Udenlandske eksperter øger produktiviteten
Der er penge at hente ved at sikre udenlandske eksperter til danske virksomheder. Ikke bare for virksomheden men også for medarbejderne i form at højere løn, viser en undersøgelse. Det synliggør behovet for at fastholde de eksperter, som ellers i mange tilfælde rejser hjem igen, peger DI på.
Det er en opbyggelig historie, når en dansk virksomhed ansætter en udenlandsk ekspert. Det giver nemlig en bedre omsætning, men det giver også mere i lønningsposen til de øvrige danske medarbejdere. Det viser en undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed. Ifølge den gælder det især i servicebranchen, hvor produktiviteten vokser med 7 procent, når man begynder at anvende udenlandske eksperter.
- Mange af de kvalifikationer, de udenlandske eksperter kommer med, kan virksomhederne ikke nødvendigvis få i det danske uddannelsessystem. Dermed spreder de nye vidensområder til virksomheden, der øger produktiviteten og dermed sætter en positiv spiral i gang, der også kan fører til højere løn blandt de danske kolleger, forklarer DIs økonomiske konsulent, Jens Erik Zebis.
Hold på guldet
Antallet af udenlandske eksperter i Danmark er steget fra omkring 2.000 i 1997 til 5.000 i 2005. Og en del af den udvikling er sket takket være den såkaldte jobkortordning og green-card ordning.
Men et malurt i bægeret er, at veluddannede indvandrere forlader ofte Danmark forholdsvist hurtigt. Det viser en undersøgelse af samtlige registeroplysninger om alle indvandrere, der er kommet til Danmark i perioden 1986-2005, og som minimum har opholdt sig i Danmark hen over et årsskifte.
- Det er som at smide guld væk. Vi skal være bedre til at holde på de udenlandske eksperter, konstaterer Jens Erik Zebis. Han peger på, at Danmark stadig mangler et konkurrencedygtigt skattesystem i forhold til andre sammenlignelige lande, hvor samme eksperter kan få job. Og flere internationale skoler til de udenlandske medarbejderes børn, ville også være en hjælp for at få dem til at blive noget længere. (www.di.dk)