Usikkerhed om fremtiden for danske havvindmøller

Udsigten til at opsætte nye havvindmøller i Danmark ser sort ud. Storinvestoren PKA frygter nemlig, at den politiske linje for fremtidige havvindmøller er usikker. Tusinder af danske job kan dermed være i fare.

Vindenergi dækkede 33,2 procent af det samlede danske elforbrug i 2013. Det er en stigning på 3,12 procentpoint i forhold til 2012. Foto: Vindmølleindustrien. .

19.05.2014

CSR.dk

Fremtiden er dyster for opsætning af havvindmøller i Danmark. Det varsler en af landets største investorer i vindmøller, pensionsgiganten PKA Pension. Med sammenlagt 200 milliarder kroner i pengekassen står PKA bag en stor del af de milliarddyre investeringer, der gør havvindmøller i Danmark muligt. Det skriver Børsen. 

"Når man ser den politiske debat herhjemme, så er der noget, der tyder på, at når man har lavet den udbygning, der er planer om nu, så er jeg ikke spor sikker på, at man fortsætter. I forhold til for fem år siden er der langt flere kritiske røster. Det er klart, at det må vi tage bestik af," siger Peter Damgaard, administrerende direktør i PKA, til Børsen.

Læs også: Vindenergi satte rekorder i 2013

PKA har i dag investeret 2,5 milliarder kroner i Anholt Vindmøllepark, men pensionsfirmaet frygter, at den politiske tilskudsordning til vindmøller, PSO, bliver skåret ned i forbindelse med de fremtidige havvindmølleparker, Horns Rev 3 og Kriegers Flak. Regeringen har meldt ud, at man planlægger at hente knap 6 milliarder kroner i besparelser på støtte til vindkraft frem til 2020. 

Investeringer rykker til i udlandet 
Usikkerheden på det danske vindmøllemarked kan betyde, at PKA kigger mod udlandet. 

"I bund og grund er det PSO'en, der gør os i stand til at investere. Laver man en anden aftale, må vi kigge på. Hvad der sker fremadrettet, må vi se på. Vi har en klimavenlig strategi, så en vindmølleinvestering i Afrika er lige så god som i Danmark," siger Peter Damgaard. 

Ifølge Siemens Wind Power, der er verdensledende på havvindmøller og har over 5.000 ansatte i Danmark, kan det være en bombe under den danske vindmølleindustri, hvis investeringerne rykker til udlandet. En af grundene til at vindmøllegiganten er tilstede i Danmark, er nemlig det gode politiske klima. 

Læs også: Nyt dansk projekt skal nedbringe prisen på vindenergi

Hos brancheorganisation Vindmølleindustrien er direktør Jan Hylleberg rystet. 

"Dette er en katastrofe. Det er et signal fra en af vores største investorer på havvindmøller, de har pengene, de har viljen, men de mangler, at der bliver skabt rammer for investeringer. Danmarks unikke position på dette felt udvandes. Kommer der ikke nye store projekter, ser vi ind i en helt anden fremtid for den danske vindmølleindustri," siger Jan Hylleberg. 

-TK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle