Vi skal blive klogere på fangst og lagring af CO₂

Vi skal have mindre CO₂ i atmosfæren, så klimaforandringerne kan blive bremset. En metode er at fange det fra skorstene og lagre det dybt nede i jorden. Men hvad betyder det at fange og lagre CO₂? Det vil virksomheder, fonde og eksperter gøre os klogere på.

Danmark har ambitiøse klimamål. I 2030 skal de danske udledninger af CO₂ reduceres med 70 procent i forhold til år 1990. For at nå i mål er det nødvendigt at bruge en lang række af teknologier. Her spiller fangst og lagring af CO₂ en vigtig rolle. Foto: Ørsted

04.06.2024

CSR.dk

Danmark skal udlede mindre CO₂, hvis vi skal være med til at sænke temperaturen i verden, og på den måde bremse klimaforandringerne. Derfor bliver der sat vindmøller og solceller op og kraftværker går væk fra at brænde kul og andre fossile brændsler. De steder, hvor det stadig er nødvendigt at udlede CO₂, for at kunne sikre danskerne strøm i kontakten, byggematerialer og varme på radiatoren er der også hjælp at hente. Det er muligt at fange CO₂ fra skorstene og gemme den dybt nede i jorden. Det er det man kalder CCS eller Carbon Capture and Storage.

Selvom vi i Danmark allerede er godt i gang med at bygge, er det ukendt for mange, at man kan fange og lagre af CO₂. Derfor er en lang række private og offentlige organisationer fra hele landet samt Novo Nordisk Fonden gået sammen med forskere og eksperter om at lave en hjemmeside om fangst og lagring af CO₂. Den kan findes på www.co2idybden.dk og bygger på viden fra officielle kilder og myndigheder. Tanken bag hjemmesiden er, at den skal gøre danskerne klogere på fangst og lagring af CO₂.

”Det er afgørende for at bremse klimaforandringerne, at vi tager CO₂ ud af ligningen, hvor det er muligt. CO₂-fangst og lagring er ikke en ny teknologi, men i løbet af de næste årtier vil det blive mere synligt. I Novo Nordisk Fonden er vi optaget af, at teknologi ikke kun skal være for forskere og fagfolk. Formidling af viden og fakta om de nye teknologier for at støtte den offentlige debat er en vigtig del af en demokratisk grøn omstilling. Vi kan ikke bremse klimaforandringerne og få færre vejrekstremer uden nye teknologier. Og her er oplysning og debat en forudsætning for, at vi kan tage teknologierne i brug på en måde, som gavner både klima og samfund bedst muligt”, siger Claus Felby, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, som er en af parterne bag den nye hjemmeside.

Hjemmesiden bygger på faktabaseret viden om, hvad fangst og lagring af CO₂ er, og hvad teknologien betyder for det samfund, vi skal efterlade til fremtidens generationer. Med hjemmesiden tager virksomheder, forskere og eksperter et ansvar for at formidle den viden de har, så alle får gavn af den.

”Der er behov for, at vi kommer videre med planerne om at fange og lagre CO₂, men der er også behov for, at vi får danskerne med på rejsen. Med hjemmesiden får vi alle sammen et sted, hvor vi kan få svar på spørgsmål om fangst og lagring af CO₂, så vi får en forståelse for, hvordan og hvorfor denne teknologi kan være en af brikkerne til at løse klimakrisen. Det gør os i stand til at snakke om teknologien og den grønne omstilling på et ordentligt og oplyst grundlag. Jeg er stolt over, at jeg sammen med resten af ekspertgruppen har medvirket til, at indholdet på hjemmesiden både er er fagligt funderet og godt formidlet”, siger Philip Loldrup Fosbøl, associate professor ved DTU Kemiteknik, Ph.D., som har deltaget i hjemmesidens ekspertgruppe.

Læs også: Bugnende ordrebog skaber nye logistik-arbejdspladser i Nordjylland

Ørsted er allerede ved at etablere de første store CO₂-fangstanlæg i Danmark. I løbet af 2024 sætter staten en proces i gang, der skal muliggøre, at der fanges meget mere CO₂. Herudover vil Energistyrelsen afgøre, hvilke virksomheder, der får mulighed for at undersøge, om udpegede områder under landjorden er egnede som CO₂-lagre.

Kilde: CO₂ i dybden

/ PiB

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams