14.11.2019 | Klima, miljø og energi
Svensk nethandel lancerer klimamærkning på fødevarer
3.000 fødevarer, der bliver forhandlet hos svenske Mat.se, har nu fået klimamærkning, der bliver beregnet efter en analyse baseret på hele varens livscyklus og opgjort i CO2 pr. kg.
”De kunder, der ønsker at træffe bevidste valg, kan nu påvirke deres madkasses klimaaftryk, mens de handler", siger virksomhedsansvarlig hos Mat.se, Karin Jelkeby
Den svenske fødevarehandel på nettet Mat.se har netop i samarbejde med forskningsinstituttet RISE lanceret klimamærkning op omkring 3.000 fødevarer. Det gør det til den mest omfattende klimamærkning af fødevarer i detailhandlen verden hidtil har set.
Læs også: Coop siger nej til klimamærkning
Produkterne er alle blevet mærket med egne klimatal, der er fundet ved hjælp af en analyse baseret på varens livscyklus. Flere parametre som dyrkningsmetode, forarbejdning og transport påvirker således varens endelig klimatal.
”Ved at kombinere tydelige CO2-informationer med innovative løsninger gør vi det enkelt for kunderne at finde frem til fødevarernes klimapåvirkning”, siger virksomhedsansvarlig hos Mat.se, Karin Jelkeby, og fortsætter:
”De kunder, der ønsker at træffe bevidste valg, kan nu påvirke deres madkasses klimaaftryk, mens de handler. Vi er utrolig stolte over at være de første, der gør dette muligt”.
Klimatal opgjort som CO2 pr. kg
En vares klimatal bliver hos Mat.se opgjort efter samme princip, som vi kender fra priser opgjort i kroner pr. kg. På den måde viser enheden CO2 pr. kg altså, hvad et kilo af varen svarer til i CO2-udslip.
”Fødevarer står i dag for omkring 25 procent af husholdningens samlede klimaaftryk, hvilket betyder, at forandringer hos kunderne kan gøre store forskelle. Vi vil være med og skabe banebrydende forudsætninger for svensk fødevarehandel og hele fødevaresektoren”, siger enhedschef hos RISE, Thomas Angervall.
I første omgang er der kommet klimamærkning på de varer, der oftest bliver købt og handles i store mængder ad gangen. Mat.se er en del af Axfood-koncernen, og har peger man på, at klimamærkningen ligger i fin tråd med deres arbejde med holdbarhed.
”Hvis satsningen bliver en succes hos kunderne, så håber jeg, at flere kæder kan indføre tilsvarende systemer”, siger holdbarhedschef hos Axfood, Åsa Domeij.
Læs også: 10-punktsplan skal bane vejen for en grønnere dagligvarehandel
Mat.se har under arbejdet med databasen lavet test, der peger på, at kunderne er interesserede og villige til at tage hensyn til madens klimaaftryk.
- JMA
Klima, miljø og energi

Flying Tiger afgiver grønt plastikløfte
Fremover kommer der til at være mindre plastik på hylderne i Flying Tigers butikker. De har indgået et samarbejde med organisationen Plastic Change, hvor målet er at reducere anvendelsen af plastik markant.
Klima, miljø og energi
Elcykel med lad bagpå udfordrer varebiler
Med ladet bagpå og plads til en europalle er ny dansk el-ladcykel klar til at udfordre varevogne i byerne. Det er manden bag de danske magnetcykellygter, som har udviklet cyklen.
Strategi & ledelse

75 globale brands bakker op Parisaftalen
Samtidig med at USA er ved at trække sig ud af Parisaftalen, annoncerer 75 globale brands, heraf adskillige amerikanske, deres støtte til den store klimaplan. Virksomhederne peger på stribevis af fordele ved at blive i aftalen og understreger, at de selv vil holde fast.
Samfund

PostNord klar med bæredygtig emballage
Med en ny, genanvendelig emballage til salg på posthusene regner PostNord med at spare op til 42 procent CO2 på gave- og pakkeindpakning. Med tiden vil virksomheden også udvide med en pantordning til emballagen.
Klima, miljø og energi

Nu tilbyder Norwegian klimakompensation
Det er endnu ikke muligt at flyve uden CO2-aftryk. Derfor har Norwegian valgt at integrere klimakompensation i deres bookingproces.
Klima, miljø og energi

USA’s grønne økonomi er 1,3 billioner dollars værd
USA bør investere grønt, hvis man vil øge både beskæftigelse og den økonomiske udvikling. Det konkluderer et nyt studie fra University College London. Landets grønne økonomi repræsenterer en årlig omsætning på næsten 9.000 mia. kr.