15.05.2017  |  Kommunikation

Ventilationsprojekt nomineret til ELFORSK Prisen

Indhold fra partner Hvad er dette?

Forskere fra Aalborg Universitet har dokumenteret, at akustiklofter med lavtryksventilation giver store energibesparelser og høj komfort. Troldtekt ventilationslofter har spillet en vigtig rolle i forsøgene, der nu er blandt tre nominerede til den prestigefulde ELFORSK Pris 2017.

I et treårigt projekt har forskere fra Aalborg Universitet dokumenteret, hvordan såkaldt diffus loftsventilation sikrer frisk luft, den rette temperatur og en lav energiregning i byggeriet. De fordele opnåede forskerne bl.a. ved brug af Troldtekt ventilationslofter. Projektet er nu nomineret til ELFORSK Prisen 2017, der hædrer innovativ el-forskning, som bidrager til Danmarks grønne omstilling. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) overrækker prisen på Energiens Topmøde 8. juni 2017.  

Høj komfort til lave omkostninger
Der er store fordele ved diffus loftsventilation, hvor et akustikloft fungerer som indblæsningsflade, og hvor naturlig luft udefra blæses ind ved lavt tryk. Løsningen er især velegnet til kontorer, skoler og institutioner.

Forskerne fra Aalborg Universitet konkluderer blandt andet, at:

  • Kombinationen af naturlig køling og diffus loftsventilation giver høj komfort i lokalet.
  • Selv på kolde vinterdage (ned til minus 8 grader) kan udendørs luft blæses ind, uden at det giver træk.  
  • Anlægsomkostningerne er 5-10 procent lavere end med konventionel ventilation, fordi akustikloftets flade bruges til indblæsning. Der er dermed ikke behov for ventilationskanaler og armaturer.
  • Der er store energibesparelser, fordi lavtryksventilation bruger mindre strøm.
  • Ventilationsløsningen støjer ikke.

Desuden er forskerne i laboratoriet nået frem til, at energiforbruget til køling kan reduceres med op til 90 procent, hvis bygherren kombinerer ventilationsloftet med aktive betondæk. Betondækkene kan nemlig om sommeren opsamle varme hen over dagen og afkøles om natten. 

En entydig blåstempling
Niels Kappel, produktudvikler i Troldtekt A/S, har fulgt forskningsprojektet tæt. Han glæder sig over, at projektet er nomineret til den prestigefulde pris.

– Gennem mere end 15 år har rådgivere og bygherrer valgt Troldtekt ventilation i kontorer, institutioner og skoler. Vores system er altså grundigt testet i praksis. Nu har vi så også fået forskernes entydige blåstempling af fordelene, siger Niels Kappel.

– Både danske og internationale studier viser, at CO2-niveauet er for højt i op til 6 ud af 10 klasserum, og at frisk luft giver bedre resultater. Så alene i skolerne er der et enormt potentiale for at kombinere god luftkvalitet med store energibesparelser, tilføjer han.

Foruden Troldtekt A/S har virksomhederne WindowMaster A/S og Spæncom A/S medvirket i Aalborg Universitets projekt, som er mundet ud i en konkret designguide. Læs mere om projektet på energiforskning.dk

FAKTA OM TROLDTEKT A/S:

FAKTA OM ELFORSK PRISEN:

  • Den årlige ELFORSK Pris har siden 2006 været med til at synliggøre og belønne energiforskningsarbejdet.
  • Prisen sætter fokus på de resultater som skabes i Dansk Energis ELFORSK-programs projekter.
  • I 2017 uddeles prisen i forbindelse med Energiens Topmøde, 8. juni i Lokomotivværkstedet, København SV. Læs mere om de nominerede projekter.

YDERLIGERE INFORMATION:
Adm. direktør i Troldtekt A/S Peer Leth: 8747 8130 // ple@troldtekt.dk   
Marketing- og kommunikationschef Tina Snedker Kristensen: 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk

Mere fra Troldtekt A/S

Troldtekt A/S

http://www.troldtekt.dk/

Troldtekt A/S har eksisteret siden 1855, og er i dag et af de ældste nulevende aktieselskaber i Danmark. I 1935 gik Troldtekt fra at være byggematerialegrossist til også at være byggematerialeproducent. I den lille by, Troldhede, i det vestlige Jylland startede Troldtekt en fabrik med produktion af træbaserede pladematerialer. Hovedproduktet var - dengang som nu -…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere