Var kronprinsessen i gammel plastik fra H&M?
Mere genbrug og nye materialer. H&M spiller på mange tangenter i udviklingen af mere bæredygtig mode. Også til kronprinsesser.
Det sidste år har budt på en del historier om sikkerheden hos H&M’s leverandører i Bangladesh. I et omfang som næsten kommer til at overskygge den indsats virksomheden i øvrigt gør for at fremme bæredygtighed.
Seneste melding fra giganten er, at de vil være en 100 procent cirkulær virksomhed. Som for H&M betyder, at alle materialer i produktionen af deres produkter er genbrug eller kommer fra bæredygtige kilder, og at det affald man producerer genbruges af en selv eller andre.
H&M har ikke sat tal på hvornår målet skal nås. Dertil er opgaven for stor.
”Det er en dristig og modig vision vi har udstukket, og vi ved ikke præcis, hvordan vi når derhen. Vi arbejder allerede med vores ”conscious materials”, vi har vores mål om at al bomuld i vores produktion skal komme fra mere bæredygtige kilder i 2020, men i det samlede regnskab er andelen af genbrugte materialer i dag forholdsvis lille. Så her får vi brug for en stor mængde innovation,” sagde Cecilia Brannsten, fra H&M’s bæredygtighedsteam under et interview med CSR.dk under Copenhagen Fashion Summit.
Kemisk genbrug og stof af appelsinskræl
H&M arbejder i dag sammen med en række virksomheder. Cecilia Brannsten fremhæver især et partnerskab med britiske Worn Again, hvor man arbejder på at udvikle metoder til kemisk genbrug af polyester og bomuld, så fibrene kan trækkes ud og bruges igen.
”Når det bliver muligt, vil det gøre en afgørende forskel for os,” sagde hun.
Også inden for nye materialer prøver man at skubbe til udviklingen. F.eks. gennem H&M Conscious Foundations konkurrence “Global Change Award”, hvor 10 udvalgte ideer får økonomi og anden støtte til at udvikle deres idé over et år. F.eks. arbejder to italienske kvinder i øjeblikket med at udvikle et silkelignende materiale baseret på fibrene fra skrællen fra citrusfrugter. Som samtidig kunne gøre et indhug i mængden af affaldsprodukter fra citrusindustrien, hvor den sicilianske produktion alene producerer 700.000 tons organisk affald om året.
Ikke alene – men vigtig
H&M er langt fra alene om at arbejde med at reducere modebranchens miljøbelastning betydeligt. Det er der også brug for. Industrien som helhed er den andenmest forurenende i verden, kun overgået af olie.
På Copenhagen Fashion Summit, som nogle har kaldt ”modebranchens COP21”, var de næsten 1.200 deltagere fra hele verden vidne til et utal af ytringer om målet om at lukke kredsløbet. I samme åndedrag blev det også sagt, at arbejdet med at vende branchen krævede samarbejde.
H&M ser sig selv som en vigtig aktør i det arbejde.
”Vi er nok verdens største modevirksomhed,” sagde Cecilia Brannsten, ”og vi kan se at vores Conscious Collections, hvor vi arbejder bl.a. med nye materialer, bliver fulgt nøje af mange andre. F.eks. vores kjoler lavet af genbrugsplastikflasker.”
Måske var det ligefrem genbrugsplast Kronprinsesse Mary var iført, da hun optrådte på konferencen? H&M’s medarbejdere havde i al fald straks spottet, hvad Mary var iført. Det var H&M Conscious Exclusives. Det var nu ikke plastik, men økologisk silke og et lyocell, et forholdsvis nyt materiale lavet af genbrugte træfibre.