Turistorganisation: København skal være et bæredygtigt forbillede

For første gang samler turismeerhvervet sig om en fælles målsætning, der skal gøre København til samlingspunkt for gensidig bæredygtig inspiration.

Flere virksomheder har allerede meldt sig på banen i målet om et grønnere København. Arkivfoto..

30.09.2022

CSR.dk

København skal være verdens mest bæredygtige turistdestination.

Sådan lyder den overordnede vision i et netop offentliggjort manifest, Planet Copenhagen, som hovedstadens turismeorganisation Wonderful Copenhagen står bag.

Med manifestet vil Wonderful Copenhagen samle turismeerhvervets aktører om en fælles vision, der skal sørge for, at København ligger i toppen, når internationale turister skal vurdere byen som et miljøvenligt rejsemål.

Læs også: Store TV 2-produktioner får internationalt bæredygtighedsstempel

Og omvendt skal hovedstaden også give de millioner af mennesker fra hele verden, der hvert år besøger byen, grøn inspiration med hjem i bagagen.

Hvis det skal lykkes, bliver man i turistbranchen nødt til at slå sig sammen om fælles målsætninger, mener Mikkel Aarø-Hansen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen.

”Den bæredygtige omstilling af hovedstadens turisme er en stor og kompleks opgave. Det kræver, at vi som erhverv sætter en klar, ambitiøs og fælles retning, og at vi løfter i flok”, siger han.

Overordnede mål kræver individuelle handlingsplaner
Mikkel Aarø-Hansen tilføjer, at det er første gang, virksomheder i turistbranchen samler sig, og hvor virksomhederne samtidig forpligter sig til en række bæredygtige initiativer.

”Erhvervet er allerede i fuld gang med den bæredygtige omstilling, men det er første gang nogensinde, at vi går sammen om fælles ambitiøse mål kombineret med et klart ’commitment’ til handling. Vi skal sikre, at turismeudviklingen sker med opbakning fra borgere, og vi kan og skal i langt højere grad vise verden – gennem de millioner af internationale gæster, der hvert år besøger hovedstaden – hvordan bæredygtighed og livskvalitet i hverdagen er to sider af samme sag”, siger direktøren.

Læs også: Danske modevirksomheder opnår fælles sprog for bæredygtighed med ny certificering

Når virksomhederne tilslutter sig manifestet, forpligter de sig nemlig også til at udarbejde individuelle handlingsplaner, der skal bidrage til, at hovedstaden samlet kan indfri de overordnede mål.

Det kan eksempelvis være bæredygtighedscertificeringer, synliggørelse af grønne valg og at fremme lokal produktion af fødevarer og materialer.

Populært initiativ
Selv om arbejdet med at få branchen med først rigtig går i gang her i efteråret, så har de første virksomheder allerede meldt sig på banen.

Blandt andet Dansk Arkitektur Center, der fremhæver vigtigheden af at være frontløber på den grønne bane.

”Det vil smitte af på hele Danmark. Dansk Arkitektur Centers opgave er at formidle og skabe netværk, blandt andet om bæredygtige byer, så vi har noget at byde ind med, ikke mindst i 2023, hvor København bliver verdens arkitekturhovedstad – World Capital of Architecture. Her er spotlightet rettet mod os, og vi har alle muligheder for at gøre en forskel både for klima og miljø, for bæredygtig turisme og for hovedstaden som destination”, siger Dorthe Weinkouff Barsøe, vicedirektør i Dansk Arkitektur Center.

Læs også: Fremtidens bæredygtige byliv skal realiseres i nyt NREP-samarbejde

Også Stromma, der blandt andet står bag Canal Tours og Hop On-Hop-Off-busserne, støtter op om projektet.

”Vi vil være med til at fastholde Københavns position på verdenskortet og sørge for, at det klimaaftryk, vi afsætter, bliver minimalt for fremtidige generationer. Manifestet underbygger vores allerede eksisterende bæredygtighedsaktiviteter og positionerer København helt fremme i førerfeltet, nu også når det kommer til bæredygtighed. Stromma arbejder aktivt for at gennemføre vores ambitioner for udledning, som er en 50 procent reduktion af emissionerne i 2030 og 100 procent reduktion eller bedre i 2040”, siger Mads V. Olesen, CEO Stromma.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online