Sverige går foran Danmark og laver klimaneutrale brancheplaner for 2045

Tretten store svenske brancher har leveret klimakøreplaner for at blive fri for drivhusgasser i 2045 under initiativet Fossilfritt Sverige. Det er dog stadig ikke problemfrit, da for eksempel efterspørgslen på biobrændsel vil stige, men det er stadig et mål, der ligger fem år før Danmarks. Derfor efterlyser ledende erhvervsrepræsentanter fra Danmark lignende initiativer i Danmark.

Sveriges mål om at være klimaneutrale i 2045 hjælpes på vej af initiativet 'Fossilfritt Sverige', hvor hele erhvervsbrancher lancerer deres egne køreplaner for, hvordan de kan nå målene. Danske erhvervsrepræsentanter vil råbe politikerne op, så vi ikke sakker bagud. Arkivfto..

28.03.2019

CSR.dk

Tilsammen har i alt 13 brancher i Sverige kommet med køreplaner for, hvordan de vil leve op til Pariaftalen - til forskel fra Danmark er der her tale om hele brancher og ikke enkeltvirksomheder.

Brancherne inkluderer blandt andet skovbrug, cementproduktion, varmesektor, mineindustri, stålindustri, digital konsulentindustri, dagligvarebranchen, den maritime industri og luftfartsbranchen.

De 13 brancher er ansvarlige for 32 procent af Sveriges samlede CO2-udledning, og vores naboland mangler stadig at få tunge sektorer som landbruget og affaldsbranchen med på vognen.

’Fossilfritt Sverige’ er ikke udfordringsfrit
Den nationale koordinator for ’Fossilfritt Sverige’, Svante Axelson, beskriver køreplanerne som brikker i et puslespil, der til sammen skal udgøre de nationale planer og mål om kulstofneutralitet i 2045. Men det kommer ikke uden udfordringer:

”Mange industrier, som vil erstatte fossile brændsler med fornyelige brændstoffer, er afhængige af den mængde biobrændstof, som det er muligt at producere i svenske skove. Udfordringen er, at efterspørgslen efter biomasse formentlig vil overstige, hvad der kan leveres. Derfor ser vi et behov for en national bioøkonomisk strategi”, forklarer Svante Axelsson til Information som ét eksempel på, at branchernes køreplaner sammenlagt giver overblik over de udfordringer, også svenske myndigheder skal forholde sig til.

Brancheplanerne har medført et paradigmeskift i svensk politik, forklarer han. Det handler ikke længere om at brancher og virksomheder modsætter sig regeringsindgreb, men omvendt at det netop er brancher og virksomheder, der ønsker aktiv politisk indsats, der kan sikre at køreplanerne kan realiseres.

’Fossilfritt Sverige ’-initiativet bidrager blandt andet med rådgivning og samler viden og debat i offentlige forums.

Danske virksomheder kræver lignende tiltag
Danmark klimamål er ikke lige så ambitiøst som Sveriges, og der er heller noget der bare ligner ’Fossilfritt Sverige’ til at støtte og koordinere indsatsen på tværs af brancher, kommuner og organisationer. Men det har Danmark brug for, lyder det fra ledende erhvervsrepræsentanter.

En af de repræsentanter er Kim Fausing, CEO for Danfoss, der også tidligere sammen med en række andre topchefer for store hjemlige virksomheder har efterlyst et øget politisk ambitionsniveau fra regering og folketing.

”Lande omkring os som Sverige og Tyskland har lige nu sat højere klimaambitioner, end vi har i Danmark. Hvis vi skal genvinde vores position som grøn vindernation, så kræver det, at vi også her i Danmark sætter højere klimaambitioner samt en strategisk ramme for, hvordan vi skal komme i mål. Og her kan det svenske initiativ være en inspiration”, siger Kim Fausing til Information og fortsætter:

”I Danmark er der også brug for, at vi sætter nationale sektormål samt delmål, som kan drive den grønne danske omstilling. Vi kan ikke nedsætte CO2-udledningerne tilstrækkeligt, hvis ikke vi adresserer reduktioner i alle samfundets sektorer. Et minimum bør være, at Danmark yder sit bidrag til at nå målene i Parisaftalen.

Han påpeger samtidig, at ikke bare udbygning med grønne energikilder er vigtigt – energieffektivisering er helt afgørende, hvis vi i Danmark skal nå vores forpligtelser i forhold til Parisaftalen.

Borgerne har ændret fokus
Også Lars Aagaard, administrerende direktør for elselskabernes brancheorganisation Dansk Energi, efterlyser et hjemligt initiativ som ’Fossilfritt Sverige’.

”Når jeg gennem årene har talt med nogle af de store elforbrugere i erhvervslivet, har det typisk handlet om en ting: prisen på strøm. Men det seneste halve år er det blevet tydeligt, at store virksomheder med et kendt brand mærker, at deres kunder fordrer, at de håndterer klimaudfordringen”, siger han til Information og tilføjer:

”Så jeg tror ikke engang, det er nødvendigt at tvinge nogen herhjemme til at være med til det, som svenskerne har realiseret. Mange store industrielle spillere kan selv se, at de risikerer at blive trykket ud af markedet, hvis ikke de har styr på det her. De vil synes, det er supergodt med et forpligtende samarbejde med myndighederne efter svensk opskrift”.

Læs også: Danmark når først klimamål om 100 år, hvis tempoet fortsætter

Store danske virksomheder som Mærsk, Danish Crown og Arla er for alvor gået ind i klimakampen med deres mål om at være kulstofneutrale i 2050, men der er for mange brancher i Danmark stadig lang vej til at en samlet plan .

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København