på vejen. 

Og ondt gør det da også hos de CSRD-forberedende virksomheder, som slås med for lidt af især tre ting. 

  • Datatilgængelighed og kvalitet som 59 procent nævnte som en hindring i arbejdet
  • Overblik og indsigt i værdikæden som 57 procent nævnte som en udfordring
  • Personale til at løse opgaven som 50 procent døjer med

Det kunne dog tyde på, at virksomhederne får spændt ben for sig selv på alle tre forhold, ved at de endnu ikke har investeret meget eller nok i IT-systemer, der kan styre deres ESG-data. Hele 74 procent svarede, at de i øjeblikket bruger regneark til at håndtere deres data til rapportering. Nummer to på listen er et CO2-beregningsværktøj, og det kunne blot 37 procent pege på at have til deres rådighed. Langt flere forventer dog, at de vil begynde at bruge forskellige digitale værktøjer i løbet af de næste par år. 

Det hjælper altid at forberede sig

PwC’s rapport peger også på, at jo længere man er med de forberedende aktiviteter, som f.eks. den dobbelte væsentlighedsanalyse, dialog med revisor, gap analyse ift. tidligere rapportering osv., jo mere sikker er man på, at man kommer til at levere rapportering efter bogen allerede første år. Og at det langt fra er alle, der er i mål med den forberedende indsats. 

Foto: PwC

 Det samlede billede får rapportens tre forfattere, PwC-partnere i Holland, Tyskland og USA, til at konkludere at: 

”Overordnet, så skal man huske at CSRD-rapportering er en rejse for alle involverede parter – også myndighederne. I de tidlige år komme rapporterne sikkert til at adskille sig fra hinanden i betydeligt omfang selv mellem virksomheder, der ligner hinanden. Det vil være sådan indtil stakeholderne når frem til en fælles forståelse af best practice. Det, der betyder mest lige nu, er at de øverste ledelser virkelig går ind i arbejdet med at forstå ikke bare CSRD’s detaljerede krav, men også lovens intention og de muligheder for værdiskabelse den løfter sløret for,” siger de

Klik her for at få adgang til surveyet.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.03.2025Valified

Sponseret

ESG-platform lancerer engelsk version: Gør ESG-arbejdet lettere for danske virksomheder

14.03.2025Klimaklar

Sponseret

Explainer video: Det grundlæggende du skal vide om VSME

05.03.2025CSR.dk

Omnibus: Hvad skal virksomheder gøre nu?

28.02.2025CSR.dk

Svar fra CSRD-eksperter og praktikere: Omnibussen er ærgerlig

26.02.2025CSR.dk

Kort fortalt: Hvad indeholder Kommissionens omnibusforslag.

21.02.2025CSR.dk

Analyse: Nye rapporter leverer ikke på formålet

17.02.2025CEMAsys

Sponseret

Guide to CSDR Reporting Requirements

12.02.2025CSR.dk

Mellemtid på omnibussen: Hårdt politisk pres og omfattende stakeholdermodstand

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg