Vi skal ikke bare have mad i dag, men også i morgen

Henrik Seierø sidder i bestyrelsen for Foreningen REFOOD mærket. Til daglig står han i spidsen for ISS kantinen hos Company House 1 og 2 i Vallensbæk Strand.

Her sørger Henrik og hans team for morgenmad, frokost, mødeforplejning og meget mere for ca. 180 daglige gæster.

Henrik er en idérig ildsjæl, som brænder for at minimere madspild og gøre kantinedriften så miljø- og klimavenlig som muligt. For Henrik er det lige så vigtigt at beskytte jorden, som at maden er sund og velsmagende. Derfor gør han og teamet sig umage for at gøre en forskel hver eneste dag. Men hvorfor er madspild og recirkulering af madaffald så vigtigt for Henrik?

”Madspild er en stor agenda. Der produceres alt for meget i forhold til, hvad der skal bruges. Det vil jeg gerne være ambassadør for at stoppe. Det vil hjælpe klimaet og sikre, at økologerne får gødning til deres marker ud af de restprodukter, der nødvendigvis bliver tilbage nogle gange”, siger Henrik, der har arbejdet med kantinedrift de sidste 14 år hos ISS.

Han fortæller, at begrænsning af madspild ikke bare er hans egen kæphest, men et krav han møder hos virksomhederne og medarbejderne, der spiser i Company House.

”Mange af de otte virksomheder, som vi servicerer i huset, har det som et krav, at vi tager hånd om miljøet og gør vores bedste hver dag for ikke at slide på jordens ressourcer. Gæsterne i kantinen kommer også til os med spørgsmål. For eksempel var der en, der i weekenden blev i tvivl om, hvordan en type emballage skulle sorteres, så hun kom til mig mandag og spurgte og gik så hjem og sorterede affaldet. På den måde kan vi hjælpe hinanden til hele tiden at gøre det bedre”, siger Henrik.

Sundt shot og tøm buffet’en
Tankerne om at mindske madspildet gennemsyrer arbejdet i køkkenet og hele kantineordningen i Company House. Hver dag kan gæsterne for eksempel forfriske sig med et ingefær-shot lavet på overskudsfrugt fra frugtordningen og broccoli- og blomkålsstokke fra køkkenet tilsat et godt skvæt ingefær og chili.

”Helt generelt bruger teamet de råvarer, som giver mening alt efter årstid, og vi genbruger alt det, vi kan. Vi har ’tøm buffeten’, når vi lukker, hvor gæsterne kan fylde en treatbox med resterne fra bordet for 10 kroner per boks. Og vi portionsanretter det meste for at styre forbruget så godt som muligt”, fortæller Henrik.

Frostretter med hjem
Et populært initiativ er, at gæsterne kan købe frostretter med hjem til aftensmaden, typisk rester af den varme ret fra buffeten. Henrik giver et eksempel.

”I dag havde vi skinkegryde med chorizopølse som varm ret. Der blev noget til overs, som vi har fyldt i bokse. 700 gram skinkegryde og 700 gram kartoffelmos. Hver boks koster 25 kroner. Vi sætter dem frem i frysedisken, som næsten altid er tom pga. succesen. Gæsterne er også søde til at komme tilbage med boksene, dem vasker vi, genbruger dem, så vi undgår emballagespild”, siger Henrik.

Synligt i kantinen
I kantinen bliver der dyrket mikrogrønt i samarbejde med Grow It Green. Karse, ærteskud, radisekarse, solsikkeskud. For det er vigtigt for Henrik, at hans filosofi om bæredygtig kantinedrift er synlig for gæsterne i hverdagen.

”Vi vil gerne inspirere vores gæster, både når de spiser hos os, men også privat. De skal kunne mærke det og forstå det. Vi fortæller historierne om madspild og om genanvendelse. Udover madaffald sorterer vi plast, metal, pap, flasker osv., for det hele hænger sammen”, siger Henrik, der også interesser sig for at bruge upcyclede fødevarer, for eksempel fra Agrain, chips, knækbrød og mel lavet på maskmel, der er blevet til overs fra produktionen af øl.

Budskabet skal længere ud
I 2020 blev Henrik valgt ind i bestyrelsen for REFOOD mærket. Han gik ind i bestyrelsen, fordi han gerne vil endnu længere ud med sit budskab. Den viden som er i bestyrelsen, den skal gerne videns deles og så sker der med garanti gode ting.

I fremtiden ser jeg nok vores kantine som Svanemærket, det er noget vi gerne vil se yderligere ind i.

”Jeg elsker historien, om at naturens ressourcer kommer tilbage til jorden. Jo mere opmærksomhed, der kommer på genanvendelse og minimering af madspild, jo bedre. Det er helt klart en motivation for mig. Genanvendelse gennem Daka ReFood giver mening, fordi det går til gødning til økologerne og til biogas. Og så er det målbart. Det betyder, at vi i køkkenet og vores gæster i kantinen kan se, hvor gode vi er til at spise op, fordi vi hver uge får statistik, der viser, hvor meget vi smider ud”, siger Henrik og understreger, at han gennem bestyrelsesarbejdet ønsker at få gjort så mange som muligt i kantinebranchen opmærksomme på mærket, og hvordan alle aktivt kan gøre noget selv.

____________________________________________________________________

Fakta om Foreningen REFOOD mærket
REFOOD mærket er en ordning for virksomheder og organisationer i fødevare- og servicesektoren, som gør en indsats mod madspild og for genanvendelse. Medlemskab er gratis og kræver, at man vælger tre madspildsreducerende initiativer blandt foreningens mange forslag samt en ordning for genanvendelse af madaffald. REFOOD mærket er en tillidsbaseret certificering, som bygger på en fælles vision om en bæredygtig fødevare- og servicesektor præget af mindre ressourcespild og mere genanvendelse.
____________________________________________________________________

04.12.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Organisk gødning giver harmoniske juletræer

29.09.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Ufattelige mængder mad går stadig til spilde - kan detailhandlen gøre mere, hurtigere?

12.07.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Virksomhederne risikerer bøde for ikke at affaldssortere, men er dårligt informerede

26.05.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka Denmarks A/S årsregnskab 2022

19.05.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

ISS Facility Services og Bygningsstyrelsen modtager certificering fra REFOOD mærket

19.05.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Dansk 2. generationsbiodiesel er fra animalske biprodukter - ikke friturefedt