Verdens største lodrette have gør Bogota grønnere
En beboelsesejendom i den colombianske hovedstad Bogota er blevet pakket ind i hængende haver, der gør både bygning og by grønnere, til gavn for både klima og økonomi.
Colombias hovedstad Bogota huser over otte millioner mennesker og er en tæt bebygget storby med alt hvad dertil hører af udfordringer – hvoraf luftforurening og manglen på grønne områder er to af de centrale.
En bygning gør imidlertid sit for at afhjælpe problemet. Santalaia, en ni-etagers beboelsesejendom i ambassadekvarteret Rosales, er således blevet iklædt hvad sitet EcoWatch kalder ’verdens største lodrette have’. Installationen gør i såvel konkret som overført betydning byen grønnere.
Ifølge firmaet bag projektet, det lokale arkitektfirma Groncol, der har specialiseret sig i netop ’vertikal grøn infrastruktur’, fungerer de ca. 3.100 m2 hængende haver som et luftfilter, der årligt renser nærmiljøet for i omegnen af 2000 ton drivhusgasser, svarende til CO2-udslippet fra ca. 750 personbiler.
Samtidig producerer de i alt omkring 115.000 planter, der er af 10 forskellige arter, ilt til 3.000 mennesker, ligesom det fanger omkring et halvt ton støv. Planterne bliver vandet med en blanding af opsamlet regnvand og recirkuleret badevand, og en computer holder styr på doseringen, når himlen åbner sig.
Flere økonomiske incitamenter
Udover de klimamæssige fordele er økonomien i projektet også i orden. Huslejen i bygningen er således på niveau med nabobygningerne i området, skriver det kinesiske nyhedsbureau CGTN, og de grønne vægge bidrager til et behageligt indeklima, som bygningens ejere ifølge greenroofs.com er ”ekstremt tilfredse” med.
På den baggrund argumenterer både ejere, beboere og bygherre for, at man fra regeringens side burde styrke de økonomiske incitamenter for fremtidige projekter af lignende karakter.
”Den største udfordring er, at der bør være finansielle fordele ved at gøre dette, netop fordi bygningen gør en positiv forskel for mange mennesker, ikke kun æstetisk, men også miljømæssigt”, siger General Manager for entreprenøren Exacta Construction, Luis Guillermo Vallejo, til CGTN.
Læs også: Frederiksberg vil sikre bæredygtige bygninger med DNGB
Under alle omstændigheder er signalværdien i projektet vigtig, påpeger en af initiativtagerne.
”En by som Bogota har kun omkring fire kvadratmeter grønne områder pr. indbygger, og WHO siger, at vi burde have mindst 15. Så det her en virkelig en påmindelse til hele byen om, at bygningerne skal være grønnere, så vi kan kompensere for manglen på grønne områder og få et meget sundere sted for de mennesker, der bor her”, siger CEO for Groncol, Pablo Atuesta Pradilla.
-AK