SDU vil være Danmarks første universitet baseret på verdensmålene
Når ansatte og studerende på SDU møder ind mandag, bliver det til en hverdag, der er forandret. Rektor vil indrette institutionen efter FN’s verdensmål.
Verdensmålene skal fremover være en permanent del af Syddansk Universitets virke. Det betyder, at universitet skal revurdere alt fra maden i kantinen, til hvilke forskningsprojekter de byder velkommen i huset.
Det skriver Politiken.
Læs også: Spidsen af Ørestad bliver det første boligbyggeri baseret på FN's verdensmål
Omlægningen indeholder ikke blot klima- og miljøinitiativer, men indbefatter samtlige af FN’s 17 verdensmål, der blev vedtaget i 2015, og som favner alt fra ligestilling mellem kønnene og reducering af fattigdom til klima og bedre uddannelse for alle.
”Verdensmålene er tæt forbundne, og det nytter ikke at udvælge ét mål og udelukkende fokusere på det. Man kan eksempelvis ikke løse klimaudfordringerne uden også at se på, hvordan man mindsker fattigdom”, siger rektor Henrik Dam til Politiken og peger så alligevel på en række dilemmaer:
”Vi kan ikke både opfylde en ambition om ikke at flyve i arbejdssammenhænge, og samtidig lade en gruppe forskere rense vandet i Vestafrika. Derfor vil der være mange situationer, hvor vi afvejer, hvad der er det optimale i forhold til verdensmålene. Det vil kræve rigtig mange kompromiser”.
Ingen tidsfrist eller egentligt budget
Målet er, at omlægningen skal tænkes ind i alt. Fra papirtypen, der kommer i printeren, og hvilken mad der serveres i kantinen, til hvilke forskningsprojekter, der skal udvikles i universitetets lokaler, og hvilke uddannelser der bliver udbudt. Da verdensmålene skal være en permanent del af universitetets virke, er der hverken lavet tidsfrister eller lagt et egentligt budget i forvejen.
”Når man laver transformationer på den måde, som vi gør nu, må man erkende, at det er hele det samlede budget, der er i spil. Et af vores delmål er at kunne gå til bestyrelsen og vise, at hver en krone af det årlige budget på over tre milliarder er brugt i overensstemmelse med verdensmålene”, siger Henrik Dam til Politiken og fortsætter:
”Det største, vi har gang i lige nu, er de 17 nye etårige masteruddannelser, som vi kommer til at udbyde. Vi opretter en uddannelse for hvert verdensmål, som skal være åbne for alle, der har en kvalificerende bacheloruddannelse. Det skal være studerende fra alle fakulteter, og de forskellige uddannelser skal arbejde sammen og på den måde følge filosofien bag verdensmålene”, siger han til Politiken.
Syddansk Universitets nye tiltag vækker da også både begejstring i Danmarks grønne tænketank Concito og hos direktøren for Danske Universiteter, Jesper Langergaard.
Læs også: Vil du udvikle din virksomhed med verdensmål?
”Universiteterne har et særligt ansvar for at forme en bæredygtig fremtid. Så det her taler virkelig ind i kernen af deres funktion i samfundet«, siger han til Politiken,
- JMA