28.10.2014 | Klima, miljø og energi
Verden venter på klimarapport fra København
I denne uge samles 600 internationale klimaforskere og delegerede i Danmark. De skal sætte de sidste punktummer i den femte rapport fra FNs klimapanel om klimaets tilstand.
Ifølge Rasmus Helveg Petersen, klima-, energi- og bygningsminister, vil klimarapporten blive afgørende for forhandlingerne om en global klimaaftale i Paris i 2015.
Om IPCC og værtsskabet
IPCC står for The Intergovernmental Panel on Climate Change.
IPCC blev oprettet af FN's særorganisationer for meteorologi (WMO) og miljø (UNEP) i 1988.
Til mødet i København forventes 5-600 deltagere.
Deltagerne består af videnskabelige eksperter, regeringsdelegerede og NGOere.
Danmarks rolle er at skabe rammerne for værtsskabet. FNs klimapanel står for mødets indhold.
Mandag den 27. oktober indledte FNs klimapanel IPCC et såkaldt plenarmøde i København. Mødet skal munde ud i offentliggørelsen af en rapport, som indeholder konklusioner om klimaets tilstand.
Rapporten bliver offentliggjort søndag den 2. november, og den er baseret på tre delrapporter, som er blevet offentliggjort i tre etaper i 2013 til 2014.
Læs også: Stort FN-klimamøde i København
Vi skriver klimahistorie i København, når IPCC offentliggør deres rapport. Det er denne rapport, som internationale politikere, journalister og forskere vil referere til i mange år frem. Og selvom ingen kender det endelige indhold af rapporten endnu, er det min klare forventning, at den bliver afgørende for forhandlingerne om en global klimaaftale i Paris i 2015, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen i en pressemeddelelse.
Delrapporterne til IPCCs femte hovedrapport har slået fast, at klimaet allerede er under forandring, at forandringerne er menneskeskabte, og at der skal handles straks, hvis de omfattende klimaforandringer skal forebygges.
Under mødet den 27. oktober udarbejdede de deltagende et resumé til beslutningstagere, som også offentliggøres den 2. november. Resuméet opsummerer de væsentligste konklusioner fra hovedrapporten, og forventningen er, at resuméet fremover vil være et vigtigt grundlag for politiske beslutninger på klimaområdet.
-KLZ
Klima, miljø og energi

Dansk selskab knækker koden til lagring af klimavenlig strøm
Det danske selskab European Energy har opfundet en metode, hvorigennem man kan lagre klimavenlig strøm fra vedvarende energikilder. Metoden kaldes en ”game changer” i energipolitikken.
Medarbejder

Møbelforretning sætter socialt udsatte i arbejde
Møbelvirksomheden 3R Kontor, som sælger brugte kontormøbler, har hjulpet sociale udsatte ind på arbejdsmarkedet. Resultaterne har fået to studerende på socialrådgiveruddannelsen til at skrive afsluttende opgave om virksomhedens metoder.
Klima, miljø og energi

Ny rapport peger på biogas til tung transport
Biogas kan forventes at blive et billigere og mere klimavenligt brændstof til tung transport end flydende biobrændstoffer. Det konkluderer en ny rapport fra Ea Energianalyse og SDU.
Supply chain

Global modegigant opjusterer sine bæredygtighedsambitioner
Den franske modegigant Kering lancerer en ny etape af sin bæredygtighedsstrategi. Strategien tager tidligere mål til nye højder, hvilket betyder, at virksomheden bl.a. vil reducere sine miljøpåvirkninger på tværs af hele forsyningskæden.
Klima, miljø og energi

Danmark får sin første bæredygtige børnehave
Svendborg Kommune har bygget Danmarks første bæredygtige børneinstitution. Flere bæredygtige institutionsprojekter i Københavnsområdet og i Nordjylland er under opsejling.
Samfund

Nyt partnerskab vil genanvende byggeaffald til nybyggerier
Et nyt partnerskab mellem private virksomheder og det offentlige skal skabe nye standarder for genanvendelse af byggeaffald til nybyggerier. Håbet er, at projektet kan bane vej for en dansk eksportsucces til eksempelvis Kina.