Våbeninvesteringer bliver mere legitime, mener eksperter

Krigen i Ukraine kan få en betydning for den generelle opfattelse af våbenindustrien. "Fra uetisk til nødvendig" spår flere eksperter.

30.03.2022

CSR.dk

Investeringer i våben- og forsvarsindustrien er hidtil blevet betragtet som både uetiske, uansvarlige og i modstrid med at handle bæredygtigt – på lige linje med at skyde penge i tobaks-, porno- og alkoholindustrien. En række eksperter mener dog, at en krig i Europa kan ændre billedet, så investeringerne snarere bliver set som ansvarlige og legitime.

Det skriver Berlingske.

Brancheforeningen for landets forsikrings- og pensionsselskaber, Forsikring og Pension ser debatten om fremtidens investeringer i våbenindustrien som en nødvendighed.

"Krigen viser, at det nu er indlysende, at vi risikerer, at alt, vi bygger vores samfund på, kan komme under pres, hvis vi ikke har et stærkt forsvar. Og i den debat er det da et argument, at investeringer er en vigtig forudsætning, som også kan være med til at understøtte det nationale kompromis," siger Tom Vile Jensen, underdirektør i Forsikring og Pension.

I en EU-rapport har medlemslandenes regeringslederne godkendt, at forsvarsindustrien skal have lettere adgang til private og offentlige investeringer. Et udtryk for, at våbeninvesteringer bliver mere legitime, mener DI.

Læs også: De danske pensionsselskaber investerer fortsat store summer i sort energi

"Det er helt nyt, at statsoverhoveder i et officielt dokument siger, at det er vigtigt at sørge for, at forsvarsindustrien har adgang til offentlig og privat finansiering, og at det er i overensstemmelse med social ansvarlighed. Lederne siger jo her, at det vil blive mere legitimt," siger Joachim Finkielman, direktør for forsvarsindustriens brancheforening, DI Forsvar og Sikkerhed.

Historisk set er pensionskassernes, bankernes og forsikringsselskabernes investeringer i våbenindustrien ellers svundet ind. De fleste har dog stadig investeringer i såkalde konventionelle våben, som eksempelvis geværer og kampvogne. Argumentet er, at den type "etiske" våben, minimerer risikoen for at skade civile - modsat biologiske våben eller klyngebomber, der ukontrolleret spreder miner udover et større område og derfor især rammer civile.

Erik Alhøj, administrerende direktør i virksomheden Engagement International, som rådgiver institutionelle investorer – pensionskasser og banker – om etiske investeringer, mener, at det er for tidligt at konstatere, hvorvidt invasionen i Ukraine kommer til at ændre på synet på våbeninvesteringer, men at det er en potentiel mulighed.

»Man kan godt forestille sig, at der vil være flere og flere i samfundet, som går ind for større investeringer i forsvar, og at flere medlemmer i pensionskasserne derfor vil synes, at våbeninvesteringer ikke længere er kontroversielle, men derimod nødvendige,« lyder det.

- MTN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online