Trævirksomhed har hjulpet 25 langtidsledige unge gennem jobtræningskoncept
Cirka 300. Så mange borgere har været igennem jobtræningskonceptet Unge på Toppen, siden det blev etableret i 2017. Her hjælper projektet langtidsledige unge tilbage på arbejdsmarkedet, og det sker i tæt samarbejde med lokale virksomheder. Én af dem er Frøslev Træ, som har haft 25 af deltagerne i praktik og dermed er den virksomhed, der har arbejdet med Unge på Toppen om flest praktikanter siden projektets begyndelse. Det gælder blandt andre Dan Buhl Sandvei, som i dag er fastansat hos Frøslev.
Siden 2017 har jobtræningskonceptet Unge på Toppen hjulpet unge, som af forskellige årsager er på offentlig forsørgelse og sidder fast i Jobcenter-systemet. Igennem et 26 ugers forløb kombinerer projektet praktikforløb, personlig udvikling, kost, idræt og ikke mindst cykeltræning, som alt sammen skal forberede dem til arbejdsmarkedet. Forløbet kulminerer til sidst i en 1.600 kilometers cykeltur på 12 etaper fra Danmark og til sidst op ad bjerget Alpe d’Huez i Frankrig. Ifølge grundlæggeren og projektlederen bag konceptet, Thomas Sonne-Schmidt, er det således et forløb, hvor grundlæggende vaner og værdier bliver ændret, så de i sidste ende er klar til arbejdsmarkedet.
"Det handler om meget mere end bare virksomhedspraktik. Vi skal tage fat helt nede om roden og ændre på nogle grundlæggende vaner såsom daglige pligter, mødetidspunkter, kost og motion, for at vi kan lykkedes. Derfor centrerer Unge på Toppen sig også om et cykeltræningsforløb, der ender ud i en cykeltur til Frankrig, hvor vi fx fokuserer på dét at kunne overholde aftaler og forfølge et mål, hvilket er helt afgørende for at kunne komme tilbage i job. Sideløbende med cykeltræningen er de i praktikforløb, hvor alle færdighederne bliver trænet i praksis," siger projektleder Thomas Sonne-Schmidt fra Unge på Toppen.
En af de virksomheder, som løbende har samarbejdet med Unge på Toppen om praktikanter, er trævirksomheden Frøslev Træ, som har base i Frøslev, nær Padborg. Her har man siden 2017 haft 25 unge i et praktikforløb og dermed spillet en væsentlig rolle i forhold til, at de kan blive klar til arbejdsmarkedet.
"Frøslev har været med helt fra starten og er en af de mest loyale virksomheder, vi har, med et stort socialt hjerte. Faktisk er det den virksomhed, der har haft allerflest unge fra os i praktikforløb, og vores erfaring er, at de vil gå rigtig langt for at hjælpe. Det betyder også, at vi har rigtig mange succeshistorier derfra med unge, der i dag er kommet i job," fortsætter Thomas Sonne-Schmidt.
Tilbage til arbejdsmarkedet efter kræft og depression
Blandt de 25 deltagere, som Frøslev har haft i et praktikforløb gennem årene, er Dan Buhl Sandvei fra Rinkenæs. Han arbejdede tidligere som bygningssnedker og -konstruktør, men for syv år siden blev han ramt af kræft, hvilket førte til en depression. Efter en længere periode som sygemeldt blev han en del af Unge på Toppen, og det er ifølge ham årsagen til, at han i dag er tilbage på arbejdsmarkedet.
"Jeg har igennem mange år været karriererytter, men da kræften ramte, væltede alt, og i lang tid oplevede jeg, at min identitet nærmest kun var sygdommen, hvor jeg var på sygedagpenge. Men heldigvis blev jeg bevilliget et Unge på Toppen-forløb af kommunen, og det har virkelig gjort en kæmpe forskel for mig," fortæller Dan Buhl Sandvei og fortsætter:
"Her blev jeg ikke længere set som syg på samme måde, men blev i stedet en del af et fællesskab, fik dygtige mentorer og fik samtidig opbygget både muskelmasse, selvtillid og selvværd igen. Det gjorde, at jeg var klar til at komme i praktik hos Frøslev, som havde den helt rette plads til mig. Her kunne jeg nemlig få lov at lave noget af det, jeg har beskæftiget mig med førhen hos Danfoss, hvor jeg tidligere har været facility manager, bare i mindre skala. Det giver mig oplevelsen af, at jeg virkelig gør en forskel og dermed en stor tilfredsheldsfølelse, som betyder, at jeg går glad til og fra arbejde."
Hos Frøslev er man også en stor værdi i Dan Buhl Sandveis arbejde, og ifølge virksomheden er han et godt eksempel på, hvordan et godt jobtræningskoncept kombineret med den rette praktikplads kan give værdi både for borger og virksomhed.
"Vi fungerer i høj grad som et springbræt for de unge, hvor de kan komme ind og teste sig selv af – både i forhold til opgaver, og hvor meget tid de kan arbejde i løbet af en uge. Det er med til at give den nødvendige selvtillid, der skal til for at have mod på at fortsætte videre i et andet job. Men i flere tilfælde som for eksempel Dans, der er det også resulteret i en fastansættelse til stor værdi for os. Faktisk har vi lige nu syv ansatte fra Unge på Toppen, hvor to af dem har taget en uddannelse i lager og logistik," forklarer teamleder hos Frøslev Marco Weber.
Dan Buhl Sandvei er i dag tilkendt flexjob, hvor han arbejder 12 timer om ugen hos Frøslev. Her arbejder han med facility management og har derfor en helt central rolle som teamleder for tre øvrige medarbejdere, der alle står for vedligeholdelse af bygninger og udendørsarealer.
Siden projektet begyndte i 2017, har cirka 300 unge været igennem. Over 200 af dem er stadig i job eller under uddannelse, og hos Frøslev er 22 ud af de 25 praktikanter blevet tilbudt job, efter projektet Unge på toppen er afsluttet. Syv er stadig ansatte i virksomheden, mens 15 andre er fortsat i andre retninger på arbejdsmarkedet.
- EHS