04.11.2021 | Strategi & ledelse
Undersøgelse: Få bestyrelsesmedlemmer har grønne kompetencer
Det er sjældent, der står ESG, og bæredygtighed på CV’et hos landets bestyrelsesmedlemmer. Det vurderer en undersøgelse foretaget af Finans. Selv mener virksomhederne, at deres medlemmer har rigeligt med grønne erfaringer.
Ifølge Esben Lanthén, kan bestyrelsesmedlemmer med grønne kompetencer give værdifuldt med- og modspil til virksomhedernes ledere. Arkivfoto.
I takt med, at flere virksomheder aktivt implementerer bæredygtige initiativer og generelt tænker i grøn omstilling, er det kun få bestyrelsesmedlemmer, der fremhæves for deres viden og kompetencer inden for feltet. Det skriver Finans.
Finans har gennemgået 50 bestyrelser i Danmarks største virksomheder med henblik på at undersøge, i hvor høj grad, bestyrelsesmedlemmernes bæredygtige kompetencer bliver beskrevet. Og det er sjældent. Kun få gange dukker begreber som ESG og klima fx op.
Læs også: Pandora er på en kompleks klimarejse
Ifølge Finans’ undersøgelse redegør 33 af de 50 virksomheder på deres hjemmeside for bestyrelsesmedlemmernes respektive baggrunde. 26 af de i alt 308 bestyrelsesmedlemmer beskrives som at have bæredygtige kompetencer. Og af de førnævnte 33 virksomheder har 20 ingen medlemmer med viden og erfaring inden for bæredygtighed, hvis man kigger på deres CV.
Esben Lanthén, der er ledende partner i konsulentfirmaet Nordic Sustainability, mener det er vitalt, at landets bestyrelser melder sig ind i den grønne udvikling.
”Jeg synes, at bæredygtighed i særdeleshed bør være et af de områder, hvor bestyrelsen skal have viden og kunne levere et med- og modspil til ledelsen. For det er et område, der er svært at navigere i, fordi det stadig på mange måder er et umodent, stratetisk område”, siger han til Finans.
Læs også: Det er If eller ud: Forsikringsselskab kræver øget ESG fra erhvervskunder
Selv mener virksomhederne, at der er rigelig erfaring at hente fra bestyrelsesmedlemmerne, selvom det ikke er skrevet på deres CV. Pandora, NKT, GN Store Nord, TDC, Norden, FLSmidth, Salling, Egmont, Aarsleff og Coop afviser blandt andet, at der mange bæredygtighedskyndige fagfolk i bestyrelserne.
”Flere af bestyrelsesmedlemmerne i Coop Danmark har betydelig erfaringog kompetence inden for bæredygtighed, og alle bestyrelsesmedlemmer bidrager i drøftelsen af Coops ansvarlighedsstrategi og opfølgningen på samme”, skriver Lasse Bolander, bestyrelsesformand hos Coop, til Finans i en e-mail.
Det kunne Coop og de øvrige virksomheder overveje at tage med i beskrivelsen af deres bestyrelsesmedlemmers profil.
Ud af alle de medvirkende er servicekoncernen ISS den virksomhed, der har flest bestyrelsesmedlemmer med bæredygtighedskompetencer siddende – ifølge dem selv har de seks bestyrelsesmedlemmer med erfaring inden for CSR.
- HCL
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.