04.01.2019  |  Medarbejder

Sygefravær: De offentlig ansatte er for pressede, regeringen lancerer pakke

De offentlige ansattes høje sygefravær skyldes både arbejdspres og nærhed til smittekilder, ifølge en arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet. Regeringen vil afsætte 100 millioner til en såkaldt sygefraværs-pakke.

De offentlige ansatte havde i gennemsnit 11,4 sygedage i 2017, hvilket svarer til 32.000 fuldtidsstillinger, viser en ny undersøgelse fra Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet. Tallet for privatansatte er 6,8 dage. 

Det er især længerevarende sygefravær (over 30 dage), der er højere i kommuner og regioner end i det private. 50 procent af alle langtidssygemeldinger skyldes psykiske problemer, ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, skriver Information.

Det skyldes at mange offentlige ansatte har et presset arbejdsliv og at de ansatte ofte er tætte på smittekilder, ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen. Det skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Læs også: Ekspertudvalg kommer med 18 forslag til bedre arbejdsmiljø

”Normeringerne er blevet dårligere, og der er kommet flere dokumentationskrav, som ikke har med kerneopgaven at gøre, og som presser de offentligt ansatte”, siger han til Ritzau.

Arbejdslivsforskeren peger desuden på, at flere offentlige ansattes job indebærer stor og direkte menneskelig kontakt og er derigennem i højere grad udsat for smittefare i f.eks. diverse institutioner og sygehuse.

Fagforbundene FOA og HK genkender problematikken:

”Hvis der skal gøres noget ved sygefraværet, så er man nødt at undersøge, om der er balance mellem krav og ressourcer”, siger FOA’s forbundssekretær Jens Nielsen til Ritzau.

”Man kan have et godt arbejdsmiljø, både på det fysiske og det psykiske område, så man ikke bliver syg af sit arbejde. Og så skal man også have et fokus på den enkelte medarbejder, så medarbejderen føler sig holdt øje med på den gode måde”, siger Kim Simonsen, formand for HK, til Ritzau.

Sygefraværs-pakken
Hvis det årlige, gennemsnitlige sygefravære nedbringes med blot én dag, svarer det til 2.800 flere medarbejdere . Det mål vil regeringen prøve at indfri med en ny sygefraværs-pakke.

”Hvis vi får nedbragt antallet af sygedage blandt offentligt ansatte, vil det gavne den enkelte medarbejder, give trivslen et generelt løft på arbejdspladserne og betyde, at der skal bruges færre penge på vikarer”, siger Innovationsminister Sophie Løhde til Ritzau og fortsætter:

”Det vil også give mere tid, som medarbejderne kan bruge på mere nærvær og endnu bedre service til borgerne. Derfor sætter vi ind nu med flere tiltag, så vi kan få et lavere sygefravær og mere velfærd”.

Den kommer til at indeholde et tilskud på 100 millioner til de offentlige arbejdspladser, hvor der er et højt sygefravær og/eller et belastet arbejdsmiljø. Derudover vil der blive oprettet et rejsehold, hvor man frivilligt kan modtage rådgivning på konkrete udfordringer, samt ledelsesinformation og nye videnspakker.

”Sygefraværet er et fokusområde for regeringen, og vi kan se, at der er mange sygedage nogle steder i det offentlige, og det skal vi gøre noget ved. Det er først og fremmest en ledelsesopgave at tilrettelægge arbejdet, så medarbejderne ikke bliver syge af at gå på arbejde. Derudover skal vi fra politisk hold også sætte ind, og det gør vi med en bred sygefraværs-pakke”, siger Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til Ritzau.

Læs også: Regeringen vil tvinge virksomheder til åbenhed om ligeløn

På Informations debatsider skriver debatredaktør Gry Inger Reiter dog, som en kommentar til at Innovationsminister Sophie Løhde har beskrevet forskellen i sygefravær mellem den private og den offentlige sektor som "uforklarlig", at "man jo kan have sin mistanke om, hvordan effektiviseringskrav, omprioriteringsbidrag, øgede dokumentationskrav og mere målstyring påvirker arbejdsmiljøet i den offentlige sektor" og tilføjer, at "det bliver ved formodningen, for de sidste ti år er midlerne til kontrol af arbejdsmiljøet blevet beskåret med en tredjedel – med mere end 180 millioner og 300 medarbejdere. Så der er ikke gjort meget for at holde øje med, hvordan det egentlig står til med arbejdsmiljøet ude på arbejdspladserne."

- SDN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere