Tårnhøj bæredygtighed

Forskningsbygningen Mærsk Tårnet sætter høje standarder både i form og indhold. Bæredygtighed er tænkt ind i arkitektur og design fra start og moderne teknologi skal minimere bygningens miljøaftryk.

Mærsk Tårnet fylder godt i landskabet på Nørrebro, her set fra Skt. Hans Torv. Foto: KU/Lærke Gade Bjerregaard.

17.01.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Alene højden på 75 meter gør, at den nye forskningsbygning Mærsk Tårnet på Nørrebro i København allerede inden den officielle åbning, er blevet et vartegn for byen. Med sine i alt 42.700 m2 fordelt på 15 etager inkl. kælder er den trekantede bygning, der er en del af Panum Instituttet under Københavns Universitet, da også iøjnefaldende fra alle vinkler.

Læs også: Frederiksberg vil sikre bæredygtige bygninger med DNGB

På tværs af campusparken zigzagger stien ”den gode omvej” sig. Den trinfri gangsti når op i 2. sals højde og er 360 meter lang. Foto: Anders Kampmann .

Det skyldes bl.a. facadebeklædningen, der består af 3.300 kobberskodder, der giver bygningen et relief-agtigt udtryk. De er dog ikke kun sat op for syns skyld. En tredjedel af skodderne bevæger sig således afhængig af solen, og facaden skifter derfor udtryk i løbet af dagen og reducerer energiforbruget til køling ved at skærme af for solens varme.

På den måde er facaden et meget godt billede på en del af bygningens generelle fokus. Udover at sikre KU’s sundhedsvidenskabelige fakultet et forskningsmiljø i international topklasse, så skal Mærsk Tårnet nemlig også være en bæredygtig showcase, forklarer partner og arkitekt Mads Mandrup fra totalrådgiveren C.F. Møller.

”Det handler om, at bygningen skal vise sammenhæng og omtanke i forhold til både nærområdet og klimaet. Derfor har vi dels valgt de her forskellige, miljøvenlige løsninger, og derudover har vi haft et stort fokus på transparens i udformningen af såvel bygningens rum som de offentlige faciliteter”, siger han.

Facadens mange kobberelementer sørger for afskærmning mod solen og bedre køling i årets varme måneder. Foto: Anders Kampmann.

Grønne løsninger og trafik
Mærsk Tårnet er generelt meget energieffektivt og udnytter bl.a. spildenergi fra laboratorierne. Udover kølingsløsningen har bygningen også 1.500 m2 solceller, store arealer med grønne tage til regnvandsopsamling og faskiner til rensning af vandet, og indbyggede reservoirer i forpladsen, der kan opsamle 5 mio. liter regnvand i tilfælde af skybrud.

Derudover har man gjort meget ud af at nedlægge områdets gamle parkeringspladser og i stedet sørge for at fremme cykeltrafik ved at etablere plads til omkring 2.400 tohjulere, heraf godt 1000 i bygningens kælder.

Panum Instituttet er desuden en del af Copenhagen Science City, hvor bæredygtighed er et centralt aspekt i både bygninger og forskning, og for de mange tilknyttede virksomheder. Det kan du læse mere om her på CSR.dk inden længe.

Læs også: Solceller skal forsyne nyt fængsel med strøm

Mærsk Tårnet er muliggjort af en donation på i alt 725 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt en særlig bevilling fra Folketinget. Den officielle indvielse finder sted i morgen, onsdag den 18. januar, hvor H. M. Dronningen deltager.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams