Tårnhøj bæredygtighed
Forskningsbygningen Mærsk Tårnet sætter høje standarder både i form og indhold. Bæredygtighed er tænkt ind i arkitektur og design fra start og moderne teknologi skal minimere bygningens miljøaftryk.
Alene højden på 75 meter gør, at den nye forskningsbygning Mærsk Tårnet på Nørrebro i København allerede inden den officielle åbning, er blevet et vartegn for byen. Med sine i alt 42.700 m2 fordelt på 15 etager inkl. kælder er den trekantede bygning, der er en del af Panum Instituttet under Københavns Universitet, da også iøjnefaldende fra alle vinkler.
Læs også: Frederiksberg vil sikre bæredygtige bygninger med DNGB
Det skyldes bl.a. facadebeklædningen, der består af 3.300 kobberskodder, der giver bygningen et relief-agtigt udtryk. De er dog ikke kun sat op for syns skyld. En tredjedel af skodderne bevæger sig således afhængig af solen, og facaden skifter derfor udtryk i løbet af dagen og reducerer energiforbruget til køling ved at skærme af for solens varme.
På den måde er facaden et meget godt billede på en del af bygningens generelle fokus. Udover at sikre KU’s sundhedsvidenskabelige fakultet et forskningsmiljø i international topklasse, så skal Mærsk Tårnet nemlig også være en bæredygtig showcase, forklarer partner og arkitekt Mads Mandrup fra totalrådgiveren C.F. Møller.
”Det handler om, at bygningen skal vise sammenhæng og omtanke i forhold til både nærområdet og klimaet. Derfor har vi dels valgt de her forskellige, miljøvenlige løsninger, og derudover har vi haft et stort fokus på transparens i udformningen af såvel bygningens rum som de offentlige faciliteter”, siger han.
Grønne løsninger og trafik
Mærsk Tårnet er generelt meget energieffektivt og udnytter bl.a. spildenergi fra laboratorierne. Udover kølingsløsningen har bygningen også 1.500 m2 solceller, store arealer med grønne tage til regnvandsopsamling og faskiner til rensning af vandet, og indbyggede reservoirer i forpladsen, der kan opsamle 5 mio. liter regnvand i tilfælde af skybrud.
Derudover har man gjort meget ud af at nedlægge områdets gamle parkeringspladser og i stedet sørge for at fremme cykeltrafik ved at etablere plads til omkring 2.400 tohjulere, heraf godt 1000 i bygningens kælder.
Panum Instituttet er desuden en del af Copenhagen Science City, hvor bæredygtighed er et centralt aspekt i både bygninger og forskning, og for de mange tilknyttede virksomheder. Det kan du læse mere om her på CSR.dk inden længe.
Læs også: Solceller skal forsyne nyt fængsel med strøm
Mærsk Tårnet er muliggjort af en donation på i alt 725 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt en særlig bevilling fra Folketinget. Den officielle indvielse finder sted i morgen, onsdag den 18. januar, hvor H. M. Dronningen deltager.