19.08.2016  |  Supply chain

Verdens første CO2-neutrale palle vinder international designpris

Indhold fra partner Hvad er dette?

Hvis du går og tror, at noget så simpelt som paller ikke kan skabe begejstring, så tro om igen. Verdens førende leverandør af bæredygtige paller, CHEP, vinder den prestigefulde designpris Red Dot Award 2016.

Når virksomheder skal fragte varer fra A til B på den mest miljørigtige måde, er det typisk CO2-udledningen fra selve køretøjet, der måles på. Men få overvejer, at bæredygtighed i logistikleddet kan optimeres helt ned til det, produkterne flyttes rundt på, nemlig valget af paller.

CHEPs blå paller er langt fra noget, man bare transporterer varer på. For nok er de blå af udseende, men det er de eneste paller, der gør forsyningskæden grønnere.

Farveforvirringen er total, men CHEPs bæredygtige dedikation er et skifte i måden at tænke palleleverancer på – ikke kun på organisations- men også på branche-niveau. Og det blev også bemærket ved årets Red Dot Award – et kvalitetsstempel, som den blå kvartpalle nu kan prale af.

Effektivitet og bæredygtighed går hånd i hånd

Den blå kvartpalle vandt i kategorien ”Industri, Maskiner og Robotter”. Det er første gang nogensinde, at designet af en palle overhovedet kommer i betragtning til den fine designpris.

Men juryen gav ikke kun pallen topkarakterer for sit udseende. Pallen udmærkede sig også for sin funktionelle opbygning, der gør den enormt brugervenlig og ikke mindst yderst effektiv.

Det er takket været CHEPs BlueClick-system, som gør det muligt at fast- og afmontere kasser på pallen 55 procent hurtigere end med traditionelle løsninger. Samtidig kan man stable pallerne i stakke på op til 30 ad gangen, hvilket både sparer plads ved transport og opbevaring.

For CHEP er effektivitet og bæredygtighed to sider af samme sag – og et fælles grundlag for virksomhedens dna.

Den blå palle gør CSR-profilen grønnere

Den blå palle repræsenterer muligheden for et opgør med byttesystemet af hvide paller.

De hvide paller anvendes, til de går i stykker og kasseres. Det resulterer ofte i hamstring og stort spild. Mange vil ikke tage imod de mest slidte og beskadigede paller. Fragtmænd, der fx leverer varer på ti paller, skal i teorien have ti paller med retur. Det sker dog sjældent, fordi kunden ofte mangler brugbare paller at bytte med. En pallebalance, kan derfor hurtigt blive svært uoverskuelig.

CHEP’s blå paller er kun i bevægelse, når de er læsset med varer. En palle kører fx fra København til Madrid, men der sendes ikke en tom palle tilbage til Danmark, som det er tilfældet med hvide paller. I stedet ryger den blå palle på et lokalt CHEP-servicecenter, hvor den tjekkes og eventuelt repareres, inden den sendes i cirkulation igen. Det gør det muligt at vedligeholde og genbruge alle paller i økosystemet på fornuftig vis.

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere