28.03.2019  |  Samfund

Sverige går foran Danmark og laver klimaneutrale brancheplaner for 2045

Tretten store svenske brancher har leveret klimakøreplaner for at blive fri for drivhusgasser i 2045 under initiativet Fossilfritt Sverige. Det er dog stadig ikke problemfrit, da for eksempel efterspørgslen på biobrændsel vil stige, men det er stadig et mål, der ligger fem år før Danmarks. Derfor efterlyser ledende erhvervsrepræsentanter fra Danmark lignende initiativer i Danmark.

I sidste uge præsenterede fire brancher hver deres køreplan for at blive klimaneutrale i 2045 – fem år før Danmarks nuværende plan. Brancherne er alle en del af den svenske regerings initiativ ’Fossilfritt Sverige’, der blev indledt i 2015. Det skriver Information.

Læs også: WHO: Indfrielse af klimamål skaber besparelser på sundhedsudgifter

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tilsammen har i alt 13 brancher i Sverige kommet med køreplaner for, hvordan de vil leve op til Pariaftalen - til forskel fra Danmark er der her tale om hele brancher og ikke enkeltvirksomheder.

Brancherne inkluderer blandt andet skovbrug, cementproduktion, varmesektor, mineindustri, stålindustri, digital konsulentindustri, dagligvarebranchen, den maritime industri og luftfartsbranchen.

De 13 brancher er ansvarlige for 32 procent af Sveriges samlede CO2-udledning, og vores naboland mangler stadig at få tunge sektorer som landbruget og affaldsbranchen med på vognen.

’Fossilfritt Sverige’ er ikke udfordringsfrit
Den nationale koordinator for ’Fossilfritt Sverige’, Svante Axelson, beskriver køreplanerne som brikker i et puslespil, der til sammen skal udgøre de nationale planer og mål om kulstofneutralitet i 2045. Men det kommer ikke uden udfordringer:

”Mange industrier, som vil erstatte fossile brændsler med fornyelige brændstoffer, er afhængige af den mængde biobrændstof, som det er muligt at producere i svenske skove. Udfordringen er, at efterspørgslen efter biomasse formentlig vil overstige, hvad der kan leveres. Derfor ser vi et behov for en national bioøkonomisk strategi”, forklarer Svante Axelsson til Information som ét eksempel på, at branchernes køreplaner sammenlagt giver overblik over de udfordringer, også svenske myndigheder skal forholde sig til.

Brancheplanerne har medført et paradigmeskift i svensk politik, forklarer han. Det handler ikke længere om at brancher og virksomheder modsætter sig regeringsindgreb, men omvendt at det netop er brancher og virksomheder, der ønsker aktiv politisk indsats, der kan sikre at køreplanerne kan realiseres.

’Fossilfritt Sverige ’-initiativet bidrager blandt andet med rådgivning og samler viden og debat i offentlige forums.

Danske virksomheder kræver lignende tiltag
Danmark klimamål er ikke lige så ambitiøst som Sveriges, og der er heller noget der bare ligner ’Fossilfritt Sverige’ til at støtte og koordinere indsatsen på tværs af brancher, kommuner og organisationer. Men det har Danmark brug for, lyder det fra ledende erhvervsrepræsentanter.

En af de repræsentanter er Kim Fausing, CEO for Danfoss, der også tidligere sammen med en række andre topchefer for store hjemlige virksomheder har efterlyst et øget politisk ambitionsniveau fra regering og folketing.

”Lande omkring os som Sverige og Tyskland har lige nu sat højere klimaambitioner, end vi har i Danmark. Hvis vi skal genvinde vores position som grøn vindernation, så kræver det, at vi også her i Danmark sætter højere klimaambitioner samt en strategisk ramme for, hvordan vi skal komme i mål. Og her kan det svenske initiativ være en inspiration”, siger Kim Fausing til Information og fortsætter:

”I Danmark er der også brug for, at vi sætter nationale sektormål samt delmål, som kan drive den grønne danske omstilling. Vi kan ikke nedsætte CO2-udledningerne tilstrækkeligt, hvis ikke vi adresserer reduktioner i alle samfundets sektorer. Et minimum bør være, at Danmark yder sit bidrag til at nå målene i Parisaftalen.

Han påpeger samtidig, at ikke bare udbygning med grønne energikilder er vigtigt – energieffektivisering er helt afgørende, hvis vi i Danmark skal nå vores forpligtelser i forhold til Parisaftalen.

Borgerne har ændret fokus
Også Lars Aagaard, administrerende direktør for elselskabernes brancheorganisation Dansk Energi, efterlyser et hjemligt initiativ som ’Fossilfritt Sverige’.

”Når jeg gennem årene har talt med nogle af de store elforbrugere i erhvervslivet, har det typisk handlet om en ting: prisen på strøm. Men det seneste halve år er det blevet tydeligt, at store virksomheder med et kendt brand mærker, at deres kunder fordrer, at de håndterer klimaudfordringen”, siger han til Information og tilføjer:

”Så jeg tror ikke engang, det er nødvendigt at tvinge nogen herhjemme til at være med til det, som svenskerne har realiseret. Mange store industrielle spillere kan selv se, at de risikerer at blive trykket ud af markedet, hvis ikke de har styr på det her. De vil synes, det er supergodt med et forpligtende samarbejde med myndighederne efter svensk opskrift”.

Læs også: Danmark når først klimamål om 100 år, hvis tempoet fortsætter

Store danske virksomheder som Mærsk, Danish Crown og Arla er for alvor gået ind i klimakampen med deres mål om at være kulstofneutrale i 2050, men der er for mange brancher i Danmark stadig lang vej til at en samlet plan .

- SDN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere