30.03.2022  |  Samfund

Våbeninvesteringer bliver mere legitime, mener eksperter

Krigen i Ukraine kan få en betydning for den generelle opfattelse af våbenindustrien. "Fra uetisk til nødvendig" spår flere eksperter.

Investeringer i våben- og forsvarsindustrien er hidtil blevet betragtet som både uetiske, uansvarlige og i modstrid med at handle bæredygtigt – på lige linje med at skyde penge i tobaks-, porno- og alkoholindustrien. En række eksperter mener dog, at en krig i Europa kan ændre billedet, så investeringerne snarere bliver set som ansvarlige og legitime.

Det skriver Berlingske.

Brancheforeningen for landets forsikrings- og pensionsselskaber, Forsikring og Pension ser debatten om fremtidens investeringer i våbenindustrien som en nødvendighed.

"Krigen viser, at det nu er indlysende, at vi risikerer, at alt, vi bygger vores samfund på, kan komme under pres, hvis vi ikke har et stærkt forsvar. Og i den debat er det da et argument, at investeringer er en vigtig forudsætning, som også kan være med til at understøtte det nationale kompromis," siger Tom Vile Jensen, underdirektør i Forsikring og Pension.

I en EU-rapport har medlemslandenes regeringslederne godkendt, at forsvarsindustrien skal have lettere adgang til private og offentlige investeringer. Et udtryk for, at våbeninvesteringer bliver mere legitime, mener DI.

Læs også: De danske pensionsselskaber investerer fortsat store summer i sort energi

"Det er helt nyt, at statsoverhoveder i et officielt dokument siger, at det er vigtigt at sørge for, at forsvarsindustrien har adgang til offentlig og privat finansiering, og at det er i overensstemmelse med social ansvarlighed. Lederne siger jo her, at det vil blive mere legitimt," siger Joachim Finkielman, direktør for forsvarsindustriens brancheforening, DI Forsvar og Sikkerhed.

Historisk set er pensionskassernes, bankernes og forsikringsselskabernes investeringer i våbenindustrien ellers svundet ind. De fleste har dog stadig investeringer i såkalde konventionelle våben, som eksempelvis geværer og kampvogne. Argumentet er, at den type "etiske" våben, minimerer risikoen for at skade civile - modsat biologiske våben eller klyngebomber, der ukontrolleret spreder miner udover et større område og derfor især rammer civile.

Erik Alhøj, administrerende direktør i virksomheden Engagement International, som rådgiver institutionelle investorer – pensionskasser og banker – om etiske investeringer, mener, at det er for tidligt at konstatere, hvorvidt invasionen i Ukraine kommer til at ændre på synet på våbeninvesteringer, men at det er en potentiel mulighed.

»Man kan godt forestille sig, at der vil være flere og flere i samfundet, som går ind for større investeringer i forsvar, og at flere medlemmer i pensionskasserne derfor vil synes, at våbeninvesteringer ikke længere er kontroversielle, men derimod nødvendige,« lyder det.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere