"Vi skal opbygge en stærk grøn genanvendelsessektor"

Der er gode takter mange steder, men vi skal reducere affaldsmængderne og have implementeret flere af de politisk vedtagne planer. Og så er koblingen mellem cirkulær forretning og digitalisering værd at holde øje med. Det fortæller Iben Kinch Sohn, som er fagleder på cirkulær økonomi hos Dansk Industri.

Iben Kinch Sohn er fagleder for cirkulær økonomi hos Dansk Industri. Foto: DI.

28.03.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvordan, vurderer du, går det med omstillingen til cirkulær økonomi i Danmark i 2022? Går det for langsomt, lige tilpas eller forskelligt afhængigt af sektor/område man kigger på? Eller går det lige som det skal?
Vi er i gang, men det går stadig for langsomt. Rigtig mange virksomheder har omstillet eller er i gang med at omstille til cirkulære forretningsmodeller, hvor man skaber deleordninger, genbruger produkterne, sælger ydelser frem for produkter. Flere er også i gang med at skifte virgine råvarer ud med genanvendte materialer. Men det skal op i skala. Det er vigtigt, fordi omkring halvdelen af de samlede globale udledninger af drivhusgasser og mere end 90 procent af tabet af biodiversitet skyldes, at vi udvinder og forarbejder naturressourcer.

Både forbrugere og virksomheder skal gøre op med gamle vaner, som skaber alt for meget affald, og vi skal sikre, at råvarer bliver udnyttet optimalt i virksomhederne. Og så skal vi have politikerne på banen.

Politisk har der de seneste år været fokus på at sikre mere genanvendelse - altså en mere cirkulær håndtering af vores affald, end blot at brænde det af. Men vi skal også tage skridt i forhold til at reducere affaldsmængderne.

Hvem oplever du som frontløbere og hvem har lang vej igen - hvis man kigger på sektorer? Og har du et bud på, hvorfor det fordeler sig sådan?
Der er tiltag i gang i alle sektorer i forhold til at sikre en mere bæredygtig produktion og mere bæredygtige produkter. I en DI-undersøgelse kan man se, at mere end fire ud af fem af de adspurgte virksomheder har foretaget grønne tiltag. De største virksomheder har taget flest initiativer, men virksomheder over hele landet er med på den grønne bølge – godt understøttet af stigende krav fra kunderne.

Virksomhederne har i sær fokus på at mindske spild af materialer og affald og på at sikre energieffektiviseringer.  Men også det at genanvende materialer i produktionen går igen hos mange.

I forhold til cirkulær økonomi er det særligt indenfor byggeri, møbler, elektronik og emballager, at vi ser frontløbere, men eksempler på virksomheder med cirkulære forretningseksempler dukker op i alle sektorer. Også hos de private virksomheder i affaldssektoren er der godt i gang investeringerne for at sikre mere og bedre genanvendelse af affaldsmængderne.

Det er i de sektorer, hvor der er store potentialer for en cirkulær økonomi, og i de sektorer, hvor der først har været en efterspørgsel eller lovgivningsmæssige krav, at man er kommet først i gang - og altså der, hvor vi ser flest frontløbere.

Hvis du kunne bede om to - men også kun to - ting, i rammebetingelserne, som de nødvendige parter bør investere i at ændre, hvad ville det så være? Eller handler de næste skridt måske slet ikke om nye rammebetingelser?
Vi er kommet rigtig langt på affaldsområdet med Klimaplanen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi i forhold til at sikre mere ensartet sortering og indsamling af affald i hele landet og dermed større og mere homogene affaldsmængder, der gør det muligt at investere i de anlæg, der skal sikre genanvendelse af affaldet. Men vi er endnu ikke i mål med at få implementeret alle elementerne i klimaplanen. Bl.a. skal affaldet bydes ud på markedet og affaldstilsynet skal styrkes. Så implementeringen skal på plads, så vi kan komme i gang med at opbygge en stærk grøn genanvendelsessektor i Danmark.

Og så skal vi have en national affaldsforebyggelsesstrategi. Med ca. 850 kg affald pr. indbygger pr. år er Danmark ifølge Eurostat det land i EU, der producerer mest affald pr. indbygger. Det er ikke en førsteplads, som vi i DI ønsker. Vi har en vigtig opgave i at sikre mere bæredygtigt forbrug og produktion – og i at reducere vores affaldsmængder. Det er nødvendigt for at begrænse trækket på klodens ressourcer og reducere klimabelastningen. En national affaldsforebyggelsesstrategi bør indeholde initiativer, som for alvor vil knække affaldskurven, og et klart mål om, at reducere mængden af affald pr. indbygger.

Hvad, tror du, kommer til at overraske virksomheder i det næste år eller to, når det handler om krav om cirkularitet?
Fra EU kommer der en hel tsunami af krav til produkters bæredygtighed, affaldsforebyggelse og brug af genanvendte materialer de næste par år.

I 2025 træder et producentansvar for emballage i kraft. Her får alle virksomheder, som sætter produkter på markedet - der har emballage om sig - et ansvar for, at emballagen indsamles, når det er blevet til affald, og genbruges eller genanvendes. Det kommer til at stille nye krav til emballagernes design, og det kommer til at koste over 2 milliarder kroner om året. Det bliver en stor omstilling - både i forhold til den måde virksomhederne arbejder med emballager på, og i affaldssektoren, hvor helt nye roller skal i spil.

I slutningen af marts i år kommer EU med et lovforslag om bæredygtige produkter. En del af forslaget er en ny forordning - ecodesignforordningen - som erstatter det hidtidige ecodesigndirektiv, der har leveret massive energieffektiviseringer i over ti år. Nu lægges der op til, at flere produkter skal omfattes, og at det ikke kun skal handle om energiforbrug. Fremadrettet skal der stilles krav om at designe produkter til cirkularitet, så de lever længe, kan repareres og skilles ad, så de i sidste ende kan genanvendes.

Men ikke nok med det.  Lovforslaget om bæredygtige produkter betyder også, at alle produkter over tid skal have et såkaldt ”digitalt produktpas”. Passet sørger for, at nyttig information følger produktet gennem værdikæden.

Hvad er dit yndlingseksempel på cirkulær innovation? Hvem, synes du, gør det rigtig godt?
Det er svært at pege på ét eksempel. Vi ser hele tiden nye og virkelig spændende måder at arbejde med cirkulær økonomi på. I DI har vi samlet en efterhånden større casesamling med virksomheder, der har cirkulære forretningsmodeller. Men der hvor vi kan mærke, at der virkelig er noget, som rykker, er i koblingen mellem digitalisering og cirkulære forretningsmodeller.

Der er eksempler på digitaliserede returmodeller for emballage, nye digitale løsninger til sortering af affald, sporing af materialer i værdikæder og brug af Internet of Things, der muliggør, at virksomheder hele tiden kan holde øje med produkternes behov for service og vedligeholdelse, hvilket betyder, at produkterne kan holdes i brug så længe som muligt. Her ser vi virkelig store potentialer.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi 2022

Hvad er status på cirkulær økonomi i Danmark i 2022? Hvad kan vi fejre, hvad skal vi ægre os over og hvor skal vi virkelig se at komme i gang? Eksperter og praktikere byder ind med erfaringer, holdninger og eksempler. 

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup