Undersøgelse: Kakaoproduktion medfører udbredt skovfældning

Kakaoen i de store mængder chokolade, der fremstilles på verdensplan, er medvirkende til omfattende ødelæggelser af regnskov i både Asien, Afrika og Sydamerika, viser ny research.

Mange steder i Amazonas bliver original regnskov brændt af for at gøre plads til kvægdrift eller afgrøder som eksempelvis kakaotræer..

15.02.2018

CSR.dk

En ny undersøgelse fra miljøorganisationen Mighty Earth viser, at den store kakaoproduktion, der skal til for at understøtte salget af chokolade på verdensplan, er kraftigt medvirkende til afskovning i flere regioner på kloden, fra Amazonas over Afrika syd for Sahara til Sydøstasien.

Analysen følger op på organisationens rapport fra efteråret ’17, Chocolate’s Dark Secret, som vi også omtalte her på sitet, og som fokuserede på Ghana og Elfenbenskysten. I denne omgang har Mighty Earth set på satellitfotos og fundet dokumentation for skovrydning i kakaoproducerende områder i Indonesien, Cameroon, Peru og Ecuador.

Ved at sammenkøre import-eksportdata fra kakaoindustrien med kort over de kakaodyrkende regioner, kan Mighty Earth vise, hvordan store skovområder er blevet ødelagt mellem år 2000 og 2016. På den baggrund advarer NGO’en om, at det samme kan ske andre steder i verden, hvis industrien ikke ændrer sig.

”Elfenbenskysten og Ghana står som skrækeksempler på, hvad der kan ske i andre land, hvor kakaoproduktionen spreder sig, hvis industrien ikke reformere sine praksisser”, siger lead researcher Etelle Higonnet, til The Guardian.

Industrien er på vej, men der er langt igen
Som reaktion på Chocolate’s Dark Secret gik 24 ledende chokoladefirmaer sammen med regeringerne i de to vestafrikanske lande i en alliance for at stoppe skovrydning og fordre genplantning og sporbarhed i regionen.

Mighty Earth påpeger dog, at industrien har langt igen for at leve op til løfterne. Kun en håndfuld virksomheder har således forpligtet sig til at levere deforestation-free cocoa, og organisationen opfordrer derfor resten af branchen til at gøre det samme.

Blandt de selskaber, Mighty Earth fremhæver, er de britiske Olam International og Hershey’s, der begge har lagt sig fast på nulskovrydning globalt med øjeblikkelig effekt, mens franske Barry Callebaut sigter efter skovrydningsfri chokolade i 2025.

Læs også: Ferrero anklages for børnearbejde til Kinderæg-produktion

Giganter som Mondelēz og Unilever har lignende mål, om end uden specifikke tidsrammer, mens Nestlé er blandt underskriverne af det såkaldte Cocoa & Forests Initiative, som CSR.dk også har omtalt. Mighty Earth peger på at de virksomheder, der kæmper mod skovrydning for at gøre verdens kakaoindustri grøn igen, danner præcedens for industrien og ’sender et Valentinskort til truede dyrearter fra Asien til Amazonas’.

-AK

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Strømskinner sikrer kritisk forsyning på Mary Elizabeths Hospital

21.05.2025Etisk Handel Danmark

Sponseret

Ny analyse: Investeringer i mere bæredygtige værdikæder kan være en løftestang for økonomisk og bæredygtig udvikling på det afrikanske kontinent

20.05.2025CSR.dk

13 procent af verdens fødevarer bliver til spild i den kolde forsyningskæde

08.05.2025Beierholm

Sponseret

Finansiel støtte til arbejdet med bæredygtighed

08.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Over 100 år med minikredsbryderen

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fra vision til forretning: SMV’er kan vinde markedsandele ved at satse på bæredygtighed

24.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Dagrofa aps
Kursus
Deltag i kulinarisk masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Den 3. og 10. juni inviterer Dagrofa Foodservice til inspirerende kulinariske masterclasses i henholdsvis Odense og Ishøj.

Dato

03.06.2025

Tid

13:00

Sted

Odense og Ishøj

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia