Tårnhøj bæredygtighed

Forskningsbygningen Mærsk Tårnet sætter høje standarder både i form og indhold. Bæredygtighed er tænkt ind i arkitektur og design fra start og moderne teknologi skal minimere bygningens miljøaftryk.

Mærsk Tårnet fylder godt i landskabet på Nørrebro, her set fra Skt. Hans Torv. Foto: KU/Lærke Gade Bjerregaard.

17.01.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Alene højden på 75 meter gør, at den nye forskningsbygning Mærsk Tårnet på Nørrebro i København allerede inden den officielle åbning, er blevet et vartegn for byen. Med sine i alt 42.700 m2 fordelt på 15 etager inkl. kælder er den trekantede bygning, der er en del af Panum Instituttet under Københavns Universitet, da også iøjnefaldende fra alle vinkler.

Læs også: Frederiksberg vil sikre bæredygtige bygninger med DNGB

På tværs af campusparken zigzagger stien ”den gode omvej” sig. Den trinfri gangsti når op i 2. sals højde og er 360 meter lang. Foto: Anders Kampmann .

Det skyldes bl.a. facadebeklædningen, der består af 3.300 kobberskodder, der giver bygningen et relief-agtigt udtryk. De er dog ikke kun sat op for syns skyld. En tredjedel af skodderne bevæger sig således afhængig af solen, og facaden skifter derfor udtryk i løbet af dagen og reducerer energiforbruget til køling ved at skærme af for solens varme.

På den måde er facaden et meget godt billede på en del af bygningens generelle fokus. Udover at sikre KU’s sundhedsvidenskabelige fakultet et forskningsmiljø i international topklasse, så skal Mærsk Tårnet nemlig også være en bæredygtig showcase, forklarer partner og arkitekt Mads Mandrup fra totalrådgiveren C.F. Møller.

”Det handler om, at bygningen skal vise sammenhæng og omtanke i forhold til både nærområdet og klimaet. Derfor har vi dels valgt de her forskellige, miljøvenlige løsninger, og derudover har vi haft et stort fokus på transparens i udformningen af såvel bygningens rum som de offentlige faciliteter”, siger han.

Facadens mange kobberelementer sørger for afskærmning mod solen og bedre køling i årets varme måneder. Foto: Anders Kampmann.

Grønne løsninger og trafik
Mærsk Tårnet er generelt meget energieffektivt og udnytter bl.a. spildenergi fra laboratorierne. Udover kølingsløsningen har bygningen også 1.500 m2 solceller, store arealer med grønne tage til regnvandsopsamling og faskiner til rensning af vandet, og indbyggede reservoirer i forpladsen, der kan opsamle 5 mio. liter regnvand i tilfælde af skybrud.

Derudover har man gjort meget ud af at nedlægge områdets gamle parkeringspladser og i stedet sørge for at fremme cykeltrafik ved at etablere plads til omkring 2.400 tohjulere, heraf godt 1000 i bygningens kælder.

Panum Instituttet er desuden en del af Copenhagen Science City, hvor bæredygtighed er et centralt aspekt i både bygninger og forskning, og for de mange tilknyttede virksomheder. Det kan du læse mere om her på CSR.dk inden længe.

Læs også: Solceller skal forsyne nyt fængsel med strøm

Mærsk Tårnet er muliggjort af en donation på i alt 725 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt en særlig bevilling fra Folketinget. Den officielle indvielse finder sted i morgen, onsdag den 18. januar, hvor H. M. Dronningen deltager.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia