Tema: Hvis vækst, som vi kender det, er forbi, hvad så?

En fremtid uden vækstfokus. Den idé har buldret i horisonten i en rum tid, men aldrig har horisonten været så tæt på hverdagen som nu. CSR.dk undersøger de første bud på svar.

Foto: 123rf.com

07.08.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er ikke første gang, nogen har sagt det. At det allestedsnærværende fokus på økonomisk vækst ikke kan fortsætte. Men fra at have været et ekstremisternes kampråb, kan man efterhånden høre det fra flere og flere repræsentanter indefra det etablerede system. 

Det er forskerne, der som superøkonomen og tidligere økonomisk vismand Peter Birch Sørensen, de senere år har bevæget sig over på forskningsfeltet økologisk økonomi, fordi ”Vi må forstå, at økonomien er et undersystem indlejret i naturen, og at det sætter grænser for væksten,” som han tidligere har sagt til Information.

Det er FN-systemet, f.eks. i en statusrapport baseret på seks års global efterforskning, begået af den særlige FN-rapportør på menneskerettigheder og fattigdom, Olivier De Schutter; som udkom i julis første dage i år. Kritik og alternativerne i denne kan man læse om i artiklen ”Hvad er målet? Hvad bør det være?” i dette tema.  

Men også virksomhedskonsulenter er begyndt at efterlyse andre og bedre målsætningr. Fordi de i stigende grad oplever, at deres kunder i fortrolige øjeblikke fortæller, at deres virksomhed ikke kan nå sine klimamål – og at der ikke er flere håndtag at dreje på inden for den eksisterende forretningsmodel. Som f.eks. fører til, at man de seneste måneder har kunnet se virksomheder trukket deres hidtidige klimamål tilbage, heriblandt giganter som Unilever og Shell, mens Google lige så stille holdt op med at kalde sig carbon neutral og Volkswagen flyttede baseline og deadline for sine reduktionsmål. 

Artikler i temaet: hvorfor og ideer til hvordan

I temaet, ”Hvis vækst, som vi kender det, er forbi, hvad så?”, undersøger CSR.dk, hvad samtalen om opgøret om vækst handler om i dag, og hvad virksomhederne skal diskutere, når de leder efter nye virkemidler i deres arbejde med at reducere negativ og optimere positiv impact. Og ikke mindst hvad rådgivere og bæredygtighedsteams kan gøre, for at få flere af denne type diskussioner på bordet. 

Temaets første uge bidrager med artiklen ”Hvad er målet? Hvad bør det være?” om ovennævnte Olivier De Schutters rapport, som afviser argumenterne om det gode ved vækst og peger i retning af nye fikspunkter for fremtiden.  

Ideer til virksomheder kommer bl.a. i artiklen ”Vi er nødt til at tale om forretningsmodeller”. I den har CSR.dk bearbejdet manuskriptet til en keynote på årets Børsen Bæredygtig Summit, hvor rådgivningsvirksomheden Nordic Sustainability tog fat i, hvad compliance-arbejde ikke giver os, og hvad der er brug for at lægge ovenpå denne indsats for at skabe den forandring, der er nødvendig. For at holde os væk fra de værste af klimascenarierne og for at virksomhederne forbereder sig og holder sig relevante i den transformationsproces. 

I de næste uger vil temaet i flere artikler udfolde andre råd til virksomheder. 

F.eks. har CSR.dk interviewet Oscar Haumann fra the postgrowth guide/konsulenthuset Abel, som gennem de seneste år sammen med sin co-founder Mads Felthus har udviklet guides og koncepter til at tale om virksomhedsdrift henimod og på den anden side af det traditionelle vækstbegreb. Artiklen kommer bl.a. ind på forskelle på vækst og skalering, myten om lækage og rebound-effekter. 

Desuden kommer en artikel om, hvordan man får ledelsessamtalen drejet i retning af de svære overvejelser om nye forretningsmodeller. Den samler op på konklusionerne fra den nyeste bog fra John Elkingtons hånd. Han er, som nogle måske husker, en af CSR.dk’s helte og har siden 1980’erne konceptualiseret og rådgivet virksomhederne i deres arbejde med ansvar for miljø og mennesker. Den nye bog hedder ”Tickling Sharks – how we sold business on sustainability”, og samler op på forfatterens mere end 40 års arbejde med at påvirke virksomhedsledere til at tage beslutninger, de helst ville være fri for. 

God læselyst!

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Hvis vækst, som vi kender det, er forbi, hvad så?

Samtalen om nye forretningsmodeller uden ensidigt fokus på vækst er i gang. Læs med her for at blive forberedt til at deltage. 

Relateret indhold

14.08.2024CSR.dk

Klimarådet: Vigtige beslutninger om 2050 skal træffes allerede nu

14.08.2024CSR.dk

Realdania investerer nye midler i mere klimavenlige ejendomme

08.08.2024CSR.dk

Nordea har nået sit mål om flere kvinder i ledelsen

07.08.2024CSR.dk

Tema: Hvis vækst, som vi kender det, er forbi, hvad så?

07.08.2024CSR.dk

Hvad er målet? Hvad bør det være?

07.08.2024CSR.dk

Vi er nødt til at tale om forretningsmodeller

06.08.2024CSR.dk

If baner vejen for bæredygtige bilreparationer med genbrugte reservedele

06.08.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Jørgen har fået sit drømmejob: Skal sælge tagisolering og opbygge nyt forretningsområde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

CBS Executive Fonden
Kursus
BÆREDYGTIGHED, STRATEGI OG FORRETNINGSUDVIKLING

Kurset giver teoretisk og praktisk indsigt i bæredygtighedens muligheder og udfordringer med afsæt i aktuelle brændpunkter, problemstillinger og cases. Det giver inspiration og konkrete værktøjer til at få social og miljømæssig ansvarlighed til at spille sammen med strategi- og forretningsudvikling i virksomheder og organisationer.

Dato

12.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Kursus
FORHANDLINGSTEKNIK

Kurset fokuserer på den praktiske anvendelse af forhandlingsmetoder samt viden om kommunikation, strategier, adfærd og psykologi i forhandlingen. I tillæg fokuseres der også på håndtering af egne stakeholders og interne forhandlinger i organisationer. Kurset er funderet i anerkendt forhandlingsteori, og alle cases er målrettet ledere, specialister og rådgiveres virkelighed og udfordringer.

Dato

12.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Kursus
FREMTIDENS ORGANISERING

Hvordan organiserer vi fremtidens arbejdsplads? Vi bruger det 21. århundredes internetbaserede forretningsprocesser og det 20. århundredes ledelsesprocesser, som alle er baseret på det 19. århundredes ledelsesprincipper – kan du også få øje på et “gap”? Så kom med ind i fremtiden og lær fra både forskning og praksis om nye organiseringsformer: Tribes, Teal og Medledelse.

Dato

12.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Kursus
RETORISK LEDERSKAB

Skab autoritet og troværdighed gennem din retorik. Gennem retorikkens begreber og praktiske greb får du som leder dermed både indsigt i ledertalens muligheder i din organisation og bliver helt konkret og fysisk i stand til at tage rummet med din tale.

Dato

12.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Kursus
AI- OG DATADREVET LEDERSKAB

Alle taler om data og kunstig intelligens, men hvordan kan du udnytte de nye muligheder til at forbedre dit lederskab og din beslutningskompetence? På kurset kortlægger vi forskellige mindsets og typer i forhold til datadreven ledelse, gennemgår datadrevne ledelsesprocesser og ser på gode og mindre gode erfaringer med datadreven ledelse. Vi har din lederrolle i fokus og undersøger, hvad data kan bidrage med – snarere end at dykke ned i specifikke værktøjer eller software.

Dato

12.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg