Tema: Hvis vækst, som vi kender det, er forbi, hvad så?

En fremtid uden vækstfokus. Den idé har buldret i horisonten i en rum tid, men aldrig har horisonten været så tæt på hverdagen som nu. CSR.dk undersøger de første bud på svar.

Foto: 123rf.com

07.08.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er ikke første gang, nogen har sagt det. At det allestedsnærværende fokus på økonomisk vækst ikke kan fortsætte. Men fra at have været et ekstremisternes kampråb, kan man efterhånden høre det fra flere og flere repræsentanter indefra det etablerede system. 

Det er forskerne, der som superøkonomen og tidligere økonomisk vismand Peter Birch Sørensen, de senere år har bevæget sig over på forskningsfeltet økologisk økonomi, fordi ”Vi må forstå, at økonomien er et undersystem indlejret i naturen, og at det sætter grænser for væksten,” som han tidligere har sagt til Information.

Det er FN-systemet, f.eks. i en statusrapport baseret på seks års global efterforskning, begået af den særlige FN-rapportør på menneskerettigheder og fattigdom, Olivier De Schutter; som udkom i julis første dage i år. Kritik og alternativerne i denne kan man læse om i artiklen ”Hvad er målet? Hvad bør det være?” i dette tema.  

Men også virksomhedskonsulenter er begyndt at efterlyse andre og bedre målsætningr. Fordi de i stigende grad oplever, at deres kunder i fortrolige øjeblikke fortæller, at deres virksomhed ikke kan nå sine klimamål – og at der ikke er flere håndtag at dreje på inden for den eksisterende forretningsmodel. Som f.eks. fører til, at man de seneste måneder har kunnet se virksomheder trukket deres hidtidige klimamål tilbage, heriblandt giganter som Unilever og Shell, mens Google lige så stille holdt op med at kalde sig carbon neutral og Volkswagen flyttede baseline og deadline for sine reduktionsmål. 

Artikler i temaet: hvorfor og ideer til hvordan

I temaet, ”Hvis vækst, som vi kender det, er forbi, hvad så?”, undersøger CSR.dk, hvad samtalen om opgøret om vækst handler om i dag, og hvad virksomhederne skal diskutere, når de leder efter nye virkemidler i deres arbejde med at reducere negativ og optimere positiv impact. Og ikke mindst hvad rådgivere og bæredygtighedsteams kan gøre, for at få flere af denne type diskussioner på bordet. 

Temaets første uge bidrager med artiklen ”Hvad er målet? Hvad bør det være?” om ovennævnte Olivier De Schutters rapport, som afviser argumenterne om det gode ved vækst og peger i retning af nye fikspunkter for fremtiden.  

Ideer til virksomheder kommer bl.a. i artiklen ”Vi er nødt til at tale om forretningsmodeller”. I den har CSR.dk bearbejdet manuskriptet til en keynote på årets Børsen Bæredygtig Summit, hvor rådgivningsvirksomheden Nordic Sustainability tog fat i, hvad compliance-arbejde ikke giver os, og hvad der er brug for at lægge ovenpå denne indsats for at skabe den forandring, der er nødvendig. For at holde os væk fra de værste af klimascenarierne og for at virksomhederne forbereder sig og holder sig relevante i den transformationsproces. 

I de næste uger vil temaet i flere artikler udfolde andre råd til virksomheder. 

F.eks. har CSR.dk interviewet Oscar Haumann fra the postgrowth guide/konsulenthuset Abel, som gennem de seneste år sammen med sin co-founder Mads Felthus har udviklet guides og koncepter til at tale om virksomhedsdrift henimod og på den anden side af det traditionelle vækstbegreb. Artiklen kommer bl.a. ind på forskelle på vækst og skalering, myten om lækage og rebound-effekter. 

Desuden kommer en artikel om, hvordan man får ledelsessamtalen drejet i retning af de svære overvejelser om nye forretningsmodeller. Den samler op på konklusionerne fra den nyeste bog fra John Elkingtons hånd. Han er, som nogle måske husker, en af CSR.dk’s helte og har siden 1980’erne konceptualiseret og rådgivet virksomhederne i deres arbejde med ansvar for miljø og mennesker. Den nye bog hedder ”Tickling Sharks – how we sold business on sustainability”, og samler op på forfatterens mere end 40 års arbejde med at påvirke virksomhedsledere til at tage beslutninger, de helst ville være fri for. 

God læselyst!

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Hvis vækst, som vi kender det, er forbi, hvad så?

Samtalen om nye forretningsmodeller uden ensidigt fokus på vækst er i gang. Læs med her for at blive forberedt til at deltage. 

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

16.01.2025CSR.dk

LEGO-familien styrker grønne ambitioner med milliardinvesteringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J