Var kronprinsessen i gammel plastik fra H&M?

Mere genbrug og nye materialer. H&M spiller på mange tangenter i udviklingen af mere bæredygtig mode. Også til kronprinsesser.

Cecilia Brannsten er ekspert i bæredygtighed hos H&M..

13.05.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det sidste år har budt på en del historier om sikkerheden hos H&M’s leverandører i Bangladesh. I et omfang som næsten kommer til at overskygge den indsats virksomheden i øvrigt gør for at fremme bæredygtighed.

Seneste melding fra giganten er, at de vil være en 100 procent cirkulær virksomhed. Som for H&M betyder, at alle materialer i produktionen af deres produkter er genbrug eller kommer fra bæredygtige kilder, og at det affald man producerer genbruges af en selv eller andre.

H&M har ikke sat tal på hvornår målet skal nås. Dertil er opgaven for stor.

”Det er en dristig og modig vision vi har udstukket, og vi ved ikke præcis, hvordan vi når derhen. Vi arbejder allerede med vores ”conscious materials”, vi har vores mål om at al bomuld i vores produktion skal komme fra mere bæredygtige kilder i 2020, men i det samlede regnskab er andelen af genbrugte materialer i dag forholdsvis lille. Så her får vi brug for en stor mængde innovation,” sagde Cecilia Brannsten, fra H&M’s bæredygtighedsteam under et interview med CSR.dk under Copenhagen Fashion Summit.

Kemisk genbrug og stof af appelsinskræl
H&M arbejder i dag sammen med en række virksomheder. Cecilia Brannsten fremhæver især et partnerskab med britiske Worn Again, hvor man arbejder på at udvikle metoder til kemisk genbrug af polyester og bomuld, så fibrene kan trækkes ud og bruges igen.  

”Når det bliver muligt, vil det gøre en afgørende forskel for os,” sagde hun.

Også inden for nye materialer prøver man at skubbe til udviklingen. F.eks. gennem H&M Conscious Foundations konkurrence “Global Change Award”, hvor 10 udvalgte ideer får økonomi og anden støtte til at udvikle deres idé over et år. F.eks. arbejder to italienske kvinder i øjeblikket med at udvikle et silkelignende materiale baseret på fibrene fra skrællen fra citrusfrugter. Som samtidig kunne gøre et indhug i mængden af affaldsprodukter fra citrusindustrien, hvor den sicilianske produktion alene producerer 700.000 tons organisk affald om året.

Ikke alene – men vigtig
H&M er langt fra alene om at arbejde med at reducere modebranchens miljøbelastning betydeligt. Det er der også brug for. Industrien som helhed er den andenmest forurenende i verden, kun overgået af olie.

På Copenhagen Fashion Summit, som nogle har kaldt ”modebranchens COP21”, var de næsten 1.200 deltagere fra hele verden vidne til et utal af ytringer om målet om at lukke kredsløbet. I samme åndedrag blev det også sagt, at arbejdet med at vende branchen krævede samarbejde.

H&M ser sig selv som en vigtig aktør i det arbejde.

”Vi er nok verdens største modevirksomhed,” sagde Cecilia Brannsten, ”og vi kan se at vores Conscious Collections, hvor vi arbejder bl.a. med nye materialer, bliver fulgt nøje af mange andre. F.eks. vores kjoler lavet af genbrugsplastikflasker.”

Måske var det ligefrem genbrugsplast Kronprinsesse Mary var iført, da hun optrådte på konferencen? H&M’s medarbejdere havde i al fald straks spottet, hvad Mary var iført. Det var H&M Conscious Exclusives. Det var nu ikke plastik, men økologisk silke og et lyocell, et forholdsvis nyt materiale lavet af genbrugte træfibre. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online