Sygefravær: De offentlig ansatte er for pressede, regeringen lancerer pakke

De offentlige ansattes høje sygefravær skyldes både arbejdspres og nærhed til smittekilder, ifølge en arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet. Regeringen vil afsætte 100 millioner til en såkaldt sygefraværs-pakke.

I 2017 havde de offentlige ansatte i gennemsnit 11,4 sygedage, derfor vil regering afsætte 100 millioner til at nedbringe sygefraværet i det offentlige..

04.01.2019

CSR.dk

De offentlige ansatte havde i gennemsnit 11,4 sygedage i 2017, hvilket svarer til 32.000 fuldtidsstillinger, viser en ny undersøgelse fra Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet. Tallet for privatansatte er 6,8 dage. 

Det er især længerevarende sygefravær (over 30 dage), der er højere i kommuner og regioner end i det private. 50 procent af alle langtidssygemeldinger skyldes psykiske problemer, ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, skriver Information.

Det skyldes at mange offentlige ansatte har et presset arbejdsliv og at de ansatte ofte er tætte på smittekilder, ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen. Det skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Læs også: Ekspertudvalg kommer med 18 forslag til bedre arbejdsmiljø

”Normeringerne er blevet dårligere, og der er kommet flere dokumentationskrav, som ikke har med kerneopgaven at gøre, og som presser de offentligt ansatte”, siger han til Ritzau.

Arbejdslivsforskeren peger desuden på, at flere offentlige ansattes job indebærer stor og direkte menneskelig kontakt og er derigennem i højere grad udsat for smittefare i f.eks. diverse institutioner og sygehuse.

Fagforbundene FOA og HK genkender problematikken:

”Hvis der skal gøres noget ved sygefraværet, så er man nødt at undersøge, om der er balance mellem krav og ressourcer”, siger FOA’s forbundssekretær Jens Nielsen til Ritzau.

”Man kan have et godt arbejdsmiljø, både på det fysiske og det psykiske område, så man ikke bliver syg af sit arbejde. Og så skal man også have et fokus på den enkelte medarbejder, så medarbejderen føler sig holdt øje med på den gode måde”, siger Kim Simonsen, formand for HK, til Ritzau.

Sygefraværs-pakken
Hvis det årlige, gennemsnitlige sygefravære nedbringes med blot én dag, svarer det til 2.800 flere medarbejdere . Det mål vil regeringen prøve at indfri med en ny sygefraværs-pakke.

”Hvis vi får nedbragt antallet af sygedage blandt offentligt ansatte, vil det gavne den enkelte medarbejder, give trivslen et generelt løft på arbejdspladserne og betyde, at der skal bruges færre penge på vikarer”, siger Innovationsminister Sophie Løhde til Ritzau og fortsætter:

”Det vil også give mere tid, som medarbejderne kan bruge på mere nærvær og endnu bedre service til borgerne. Derfor sætter vi ind nu med flere tiltag, så vi kan få et lavere sygefravær og mere velfærd”.

Den kommer til at indeholde et tilskud på 100 millioner til de offentlige arbejdspladser, hvor der er et højt sygefravær og/eller et belastet arbejdsmiljø. Derudover vil der blive oprettet et rejsehold, hvor man frivilligt kan modtage rådgivning på konkrete udfordringer, samt ledelsesinformation og nye videnspakker.

”Sygefraværet er et fokusområde for regeringen, og vi kan se, at der er mange sygedage nogle steder i det offentlige, og det skal vi gøre noget ved. Det er først og fremmest en ledelsesopgave at tilrettelægge arbejdet, så medarbejderne ikke bliver syge af at gå på arbejde. Derudover skal vi fra politisk hold også sætte ind, og det gør vi med en bred sygefraværs-pakke”, siger Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til Ritzau.

Læs også: Regeringen vil tvinge virksomheder til åbenhed om ligeløn

På Informations debatsider skriver debatredaktør Gry Inger Reiter dog, som en kommentar til at Innovationsminister Sophie Løhde har beskrevet forskellen i sygefravær mellem den private og den offentlige sektor som "uforklarlig", at "man jo kan have sin mistanke om, hvordan effektiviseringskrav, omprioriteringsbidrag, øgede dokumentationskrav og mere målstyring påvirker arbejdsmiljøet i den offentlige sektor" og tilføjer, at "det bliver ved formodningen, for de sidste ti år er midlerne til kontrol af arbejdsmiljøet blevet beskåret med en tredjedel – med mere end 180 millioner og 300 medarbejdere. Så der er ikke gjort meget for at holde øje med, hvordan det egentlig står til med arbejdsmiljøet ude på arbejdspladserne."

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online