14.11.2019  |  Klima, miljø og energi

Svensk nethandel lancerer klimamærkning på fødevarer

3.000 fødevarer, der bliver forhandlet hos svenske Mat.se, har nu fået klimamærkning, der bliver beregnet efter en analyse baseret på hele varens livscyklus og opgjort i CO2 pr. kg.

Den svenske fødevarehandel på nettet Mat.se har netop i samarbejde med forskningsinstituttet RISE lanceret klimamærkning op omkring 3.000 fødevarer. Det gør det til den mest omfattende klimamærkning af fødevarer i detailhandlen verden hidtil har set.

Læs også: Coop siger nej til klimamærkning

Produkterne er alle blevet mærket med egne klimatal, der er fundet ved hjælp af en analyse baseret på varens livscyklus. Flere parametre som dyrkningsmetode, forarbejdning og transport påvirker således varens endelig klimatal.

”Ved at kombinere tydelige CO2-informationer med innovative løsninger gør vi det enkelt for kunderne at finde frem til fødevarernes klimapåvirkning”, siger virksomhedsansvarlig hos Mat.se, Karin Jelkeby, og fortsætter:

”De kunder, der ønsker at træffe bevidste valg, kan nu påvirke deres madkasses klimaaftryk, mens de handler. Vi er utrolig stolte over at være de første, der gør dette muligt”.

Klimatal opgjort som CO2 pr. kg
En vares klimatal bliver hos Mat.se opgjort efter samme princip, som vi kender fra priser opgjort i kroner pr. kg. På den måde viser enheden CO2 pr. kg altså, hvad et kilo af varen svarer til i CO2-udslip.

”Fødevarer står i dag for omkring 25 procent af husholdningens samlede klimaaftryk, hvilket betyder, at forandringer hos kunderne kan gøre store forskelle. Vi vil være med og skabe banebrydende forudsætninger for svensk fødevarehandel og hele fødevaresektoren”, siger enhedschef hos RISE, Thomas Angervall.

I første omgang er der kommet klimamærkning på de varer, der oftest bliver købt og handles i store mængder ad gangen. Mat.se er en del af Axfood-koncernen, og har peger man på, at klimamærkningen ligger i fin tråd med deres arbejde med holdbarhed.

”Hvis satsningen bliver en succes hos kunderne, så håber jeg, at flere kæder kan indføre tilsvarende systemer”, siger holdbarhedschef hos Axfood, Åsa Domeij.

Læs også: 10-punktsplan skal bane vejen for en grønnere dagligvarehandel

Mat.se har under arbejdet med databasen lavet test, der peger på, at kunderne er interesserede og villige til at tage hensyn til madens klimaaftryk.

- JMA

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere