Verdens bedste indkøber fundet

Man kan ikke trække en model ned over alle sine kontrakter, når man vil have verdensmål med i sine indkøb. Til gengæld forventer politikere og ledelse at man har styr på det.

Linett Hindberg og Cecilie Schwartz Førby modtog prisen som Verdens Bedste Indkøber på vegne af Odense Kommune..

06.11.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det var i Aarhus. Det var på rådhuset. Det var tirsdag d. 5. november klokken 15.30, og efter en hel dags konference om, hvordan man kan integrere verdensmålene i arbejdet med indkøb i den offentlige sektor, kom afsløringen.

Odense Kommune er verdens bedste indkøber.

Læs også: Bæredygtige offentlige indkøb skal drives af innovation og samarbejde

En lidt heftig titel, men ideen er god nok. Det handler nemlig om, hvem det er, som ud af de nominerede indkøbsfunktioner bedst bidrager til verdensmålene, på en måde der kan skaleres op og med en høj grad af nytænkning.

En vinder og en kort rapport
I skarp konkurrence med Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) og Letz Sushi, løb Odense Kommune altså med æren.

Begrundelsen var at de ”stiller krav om miljømærkede og produkter og har udviklet en metodisk tilgang, der øger bevidstheden hos leverandører og muliggør at andre offentlige virksomheder kan følge trop. Odense Kommunes tiltag inddrager aktivt forskellige klausuler, som styrker fokus på bæredygtighed og ”presser” markedet i en positiv retning."

Vil man vide mere om indkøb og verdensmål udgav Forum for Bæredygtige Indkøb samme dag en tolvsiders introduktion til og overblik over netop det emne med ”…indblik i værktøjskassen, de gode eksempler og tips”. Skriv til info@ansvarligeindkob.dk for at få et eksemplar. 

Vi fik ikke en model men en metode
Udbudschef Cecilie Schwartz Førby modtog sammen med konsulent Linett Hindberg prisen.

De fire trin i Odense Kommunes metode

  1. Risikovurdering af alle produkter eller ydelser i kommunens udbudsplan. Gennem analyse og markedsdialog kortlægger Odense Kommune, hvilke verdensmål de forskellige udbud påvirker negativt og positivt.
  2. Et verdensmålsskema indgår i planlægningen af udbuddet og senere i udbudsmaterialet. Det er baseret på risikoafdækningen og videreudviklet gennem markedsdialog med potentielle leverandører.
  3. Tilbudsgivere udfylder skemaet, der indgår i kommunens evaluering af leverandørerne. Tilbudsgiver skal tilkendegive, hvad de aktivt gør for at iagttage etiske retningslinjer, miljø- og klimamæssige hensyn – med eller uden eksplicit tilknytning til verdensmålene.
  4. Markedsaktører får mulighed for selv at komme med forslag til relevante mål.

”Vi er meget stolte. Prisen er en flot anerkendelse af vores indsats i Odense Kommune, og det giver naturligvis blod på tanden til at gøre endnu mere fremover,” sagde Cecilie Førby fra scenen i Aarhus.

Hun fortalte yderligere, at Odense Kommunes arbejde med verdensmålene var begyndt, efter at kommunen havde haft Mogens Lykketoft ude og holde et oplæg om verdensmålene. Det afrundede den tidligere formand for FN’s generalforsamling med at sige, at alt det med målene skulle bygges ind i kommunens indkøb som noget af det første. Og så var forventningen hos den politiske ledelse ligesom på plads.

”Vi troede nok, at vi kunne opfinde én model, som vi kunne bruge på alle typer kontrakter, vi skulle have i udbud. Men det kunne vi naturligvis ikke. Så nu har vi ikke én model, men én metode, som vi kan bruge,” forklarede Cecilie Førby.

”Der er behovet for langt mere og anderledes markedsdialog, når man arbejder med verdensmål i indkøbene. Der er f.eks. mange små virksomheder, der ikke nødvendigvis kan dokumentere, hvordan de bidrager til verdensmålene, og det kan støtter vi dem ind imellem i at få, så det ikke ender med, at kun store virksomheder kan vinde udbuddene. På samme måde kræver det dialog og samarbejde at finde frem til hvilken type mål og krav man overhovedet med fornuft kan stille,” fortsatte hun. 

Læs også: Hvordan får man menneskerettigheder ind i offentlige indkøb

Prisen som verdens bedste indkøber er ny og indstiftet af Forum for Bæredygtige Indkøb, Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI), IKA – foreningen af offentlige indkøbere, DIEH og Miljøstyrelsen

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: offentlige indkøb

Mange vil gerne aktivere de 300 milliarder kroner den offentlige sektor køber ind for årligt til fordel for bæredygtighed. Men det er ikke så nemt. CSR.dk prøver at finde de gode eksempler og levere tips og tricks til leverandører.

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

11.09.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Bæredygtig, cirkulær værdikæde, indkøb og leverandørkortlægning – dit arbejdsområde?

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

28.08.2024Forenede Service

Sponseret

Grøn overbygning i Storkøbenhavn: Stensdal Group udvider samarbejdet med Kokkenes Køkken

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie