24.10.2022 | Supply chain
TUI i nyt partnerskab: Styrker sin forpligtelse til bæredygtig turisme
Fly drevet af grønne brændsler bør være den nye normal, mener TUI. Derfor indgår rejseselskabet et samarbejde med spanske Cepsa for at promovere produktionen og forsyningen af SAF – bæredygtigt flybrændstof.
Flytransport står for omkring 50 procent af turismesektorens drivhusgasudledninger. Foto: Markus Mainka/123RF
Det skal stadig være muligt at stille sig i boardingkøen i lufthavnen for at flyve til sin næste ferie, selvom man vil tage det bæredygtige valg.
Det mener i hvert fald TUI. Det kræver dog en grøn omstilling af flytransporten, så SAF (sustainable aviation fuel) driver de store motorer i stedet for de nuværende fossile brændstoffer.
Det har ledt rejseselskabet, som er Europas største, til et nyt partnerskab med den spanske energivirksomhed Cepsa. Sammen vil de to promovere både produktionen og forsyningen af grønt flybrændstof.
Læs også: Skibsscrubbere sikrer renere luft, men forurener havet i stedet
Brændstofferne vil blive produceret af organiske råvarer, der ikke kunne bruges som fødevarer, således brændslerne er en del af en cirkulær økonomi. Brugt madlavningsolie, ikkespiseligt animalsk affald og bionedbrydeligt affald fra industrien er eksempler på råvarer, der skal være med til at nedbringe udledningen fra flytransport med op 80 procent.
”Emissionsfrie rejser er vores mål,” siger Thomas Ellerbeck, der er Chief Sustainability Officer for TUI Group, i en pressemeddelelse.
”Om det er flyet til rejsedestinationen, et cruise, hotelophold eller en lokal oplevelse, så arbejder vi både internt og med partnere mod ”net-zero”-rejseformer,” fortsætter han.
Derfor forventer TUI også at udvide samarbejdet med Cepsa til at inkludere produktionen af bæredygtigt brændstof til rejsebusser og cruiseskibe i fremtiden. For inden 2050 skal den fulde TUI-oplevelse være emissionsfri.
Cepsa har leveret traditionelle brændstoffer til TUI, men netop fordi Spanien er så vigtigt et ferieland, er TUI glade for at begynde omstillingen der.
Læs også: ITD: Lynetteholmen kan blive tung transports startskud til grøn omstilling
”Vi ser den bæredygtige transformation ikke som en regulering, men som en mulighed for TUI og rejsebranchen såvel som destinationerne, medarbejdere og kunder. For økonomisk, klimamæssig og social bæredygtighed hører sammen, og omstillingen byder også på nye muligheder for vores lokale partere,” tilføjer Thomas Ellerbeck.
Da flytransport står for omkring 50 procent af turismesektorens drivhusgasudledninger, er netop denne opgave vigtig for TUI at tage fat i.
”Hvert forretningssegment – hoteller, cruiseskibe og luftfartsselskaber – har mål og et roadmap mod bæredygtighed. Men de mellemliggende skridt er også vigtige, for vi ønsker og skal opnå Net-Zero hurtigere end 2050,” afslutter Thomas Ellerbeck.
- KCP
Klima, miljø og energi
Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
En online paneldebat om de nye klimakrav i byggeriet kom hurtigt til at dreje sig over på en kollektiv bekymring om manglen på kvalificeret arbejdskraft til at guide byggebranchen trygt igennem den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Nyt EU-projekt skal bringe alternative proteiner i forbrugernes søgelys
Hvordan kan vi udvide antallet af både animalske og plantebaserede proteinkilder til gavn for både klimaet og sundheden? Det sætter EU-projektet LIKE-A-PRO spot på i løbet af de næste 4 år
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal give unge en stemme i biodiversitetskrisen
Med en millionbevilling fra Tuborgfondet vil Danmarks Naturfredningsforening skabe et nyt fællesskab for unge, der ønsker at bremse naturens tilbagegang. Projektet skal understøtte de unges naturdannelse, handlekraft og demokratiske indflydelse på biodiversitetskrisen.
Klima, miljø og energi

Ni bygherrer vil skrive danmarkshistorie med nye boligbyggerier
Kan klimaaftrykket fra nyt byggeri reduceres til en fjerdedel allerede i dag? Det skal ni bygherrer finde svar på, efter at de er blevet udvalgt til at bygge nye boliger med en maksimal klimabelastning på 2,5 kg. CO2 per kvadratmeter.
Klima, miljø og energi

Danmark topper anti-korruptionsliste for femte år i træk
Danmark er i en opgørelse lavet af Transparency International verdens mindst korrupte land – for femte gang i træk. Scoren afspejler dog ikke, at Danmark er et korruptionsfrit land, påpeger formand.
Supply chain

For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi
Selvom vestlige virksomheder har etablerede ambitioner om bæredygtighed, sakker de bagud, når det kommer til at udvikle strategier for sine forsyningskæder.