19.05.2014  |  Strategi & ledelse

Usikkerhed om fremtiden for danske havvindmøller

Udsigten til at opsætte nye havvindmøller i Danmark ser sort ud. Storinvestoren PKA frygter nemlig, at den politiske linje for fremtidige havvindmøller er usikker. Tusinder af danske job kan dermed være i fare.

Fremtiden er dyster for opsætning af havvindmøller i Danmark. Det varsler en af landets største investorer i vindmøller, pensionsgiganten PKA Pension. Med sammenlagt 200 milliarder kroner i pengekassen står PKA bag en stor del af de milliarddyre investeringer, der gør havvindmøller i Danmark muligt. Det skriver Børsen. 

"Når man ser den politiske debat herhjemme, så er der noget, der tyder på, at når man har lavet den udbygning, der er planer om nu, så er jeg ikke spor sikker på, at man fortsætter. I forhold til for fem år siden er der langt flere kritiske røster. Det er klart, at det må vi tage bestik af," siger Peter Damgaard, administrerende direktør i PKA, til Børsen.

Læs også: Vindenergi satte rekorder i 2013

PKA har i dag investeret 2,5 milliarder kroner i Anholt Vindmøllepark, men pensionsfirmaet frygter, at den politiske tilskudsordning til vindmøller, PSO, bliver skåret ned i forbindelse med de fremtidige havvindmølleparker, Horns Rev 3 og Kriegers Flak. Regeringen har meldt ud, at man planlægger at hente knap 6 milliarder kroner i besparelser på støtte til vindkraft frem til 2020. 

Investeringer rykker til i udlandet 
Usikkerheden på det danske vindmøllemarked kan betyde, at PKA kigger mod udlandet. 

"I bund og grund er det PSO'en, der gør os i stand til at investere. Laver man en anden aftale, må vi kigge på. Hvad der sker fremadrettet, må vi se på. Vi har en klimavenlig strategi, så en vindmølleinvestering i Afrika er lige så god som i Danmark," siger Peter Damgaard. 

Ifølge Siemens Wind Power, der er verdensledende på havvindmøller og har over 5.000 ansatte i Danmark, kan det være en bombe under den danske vindmølleindustri, hvis investeringerne rykker til udlandet. En af grundene til at vindmøllegiganten er tilstede i Danmark, er nemlig det gode politiske klima. 

Læs også: Nyt dansk projekt skal nedbringe prisen på vindenergi

Hos brancheorganisation Vindmølleindustrien er direktør Jan Hylleberg rystet. 

"Dette er en katastrofe. Det er et signal fra en af vores største investorer på havvindmøller, de har pengene, de har viljen, men de mangler, at der bliver skabt rammer for investeringer. Danmarks unikke position på dette felt udvandes. Kommer der ikke nye store projekter, ser vi ind i en helt anden fremtid for den danske vindmølleindustri," siger Jan Hylleberg. 

-TK

Mere fra Assistent@horisontgruppen.dk

Assistent@horisontgruppen.dk

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere