Træf et valg og hold fast

I alt seksten vidt forskellige virksomheder deltager i et såkaldt bæredygtighedslaboratorium, som skal hjælpe dem videre eller i gang med en CSR-proces. Det første møde fandt sted den 13. november. Vi har talt med en af foredragsholderne og to af deltagerne.

28.11.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Deltagerne i Bæredygtighedslaboratorium 2008-2009 repræsenterede brancher så forskellige som byggeri, luftfart, is, kosmetik, tobak, børnetøj, it, sport, frisørvirksomhed og design, og virksomhedernes størrelser er lige så forskellige. Eneste fællesnævner er en interesse for bæredygtig udvikling og et ønske om at indgå i dialog med andre virksomheder – vil man nøjes med at lytte, er det også tilladt. InterfaceFLOR er initiativtager til bæredygtighedslaboratoriet, som består af seks eftermiddagsmøder med spændende og kvalificerede oplægsholdere. Det første møde blev indledt af faglig sekretær Preben Kristensen, Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling (RBE). Den anden oplægsholder var direktør Claus Stig Pedersen, Novozymes.

Der er mange indgange
Han fortæller, at Novozymes har som udgangspunkt at fremstille et produkt, der giver flere ressourcer, end det tager, men Novozymes arbejder også med at undgå belastning af klimaet. ”Vi har købt en andel i DONG’s vestsjællandske vindmøllepark, som kan forsyne os med vindenergi til produktionen, og vores energiforbrug skal være CO2-neutralt i 2012,” fortæller han. Novo/Novozymes har mere end 20 års erfaring med arbejde med bæredygtighed, fordi det under Mads Øvlisens ledelse var en integreret del af virksomhedens strategi og praksis. Han understreger, at produktet ikke behøver at være omdrejningspunktet for CSR-arbejdet: ”Det handler om ikke at ødelægge fremtiden for os selv og vores efterkommere. Derudover er der ingen absolutter,” siger han og tilføjer, at man naturligvis skal være ærlig om sit produkt.

Topledelsen skal med
I nogle tilfælde er det medarbejderne, der tager initiativet. Det gælder også for nogle af deltagerne i bæredygtighedslaboratoriet, men uden topledelsen kommer de ifølge Claus Stig Pedersen ikke langt: ”Hvis medarbejderne vil drive initiativet, skal de have toppen med. Når medarbejderne er den drivende kraft er der oftest en god portion idealisme med, men pak den væk i appellen til ledelsen, og brug i stedet de forretningsmæssige argumenter, så kommer man længst”, siger han.

Reaktiv eller proaktiv
”Gør man ikke selv en indsats, kan det ende med, at man bliver presset til det af fx sine kunder - det er den reaktive tilgang,” siger Claus Stig Pedersen, som langt foretrækker rollen som øjenåbner: ”Vi skal være proaktive og åbne vores kunders øjne, og vi skal stille krav til underleverandører og forhandlere hele vejen ned.” Han lægger vægt på, at der ligger en stor kontrolopgave i at sikre underleverandører – ikke mindst i udviklingslande, hvor det er nemt at sætte sit omdømme over styr, men til gengæld er det hans opfattelse, at både NGO’er og presse har en tilgivende holdning, hvis bare man har gjort sit bedste.

Kan tobak være bæredygtig?
Ikke alle produkter er lige ”populære”. Cigaretter, alkohol, cola og sprøjtemidler er - alt efter temperament - nogle få eksempler, men det er ingen hindring for at arbejde med bæredygtighed. Det er glimrende illustreret af, at House of Prince er en af deltagerne i bæredygtighedslaboratoriet.
”Det kan godt være, at cigaretter ikke er politisk korrekte, men det er lovligt at producere dem, og ligesom alle andre har vi et ansvar for at gøre det ordentligt,” siger communications manager Trine Blücher, som absolut ikke ser nogen forhindringer for at arbejde med bæredygtighed, selvom virksomhedens produkt måske ikke kan kaldes sundt
Et af indsatsområderne er børnearbejde. British American Tobacco, som har opkøbt House of Prince, køber nogle af sine råvarer i USA, mens andre leverandører er udviklingslande: ”Vi ved godt, at en del af arbejdet i tobaksplantagerne udføres af børn. Vi kan ikke forhindre børnearbejde, for børnene er med til at forsørge familierne. Men vi kan stille krav til leverandørerne om, at børnene ikke arbejder for meget, så de får tid til at gå i skole og tage en uddannelse. Det er faktisk noget, vi lægger ret stor vægt på,” siger hun.
Arbejdet med bæredygtighed er dog ikke begrænset til udviklingslande. Også lokalområdet (Søborg) er mål for indsatsen. ”Vi bor i et blandet industri- og villakvarter, derfor arbejder vi meget med miljø, så vi ikke generer vores naboer.”
Blandt de øvrige indsatser nævner hun et omfattende arbejde med energieffektivitet, samt at virksomheden tager sig godt af sine ansatte.
”Vi vil kort sagt gerne opføre os som en ansvarlig del af det samfund, vi befinder os i, og når vi deltager i bæredygtighedslaboratoriet, er det fordi, vi har brug for at udarbejde en samlet strategi, og i den sammenhæng tegner bæredygtighedslaboratoriet til at blive en rigtig god hjælp,” slutter hun.

Vil gerne inspirere og inspireres
Danske Arkitektvirksomheder (DANSKE ARK), som er arbejdsgiverforening for de danske arkitektvirksomheder, har en lidt anden indfaldsvinkel til deltagelsen: ”Vi har indstillet til vores generalforsamling, at vi melder os ind i FN’s Global Compact. Ti af vores medlemsvirksomheder har allerede gjort det, og vi vil gerne inspirere flere. RBE mener, at Global Compact er uambitiøst, og det er det måske også i dansk sammenhæng, men derfor kan derfor kan det godt være ambitiøst andre steder, og vores arbejdsområde er jo ikke kun Danmark,” siger bæredygtighedskonsulent Mikael Koch.
Med deltagelsen i bæredygtighedslaboratoriet forventer han at møde mennesker, som har gjort praktiske erfaringer med for eksempel afrapportering, og som kan fortælle om faldgruberne.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus