I fokus: cirkulær økonomi 2022

Hvad er status på cirkulær økonomi i Danmark i 2022? Hvad kan vi fejre, hvad skal vi ægre os over og hvor skal vi virkelig se at komme i gang? Eksperter og praktikere byder ind med erfaringer, holdninger og eksempler. 

Klima, miljø og energi

Den cirkulære rejse begynder ude på havet

Den danske møbelproducent Wehlers har bevist, at det kan lade sig gøre at tænke cirkulært og samtidig have en sund forretning

Indhold fra partner

Klima, miljø og energi

Ny inspiration til cirkulær byudvikling

Den finske Turku-region har netop præsenteret en ny køreplan for cirkulær økonomi.

Indhold fra partner

Samfund

"Vi skal over i nogle andre industrier end affald for at få innovationshøjde"

Cirkulær økonomi hænger i Danmark fast i affaldssektoren, og det er en skam. For det må og skal være en erhvervsagenda, hvor en søgen efter materialer skaber den nødvendige efterspørgsel og innovation. Og resten af verden er i gang. Det fortæller Ditte Lysgaard Vind fra Lendager Group.

Samfund

"Et velfungerende marked for cirkulære løsninger og produkter"

Der er kommet bedre rammer for at skabe værdi ud af affald, men det svære at at ændre mindset. Fokus på datadeling og digitalisering sammen med cirkulær økonomi kan give gode kort på hånden. Det siger Markus Bjerre fra Erhvervsstyrelsen til CSR.dk

Samfund

"Vi skal have fat i design- og produktionsleddet"

Skal man bevare optimismen i forhold til cirkulær økonomi, skal man kigge på virksomhedernes arbejde. For som land er der ikke meget at råbe hurra for. Vugge til Vugges direktør, Annette Hastrup, giver sit bud på, hvor cirkulær økonomi står i Danmark i 2022.

Klima, miljø og energi

Status for EU’s cirkulære tiltag i 2022

I løbet af 2022 kan vi forvente en lang række interessante udspil fra EU, der skal bringe os tættere på en cirkulær økonomi. I denne nyhed finder du en oversigt over, hvad vi har i vente.

Indhold fra partner

Klima, miljø og energi

Hvilke indgreb kan øge indsamlingen af plast til genanvendelse – England har et bud

Fra 1. april 2022 skal virksomheder, der fremstiller eller importerer mindst 10 ton plastemballage indenfor en periode på 12 måneder, betale en afgift på £200 pr. ton. Afgiften gælder ikke for plastemballage, der indeholder mindst 30 pct. genanvendt plast, eller emballage der, målt i vægt, ikke overvejende er plast. Emballagen bør naturligvis kun indeholde genanvendt plast, hvis det er tilladt i henhold til fødevaresikkerhed og øvrige regler.

Indhold fra partner

Klima, miljø og energi

Elis er på en bæredygtig rejse mod en fremtid med cirkulære tekstiler og ressourceforbrug

Danmarks førende tekstilservicevirksomhed Elis’ (tidl. Berendsen) tager et stort ansvar for at drive en cirkulær forretning – så både Elis og landets virksomheder kan nedbringe forbruget af tekstiler og naturressourcer.

Indhold fra partner

Strategi & ledelse

”Det er helt vildt, så mange muligheder der er”

Møbelvirksomheden Wehlers vil gerne sælge møbler. Og styrke sit cirkulære økosystem. Og ændre møbelindustrien. Læs her, hvordan virksomheden arbejder.

Klima, miljø og energi

Indspark: Nyt lovgrundlag ændrer rollefordelingen på affaldsområdet

Klima, miljø og energi

Slut med engangspapir

Der anvendes hvert år milliarder stykker af papir til håndaftørring, og de ender alle i skraldespanden efter en enkelt gangs brug. De enorme mængder af papir afføder ikke alene enorme mængder af affald, det efterlader også et klimaaftryk, som skriger på bæredygtige alternativer.

Samfund

"Vi skal opbygge en stærk grøn genanvendelsessektor"

Der er gode takter mange steder, men vi skal reducere affaldsmængderne og have implementeret flere af de politisk vedtagne planer. Og så er koblingen mellem cirkulær forretning og digitalisering værd at holde øje med. Det fortæller Iben Kinch Sohn, som er fagleder på cirkulær økonomi hos Dansk Industri.

Klima, miljø og energi

På vejen mod reel genanvendelse af tekstiler i et cirkulært system

Genanvendelse af tekstiler er stadig i sin spæde opstart, men bl.a. øget samarbejde, koordinering og informationsudveksling på tværs af hele værdikæden samt øget finansiering og designkrav kan være med til at skubbe på udviklingen.

Indhold fra partner

Klima, miljø og energi

Hvor cirkulær er den genanvendelige plastflaske?

At genanvende plastikflasker bestående af materialet PET (det mest alment genanvendelige plastmateriale, som bl.a. den klassiske sodavandsflaske er lavet af) burde være relativt simpelt at sætte i et cirkulært system. Men det korte svar på spørgsmålet er, at kun 17 pct. af den PET der blev sat på markedet som (drikkevare)flasker i 2020, blev brugt til nye flasker. Det mere komplekse svar er, at det kan blive svært opretholde en høj andel genanvendt PET (rPET) i flaske-kredsløbet, fordi materialet ’lækkes’ til andre anvendelser.

Indhold fra partner

Klima, miljø og energi

Grøn omstilling og cirkulær økonomi skaber nye jobmuligheder

I mange brancher løser faglærte en række opgaver, der sagtens kunne løses af ufaglærte uden mange linjer på CV’et. Specielt inden for den grønne omstilling og den cirkulære økonomi findes der lige nu en del jobåbninger for ufaglærte. Men opgaverne finder ikke selv vej til denne gruppe. Det kræver, at virksomhederne genovervejer deres opgaveopløsning.

Indhold fra partner

Klima, miljø og energi

Elis’ kasserede tekstiler får nyt liv i vintage-inspirerede kjoler og via forskning

Elis’ (tidl. Berendsen) ambition er at genanvende 100 % af virksomhedens tekstiler i 2030. Derfor engagerer Elis sig i ny forskning og danner partnerskaber med tøjdesignere som Muttilove og Hjelt, der upcycler Elis’ kasserede tekstiler.

Indhold fra partner

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere