06.11.2019  |  Supply chain

Verdens bedste indkøber fundet

Man kan ikke trække en model ned over alle sine kontrakter, når man vil have verdensmål med i sine indkøb. Til gengæld forventer politikere og ledelse at man har styr på det.

Det var i Aarhus. Det var på rådhuset. Det var tirsdag d. 5. november klokken 15.30, og efter en hel dags konference om, hvordan man kan integrere verdensmålene i arbejdet med indkøb i den offentlige sektor, kom afsløringen.

Odense Kommune er verdens bedste indkøber.

Læs også: Bæredygtige offentlige indkøb skal drives af innovation og samarbejde

En lidt heftig titel, men ideen er god nok. Det handler nemlig om, hvem det er, som ud af de nominerede indkøbsfunktioner bedst bidrager til verdensmålene, på en måde der kan skaleres op og med en høj grad af nytænkning.

En vinder og en kort rapport
I skarp konkurrence med Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) og Letz Sushi, løb Odense Kommune altså med æren.

Begrundelsen var at de ”stiller krav om miljømærkede og produkter og har udviklet en metodisk tilgang, der øger bevidstheden hos leverandører og muliggør at andre offentlige virksomheder kan følge trop. Odense Kommunes tiltag inddrager aktivt forskellige klausuler, som styrker fokus på bæredygtighed og ”presser” markedet i en positiv retning."

Vil man vide mere om indkøb og verdensmål udgav Forum for Bæredygtige Indkøb samme dag en tolvsiders introduktion til og overblik over netop det emne med ”…indblik i værktøjskassen, de gode eksempler og tips”. Skriv til info@ansvarligeindkob.dk for at få et eksemplar. 

Vi fik ikke en model men en metode
Udbudschef Cecilie Schwartz Førby modtog sammen med konsulent Linett Hindberg prisen.

De fire trin i Odense Kommunes metode

  1. Risikovurdering af alle produkter eller ydelser i kommunens udbudsplan. Gennem analyse og markedsdialog kortlægger Odense Kommune, hvilke verdensmål de forskellige udbud påvirker negativt og positivt.
  2. Et verdensmålsskema indgår i planlægningen af udbuddet og senere i udbudsmaterialet. Det er baseret på risikoafdækningen og videreudviklet gennem markedsdialog med potentielle leverandører.
  3. Tilbudsgivere udfylder skemaet, der indgår i kommunens evaluering af leverandørerne. Tilbudsgiver skal tilkendegive, hvad de aktivt gør for at iagttage etiske retningslinjer, miljø- og klimamæssige hensyn – med eller uden eksplicit tilknytning til verdensmålene.
  4. Markedsaktører får mulighed for selv at komme med forslag til relevante mål.

”Vi er meget stolte. Prisen er en flot anerkendelse af vores indsats i Odense Kommune, og det giver naturligvis blod på tanden til at gøre endnu mere fremover,” sagde Cecilie Førby fra scenen i Aarhus.

Hun fortalte yderligere, at Odense Kommunes arbejde med verdensmålene var begyndt, efter at kommunen havde haft Mogens Lykketoft ude og holde et oplæg om verdensmålene. Det afrundede den tidligere formand for FN’s generalforsamling med at sige, at alt det med målene skulle bygges ind i kommunens indkøb som noget af det første. Og så var forventningen hos den politiske ledelse ligesom på plads.

”Vi troede nok, at vi kunne opfinde én model, som vi kunne bruge på alle typer kontrakter, vi skulle have i udbud. Men det kunne vi naturligvis ikke. Så nu har vi ikke én model, men én metode, som vi kan bruge,” forklarede Cecilie Førby.

”Der er behovet for langt mere og anderledes markedsdialog, når man arbejder med verdensmål i indkøbene. Der er f.eks. mange små virksomheder, der ikke nødvendigvis kan dokumentere, hvordan de bidrager til verdensmålene, og det kan støtter vi dem ind imellem i at få, så det ikke ender med, at kun store virksomheder kan vinde udbuddene. På samme måde kræver det dialog og samarbejde at finde frem til hvilken type mål og krav man overhovedet med fornuft kan stille,” fortsatte hun. 

Læs også: Hvordan får man menneskerettigheder ind i offentlige indkøb

Prisen som verdens bedste indkøber er ny og indstiftet af Forum for Bæredygtige Indkøb, Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI), IKA – foreningen af offentlige indkøbere, DIEH og Miljøstyrelsen

Denne artikel er en del af temaet I fokus: offentlige indkøb

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere