Undersøgelse: Danskerne tror ikke på flybranchens grønne omstilling

Mens virksomheder, eksperter og forskere arbejder på CO2-neutralt flybrændstof, tror omkring halvdelen af danskerne stadig ikke, at man kan flyve med bæredygtigt brændstof, viser ny undersøgelse. Og det er et problem, som Dansk Luftfart nu vil gøre noget ved.

Ifølge undersøgelsen ved danskerne for lidt om, hvad luftfartsbranchen gør for at blive klimaneutral - eksempelvis med bæredygtigt brændstof. Arkivfoto..

09.11.2022

CSR.dk

En ny undersøgelse af Epinion for Dansk Luftfart om danskernes holdning til omstillingen af luftfarten viser, at en stor del af danskerne bakker op om regeringens udspil ”Grøn luftfart for alle”.

Faktisk vil de fleste danskere gerne, at pengene fra en flyafgift går direkte til omstillingen, som foreslået af regeringen. Og 83 procent mener, at indtægterne fra en passagerafgift skal bruges på at gøre flyveturen mere klimaneutral fremfor andre politisk bestemte formål.

Der er bare ét problem. Alt for mange danskere ved ikke, hvilke muligheder, vi har for at starte den grønne omstilling af flyvning, mener Dansk Luftfart.

Tror ikke på muligheden
Virksomheder, eksperter, forskere og andre arbejder løbende på at skabe forbedringer, der kan være med til at gøre det muligt at flyve grønt - eksempelvis med Power-to-x.

Læs også: SAS vil have elektriske fly i luften om seks år

Men her viser undersøgelsen, at det kun er omkring 48 procent af danskere, der tror, at det kan lade sig gøre.

Og ifølge Per Henriksen, sekretariatschef i Dansk Luftfart, kræver det politisk handling, hvis danskerne for alvor skal få indsigt i luftfartsbranchens arbejde med den grønne omstilling.

”Potentialet i at udskifte de fossile brændstoffer med mere bæredygtige alternativer er enormt, men vi når ikke i mål, hvis der ikke er viden nok om mulighederne og der handles. Vi er i Danmark langt fremme både hvad angår tiltag og udviklingen af kendt teknologi. Nu kræver det, at der i samarbejde med de potentielle producenter handles politisk på at få en egentlig produktion i stor skala op at stå”, siger han.

Skal oplyse bedre
Professor Henrik Wenzel fra SDU, Institut for Grøn Teknologi ærgrer sig også over, at det ikke er lykkes at fortælle bedre om mulighederne, så over halvdelen af danskerne ikke ved, at vi kan komme til at flyve bæredygtigt.

”Folk forestiller sig måske, at flyene skal have solfangere på toppen for at flyve klimaneutralt. Men det er altså ikke tilfældet. Det er samme motor, det er kun brændstoffet, vi ændrer til bæredygtigt brændstof”, siger han.

Så, for at komme problematikken til livs har Dansk Luftfart igangsat oplysningskampagnen ”Det skal kunne lade sig gøre at flyve grønt”.

Kampagnen skal være med til at sikre en mere nuanceret dialog om løsninger og dermed bidrage til befolkningens viden om det potentiale, som Danmark for at blive globalt ledende inden for luftfartens grønne omstilling.

Læs også: TUI i nyt partnerskab: Styrker sin forpligtelse til bæredygtig turisme

Jeppe Juul, seniorrådgiver for klima og transport i Rådet for Grøn Omstilling, der i flere år har arbejdet med luftfartens omstilling, mener også, at det er helt afgørende, at vi skaber bedre fælles viden på området:

”Det handler kort og godt om, at vi alle sammen bliver mere bevidste om, hvad der er muligt – og hvilket stort potentiale, vi har for at omstille luftfarten. I Danmark har vi både viden, vilje og ressourcerne til at udvikle klimaløsninger, der kan bruges i resten af verden. Vi kan ikke bare få vores egen klimabelastning ned, men også vise vejen og tage ansvar for at det kan ske i hele verden”, siger han og fortsætter:

”Men det kræver, at vi politisk handler og blandt andet får skabt gode vilkår til at videreudvikle teknologi og sikre produktion”.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online