17.09.2015 | Strategi & ledelse
Tre punkter din virksomhed bør være opmærksom på inden COP21
Decembers store, internationale klimatopmøde, COP21 i Paris, nærmer sig lige så stille, og det kan blive en gamechanger på mange fronter. Her er tre punkter, man som virksomhed bør holde sig for øje.
Paris er vært for COP21 til december. KPMG har udpeget tre punkter, virksomheder bør være opmærksomme på i den forbindelse. Foto: Flickr/Moyan Brenn
I små to uger i starten af december samles en stor del af verdens opmærksomhed omkring Paris, hvor toppolitikere og -ledere fra hele verden vil mødes i den franske hovedstad for igen at adressere klimaforandringerne og de mange udfordringerne, de medfører, til FNs 21. klimakongres, COP21.
Læs også: Vejen til Paris: hvorfor dette års klimaforhandlinger er vigtigere end nogensinde
Og netop virksomhedslederne og bestyrelsesmedlemmerne bør både forberede deres forretninger inden kongressen, og holde øje med forhandlingerne i Paris og de aftaler, der måtte blive indgået. Det mener Global Head of Sustainability Services hos KPMG International, Adrian King, der i et indlæg på LinkedIn udpeger tre punkter, man som virksomhed stor eller lille bør være opmærksom på, for at være klar til topmødet og dets konsekvenser.
For det første, mener King, er chancerne for en international aftale større end nogensinde. Flere af de vigtigste regeringen verden over har allerede givet håndslag på at sætte deres underskrifter på en juridisk bindende aftale i 2015. Og USA og Kina har indgået en historisk bilateral aftale om at skære kraftigt i deres CO2-udslip. Dermed er håbet om, at Paris vil sejre, hvor København fejlede i 2009, lysegrønt.
For det andet kan mere eller mindre alle typer virksomheder forvente strammere regler og højere omkostninger men også vækstmuligheder. En ny aftale i Paris vil således føre til endnu flere krav og hårdere skatter i forhold til udslip af drivhusgasser og generelle miljøhensyn.
Samtidig vil CO2-venlige økonomier åbne døre til innovation og nye markeder, og virksomheder, der forstår at integrere de nye betingelser, kan forvente flere og mere loyale kunder, der også vil sænke deres CO2-udslip.
Læs også: Dansk Energi: Bekymring frem mod COP21
Og for det tredje peger King på trykket fra samfundet som helhed, herunder eksempelvis pave Franz udtalelser mod fossile brændstoffer, og hvad det kan gøre ved ens brand. Flere og flere kunder og forbrugere forventer, at en virksomhed er bevidst om sin påvirkning på miljø og mennesker, og gør sit til at mindske fx carbon footprint og gå over til vedvarende energi. Virksomheder, der ignorerer denne tendens risikere at gøre ubodelig skade på sit omdømme i offentligheden.
COP21 afvikles fra den 30. november til den. 11. december.
Strategi & ledelse

Første grafiske bureau certificeret efter FN’s verdensmål
Design- og kommunikationsvirksomheden Phoenix Design Aid er som den første af sin slags nogensinde blevet certificeret efter FN’s verdensmål. Det er norske DNV GL, som arbejder for at beskytte liv, ejendom og miljø, der står bag.
Klima, miljø og energi

Californien vinker farvel til diesellastbilen
Fra 2024 skal fabrikanter af lastbiler og varevogne i Californien begynde omstillingen væk fra diesel og over til elektriske nuludledningskøretøjer. Reglen er den første af sin slags i verden, og EU bør gå i samme retning, mener NGO’en Transport & Environment.
Strategi & ledelse

Flere C25-virksomheder tager verdensmålene til sig
Kun én af virksomhederne i det toneangivende C25-indeks nævner ikke specifikke verdensmål i deres rapportering, mens 16 af dem anvender delmål og knap halvdelen væsentlighedsvurderer deres indsats. Det viser friske tal fra Carve Consulting.
Klima, miljø og energi

Nyt forskningscenter skal mindske skibsfartens CO2-udslip
Med 400 mio. kr. i ryggen fra A.P. Møller Fonden skal Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping sætte skub i udviklingen af energiformer og teknologier, der effektivt kan formindske CO2-udslippet fra skibsfarten.
Strategi & ledelse

Nye anbefalinger for god selskabsledelse sendt i høring
Et sæt reviderede Anbefalinger for god Selskabsledelse er netop blevet sendt i høring af Komitéen for god Selskabsledelse. Anbefalingerne fokuserer bl.a. på den enkelte virksomheds ansvar for samfundet med begreber som bæredygtighed og purpose i spil.
Strategi & ledelse

19 topchefer underskriver diversitetsløfte
Nordiske topfolk fra virksomheder som Mærsk, Coloplast, Vestas, Microsoft og KPMG har skrevet under på et CEO-løfte, der skal løfte niveauet for ligestilling, diversitet og inklusion i dansk erhvervsliv. ”Det er need to have nu”, lyder det fra kvinden bag, Tine Willumsen fra The Diversity Council.