Temadag underviser anlægsgartnere i vildskabelse

Alle kender efterhånden til vigtigheden af større biodiversitet og de vildtvoksende områder, der giver plads til insekter, blomster, bier og fugleliv. Men hvordan driftes og vedligeholdes de nye biodiverse grønne arealer? Hos anlægsgartner OKNygaard er driftsopgaverne ikke forsvundet med den vilde natur - de har bare skiftet form.

En af deltagerne på OKNygaards temadag var Nordfyns Kommune. I Nordfyns Kommune får græsset nemlig lov til at gro i biodiversitetens navn. Foto: OKNygaard A/S.

20.07.2021

CSR.dk

Der var i gang i snakken, da OKNygaard på Fyn afholdt temadag om biodiversitet og drift af biodiverse arealer sammen med konsulentvirksomheden VILDSKAB. I dagens anledning var både kunder og medarbejdere inviteret til at lære mere om vildskabelse.

’’Konventionel grøn drift handler i høj grad om at tøjle naturen. Med biodiversitetsvenlig drift giver vi naturen mere af kontrollen tilbage og vi drifter på en måde, som tager udgangspunkt i den vilde natur og årstiderne. Der gives plads til, at der kan skabes naturlige mikromiljøer og så drifter vi den del, som naturen ikke selv kan varetage’’, fortæller Terkel Frank Bruun, der er afdelingsleder hos anlægsgartneriet på Fyn.

Det er for ekspempel nødvendigt at fjerne græsafklip for at sikre den næringsfattige jord, som er grundlaget for større mangfoldighed blandt planter og insekter.

’’For os er biodiversitet ikke ensbetydende med, at grøn drift og vedligeholdelse er afskaffet. Opgaven er bare en anden end før’’, fortæller Terkel Frank Bruun.  

100.000 m2 græs får lov til at blomstre på Nordfyn

En af deltagerne på OKNygaards temadag var Nordfyns Kommune. I Nordfyns Kommune får græsset nemlig lov til at gro i biodiversitetens navn. ’’Vi har udvalgt cirka ti hektar grønne områder, som vi lader stå uslået. Det er eksempelvis på nedlagte boldbaner, men også brugsplæner’’, siger Inge Haakonsdatter, der er leder af Vej og Park i Nordfyns Kommune. Hun fortæller, at kommunen tidligere slog græsset cirka hver anden uge.

’’Vi valgte i år at gå over til en mere biodiversitetsvenlig drift af hensyn til naturen. I samarbejde med vores naturafdeling gik vi derfor i dialog med OKNygaard og fik hurtigt overblik over hvilke af vores arealer, hvor vi med fordel kunne lade være med at slå græsset, og hvordan vi rent praktisk skulle omstille vores drift’’.

Biodiversitet er ikke ensbetydende med farverige blomsterenge

For mange forbindes biodiversitet med farverige blomsterenge, men det er langt fra alle arealer, der er velegnet. I stedet kan et mangfoldigt dyre- og planteliv fint skabes i en almindelig græsplæne, hvis de rette forudsætninger er til stede.Hvis græsset får lov til at blive 7 cm højt, så dukker der ofte urte- og græsarter op helt af sig selv, for eksempel kællingetand, martsviol, krybende potentil eller vejbred.

’’Der ligger en opgave foran os i forhold til at få synliggjort, at en – for nogen – ukurant og vild græsplæne er lige så godt og biodiverst, som en frodig og farverig blomstereng’’, siger afdelingsleder Terkel Frank Bruun.

Vilde græsarealer slås forår og efterår, så græsset ikke bliver for højt, men det afgørende punkt er at få fjernet næringsstofferne fra afklippet. En opgave, som adskiller sig fra konventionel grøn drift.

’’Der kan godt være en tidsmæssig og økonomisk besparelse af hente på større arealer, når man kun skal slå græsset to gange om året – også selvom det skal opsamles og køres væk. Men det er jo især den natur- og klimamæssige gevinst, som betyder noget og som får virksomheder og kommuner til at omstille deres drift. Mere vild natur skaber både levesteder for nye arter og sikrer levesteder for de dyr og planter, som er i fare for at forsvinde - det kunne være en række sommerfuglearter. Og så er gamle træer jo et fantastisk sted for små dyr, men de binder også store mængder CO2 til gavn for klimaet’’, afslutter Terkel Frank Bruun, afdelingsleder hos OKNygaard på Fyn.

Han understreger, at det handler om at eksperimentere med at skabe koblinger mellem de initiativer, OKNygaard kan udføre sammen med deres samarbejdspartnere og kunder, og de initiativer, som naturen selv kan varetage.

Et eksempel er etableringen af kæmpeinsekthoteller i Roerskovsparken. Projektet er ført ud i livet som del af et elevprojekt, der blev udført af elever fra OKNygaard på Fyn.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet