Klart mønster, pengeposer og ikke som klimakrise

CSR.dk’s udvalgte coronatendenser for den seneste uge handler om en klar linje i analyserne af bæredygtighedsindsatser og corona, om fondsmidler og om sammenligninger med klimakrisen.

20.03.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvad betyder corona-krisen for bæredygtighedsindsatsen – i virksomheder og i samfundet? Det spørgsmål tog CSR.dk fat i for en uge siden, og vi har naturligvis fulgt med i denne uge også.

Fælles fortælling
Første konstatering er, at der tegner sig en fælles hovedhistorie, når man taler om bæredygtighed og corona:

Corona-krisen kommer til at påvirke klimaindsatsen og investeringerne i andre bæredygtighedsindsatser negativt. Ikke bare bliver ressourcer og opmærksomhed dirigeret hen mod at redde liv, virksomheder og samfundsøkonomien, vigtige møder og samlinger, som skulle bringe internationale aftaler i hus, forpligte virksomheder og nationer yderligere bliver også udsat. Det vil føre til forsinkelser. 

Læs også: Coronavirus sænker CO2-udledninger, men skader klimaet på længere sigt

Det kommer dog næppe til at handle om en fuldstændig tilbagetrækning, for især klimakrisen er jo stadig højaktuel, når den umiddelbare coronakrise er ovre. Men som Steen Hildebrandt siger i SustainReport i dag, så skal bæredygtighedsfolk i virksomheder og organisationer ”være mere aktive end nogensinde”.

Helt afgørende for, hvor stor forsinkelsen i bæredygtighedsindsatserne bliver, er hvordan stater og institutionelle investorer vælger at investere og sætte i værk, når økonomien skal løbes i gang igen efter krisen. Bliver det i bæredygtige tiltag, f.eks. infrastruktur til grøn transport, vindmølleparker, grønnere offentlige indkøb, eller i flere motorveje og branchesubsidier uden krav om samfundsansvar? I USA har man f.eks. politiske diskussioner af, hvilke modkrav man kan stille til luftfartsselskaber i den støttepakke, man er ved at beslutte.

Disse overvejelser foregår på nationalt niveau. Men der ligger tilsvarende overvejelser i at forme virksomhedsstrategier til at komme videre fra krisen, og der skal man som bæredygtighedsspecialist helt sikkert være på stikkerne. Hellere før end siden.

Fonde åbner for posen
Ugens anden tendens er, at de store erhvervsdrivende fonde er kommet på banen for at hjælpe. Som de skriver i Finans. ”Store millionbeløb begynder nu at rulle ud af de store danske erhvervsfonde for at bidrage til løsningen og begrænsningen af coronakrisen.”

Udvalgte eksempler er:

  • Carlsbergfondene har afsat 95 mio. kr. til indsatsen mod Covid-19. De fleste millioner går til tre forskningsprojekter i relation til epidemien, men der er også afsat en stor pulje til at støtte kunsten, herunder kriseramte museer, og en mindre pulje til at støtte unges engagement for en bæredygtig fremtid. Carlsbergfondene består af de tre fonde Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Tuborgfondet.
  • Poul Due Jensens fond, knyttet til Grundfos, som øger sine bevillinger i 2020 fra 125 til 200 millioner kroner. De skal fortsat gå til vand- og sanitetsprojekter, men en talsmand siger desuden til Finans, at ”coronakrisen vil kræve et ændret fokus i et stykke tid med mere fokus på især sundhedssektoren”.
  • Novo Nordisk Fonden, som sender 50 mio. kr. ud til projekter, der vil mindske de sundhedsmæssige konsekvenser af coronavirus-epidemien i Danmark. Det kan være både videnskabelige, oplysningsmæssige og sociale initiativer, men skal kunne sættes i gang med det samme.
  • H&M Foundation, der er en non-profit global fond, er gået en anden vej og har fulgt et ønske fra World Health Organization (WHO), om at donere midler til FN-fonden, som har skabt den nye Covid-19 solidaritetsfond. H&M Foundation har sendt 3,5 millioner kroner den vej.

Det er ikke det samme
Sidste punkt i CSR.dk’s udvalgte tendenser er sammenligninger af klima- og coronakrisen.

Nogle debattører og medier har bragt til torvs, at der er meget at lære af corona-krise. At den måde vi lever på nu, med mindre transport og rejseaktivitet, lokale indkøb og fællesskaber, kan være en vej til at opdage, at omstilling er mulig.

Men sådan kan man ikke sammenligne, siger andre. Som Peter Rathje, der er direktør for ProjectZero, er et offentligt-privat klimapartnerskab i Sønderborg-området, siger i et debatindlæg på Altinget:  

”Hvor coronaudbruddet opfattes som en (kortvarig?) undtagelsestilstand og har ét let kommunikerbart fjendebillede, den forbandede virus, er klimaændringerne langt sværere og komplekse at begribe og tackle følelsesmæssigt og intellektuelt. De er netop ikke af midlertidig karakter og dermed ikke en art undtagelsestilstand, tværtimod. Klimaforandringerne kommer langsomt snigende, år for år, og forstærkes og gør sig permanent sig med tiden, ligesom den nationale værktøjskasse er langt mere sammensat end at lukke grænser og bede folk spritte deres hænder af.”

Læs også: Er corona-krisen enden på bæredygtighed?

Det samme mener meteorolog Philip Tarning-Andersen i et debatindlæg i Infomation, hvor han siger at:

”Vi står både i en klima- og coronakrise, men selv om begge kriser er alvorlige, er det meningsløst at kræve klimamæssig undtagelsestilstand. Tiltagene for klimaet skal ikke være en undtagelsestilstand, men en ny ramme om vores hverdag, der også ændrer normalen”.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: coronakrisen

Både redaktionen og partnere på CSR.dk skriver løbende om coronakrisen. Vi har samlet alle artikler her. 

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams