UNGC: Lokale netværk og SMV’er er essentielle for verdensmålene
Lokale netværk er uundværlige for at engagere erhvervslivet i arbejdet med at opfylde verdensmålene, og det er de små og mellemstore virksomheder, der trækker læsset, påpeger Global Compact i ny rapport.
Med eksempler fra mere end 30 lande, herunder Danmark, illustrerer en ny rapport fra UN Global Compact, hvordan de enkelte landes lokale netværk kan understøtte erhvervsliv og investorer med at opfylde målsætningerne i FN’s 17 verdensmål, SDG’erne.
Rapporten, ‘Global Compact Local Networks: Accelerating National SDG Implementation’, beskriver indsatser fra Global Compacts i alt 69 lokale netværk, og fremhæver på den måde de indbyggede muligheder for både virksomhederne og samfundet i forhold til at skabe holdbare resultater, skriver SDG Knowledge Hub.
Læs også: Sådan skal du rapportere på verdensmålene
Undersøgelsen ser på systematisk erhvervsmæssigt engagement inden for fem områder: opmærksomhedsskabelse, kapacitetsopbygning, anerkendende ledelse, policydialog og multi-stakeholder partnerskaber. Disse hænger sammen på tværs og bygger ovenpå hinanden, understreges det.
Samtidig slår rapporten fast, at forandringerne i høj grad skal ske på det lokale niveau, med henvisning til, at de små og mellemstore virksomheder, SMV’erne, udgør 95 procent af verdens virksomheder og langt størstedelen af stillingerne, og at disse hovedsageligt agerer lokalt.
Som Global Compacts topchef, danske Lise Kingo, fremhæver i rapportens forord, så tilbyder de lokale netværk ”… unikke muligheder for virksomheder og andre typer organisationer for at engagere sig i [SDG’erne] baseret på internationale standarder og global ledelsespraksis, samtidig med at de kan fokusere på nationale udfordringer og prioriteter i samarbejde med andre lokale aktører. Det er gennem disse lokale netværk, at vi virkelig kan gøre de globale mål til lokal forretning.”
Rapporten kommer rundt om en række emner relateret til inddragelsen af SDG’erne i en virksomheds drift. Eksempelvis skal et selskab, for at forstå risici og muligheder omkring SDG’erne, starte med at sikre sig, at det ”... ikke er en del af problemet” eller decideret modarbejder fremskridtet omkring målene.
For at fremme samarbejde og fælles aktioner, peger rapporten på tendensen til at øge engagementet blandt diverse stakeholder-grupper. Et italiensk initiativ kaldet “Unchain the Chain” hjælper eksempelvis virksomheder med at håndterer deres forsyningskæder i overensstemmelse med på Global Compacts egne ti principper og de 17 SDG’er.
Højt dansk SDG-kendskab, men ikke meget reel forandring
Omkring det forholdsvis nye, danske Global Compact-netværk, beretter rapporten om et højt kendskab til SDG’erne. Ud af 145 adspurgte virksomheder, svarede næsten 95 procent af de havde refereret til målene i deres CSR-rapporter eller havde intentioner om at arbejde med og integrere dem i deres initiativer for 2018.
Samtidig noterer man sig dog, at kun to af virksomhederne i rundspørgen indikerer, at SDG’erne understøtter systemisk forandring i organisationen, mens hovedparten af respondenterne ’kun’ bruger målene som et rammeværktøj til at fortælle om eksisterende aktiviteter.
Det danske netværk arbejder derfor med at gøre virksomhederne bedre til at rette deres systemer og processer ind efter SDG’erne og ændre på “business-as-usual”-rapporteringen, hvilket bl.a. en serie interaktive møder skal hjælpe med.
Derudover bemærker rapporten også, at man i Network Denmark arbejder tæt sammen med Danmarks Statistik for at etablere en portal, der monitorerer det nationale danske bidrag til målene. Her er det danske netværks rolle at inkludere virksomhedernes bidrag på platformen.
Læs også: Virksomheder deler viden om verdensmål og forretning
Lise Kingo var også tilstede, da rapporten blev præsenteret ved en konference i New York i juli, og her adresserede hun vigtigheden af SDG’erne som en ’global omstilling, som menneskeheden aldrig har set før’, og som der kun er 12 år til at få på plads.
”Det hele hænger på at binde SDG-landeplanerne sammen med den private sektor og investeringer for at omdirigere finansiering i retning af 2030-dagsorden. I dette arbejde er den private sektor afgørende”, konstaterede hun.