20.07.2021  |  Klima, miljø og energi

Temadag underviser anlægsgartnere i vildskabelse

Alle kender efterhånden til vigtigheden af større biodiversitet og de vildtvoksende områder, der giver plads til insekter, blomster, bier og fugleliv. Men hvordan driftes og vedligeholdes de nye biodiverse grønne arealer? Hos anlægsgartner OKNygaard er driftsopgaverne ikke forsvundet med den vilde natur - de har bare skiftet form.

Der var i gang i snakken, da OKNygaard på Fyn afholdt temadag om biodiversitet og drift af biodiverse arealer sammen med konsulentvirksomheden VILDSKAB. I dagens anledning var både kunder og medarbejdere inviteret til at lære mere om vildskabelse.

’’Konventionel grøn drift handler i høj grad om at tøjle naturen. Med biodiversitetsvenlig drift giver vi naturen mere af kontrollen tilbage og vi drifter på en måde, som tager udgangspunkt i den vilde natur og årstiderne. Der gives plads til, at der kan skabes naturlige mikromiljøer og så drifter vi den del, som naturen ikke selv kan varetage’’, fortæller Terkel Frank Bruun, der er afdelingsleder hos anlægsgartneriet på Fyn.

Det er for ekspempel nødvendigt at fjerne græsafklip for at sikre den næringsfattige jord, som er grundlaget for større mangfoldighed blandt planter og insekter.

’’For os er biodiversitet ikke ensbetydende med, at grøn drift og vedligeholdelse er afskaffet. Opgaven er bare en anden end før’’, fortæller Terkel Frank Bruun.  

100.000 m2 græs får lov til at blomstre på Nordfyn

En af deltagerne på OKNygaards temadag var Nordfyns Kommune. I Nordfyns Kommune får græsset nemlig lov til at gro i biodiversitetens navn. ’’Vi har udvalgt cirka ti hektar grønne områder, som vi lader stå uslået. Det er eksempelvis på nedlagte boldbaner, men også brugsplæner’’, siger Inge Haakonsdatter, der er leder af Vej og Park i Nordfyns Kommune. Hun fortæller, at kommunen tidligere slog græsset cirka hver anden uge.

’’Vi valgte i år at gå over til en mere biodiversitetsvenlig drift af hensyn til naturen. I samarbejde med vores naturafdeling gik vi derfor i dialog med OKNygaard og fik hurtigt overblik over hvilke af vores arealer, hvor vi med fordel kunne lade være med at slå græsset, og hvordan vi rent praktisk skulle omstille vores drift’’.

Biodiversitet er ikke ensbetydende med farverige blomsterenge

For mange forbindes biodiversitet med farverige blomsterenge, men det er langt fra alle arealer, der er velegnet. I stedet kan et mangfoldigt dyre- og planteliv fint skabes i en almindelig græsplæne, hvis de rette forudsætninger er til stede.Hvis græsset får lov til at blive 7 cm højt, så dukker der ofte urte- og græsarter op helt af sig selv, for eksempel kællingetand, martsviol, krybende potentil eller vejbred.

’’Der ligger en opgave foran os i forhold til at få synliggjort, at en – for nogen – ukurant og vild græsplæne er lige så godt og biodiverst, som en frodig og farverig blomstereng’’, siger afdelingsleder Terkel Frank Bruun.

Vilde græsarealer slås forår og efterår, så græsset ikke bliver for højt, men det afgørende punkt er at få fjernet næringsstofferne fra afklippet. En opgave, som adskiller sig fra konventionel grøn drift.

’’Der kan godt være en tidsmæssig og økonomisk besparelse af hente på større arealer, når man kun skal slå græsset to gange om året – også selvom det skal opsamles og køres væk. Men det er jo især den natur- og klimamæssige gevinst, som betyder noget og som får virksomheder og kommuner til at omstille deres drift. Mere vild natur skaber både levesteder for nye arter og sikrer levesteder for de dyr og planter, som er i fare for at forsvinde - det kunne være en række sommerfuglearter. Og så er gamle træer jo et fantastisk sted for små dyr, men de binder også store mængder CO2 til gavn for klimaet’’, afslutter Terkel Frank Bruun, afdelingsleder hos OKNygaard på Fyn.

Han understreger, at det handler om at eksperimentere med at skabe koblinger mellem de initiativer, OKNygaard kan udføre sammen med deres samarbejdspartnere og kunder, og de initiativer, som naturen selv kan varetage.

Et eksempel er etableringen af kæmpeinsekthoteller i Roerskovsparken. Projektet er ført ud i livet som del af et elevprojekt, der blev udført af elever fra OKNygaard på Fyn.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere