20.04.2020 | Supply chain
Unikt jernbanesamarbejde skal sikre fødevaresikkerhed i Sverige
For at bidrage til at sikre Sveriges fødevaresikkerhed under coronakrisen indgår Volvo, ICA, Scanlog og Green Cargo et samarbejde om at få taget et ellers stillestående godstog i brug. "Det føles både godt og meget vigtigt", lyder det.
Scanlog har brugt toget i nordgående retning i seks år til at transportere dagligvarer - for eksempel på vegne af ICA. Foto: Green Cargo/Krister Källström
ICA har planer om at bruge Volvo Groups godstog til varetransport. Det sker som et led i en plan om at sikre fødevaresikkerheden i Sverige.
Læs også: Forsyningskæderne bliver kortere og grønnere på den anden side af krisen
Almindeligvis kører togene med Green Cargo i sydgående retning af for at transportere Volvos varer fra Sverige til fabrikken i den belgiske by Gent.
Det svenske logistikfirma Scanlog har brugt toget i nordgående retning i seks år til at transportere dagligvarer - for eksempel på vegne af ICA.
Siden Volvo midlertidigt indstillede produktionen på sin lastbilfabrik i Gent pga. coronasituationen, har toget holdt stille, men nu vil ICA og Volvo i samarbejde med Scanlog og Green Cargo igen tage toget i brug.
En usikker situation
Samarbejdet, der tog sin begyndelse i påskedagene, betyder, at to 19 vogne lange tog om ugen – svarende til 80 lastbiler - vil sende varer fra Gent til ICAs lager.
Dette reducerer risikoen for varemangel, der er knyttet til verdens nuværende usikre situation med spredning af infektioner i Europa og potentielt tab af kapacitet på førersiden på grund af sygefravær.
”Sverige er afhængig af, at transport fra Europa fortsætter med at fungere. Faldende eksportstrømme reducerer tilgængeligheden af lastbilkapacitet for nordgående varer. Flere og flere færgelinjer lukkes ned, hvilket betyder, at lastbiltrafikken skal køre en større del af vejen og krydse mange landegrænser", siger Scanlogs administrerende direktør, Mattias Ljungberg.
Læs også: Undersøgelse: Forbrugerne dømmer virksomhedernes corona-adfærd hårdt
"At være i stand til at sikre, at en stor mængde dagligvarer kan transporteres med jernbane, føles både godt og meget vigtigt”, tilføjer han.
- SMF
Denne artikel er en del af temaet I fokus: coronakrisen
Klima, miljø og energi

Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger
Madspild er et globalt problem, hvor verdens husstande står for over halvdelen af det totale madspild. Det skal et nyt bakteriedræbende UV- produkt være med til at nedbringe og forlænge madvarernes liv i køleskabet med op til 300 procent.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Samfund

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.