28.03.2022  |  Samfund

"Vi skal have fat i design- og produktionsleddet"

Skal man bevare optimismen i forhold til cirkulær økonomi, skal man kigge på virksomhedernes arbejde. For som land er der ikke meget at råbe hurra for. Vugge til Vugges direktør, Annette Hastrup, giver sit bud på, hvor cirkulær økonomi står i Danmark i 2022.

Hvordan, vurderer du, går det med omstillingen til cirkulær økonomi i Danmark i 2022? Går det for langsomt, lige tilpas eller forskelligt afhængigt af sektor/område man kigger på? Eller går det lige som det skal?
Det går for langsomt. Danmark er stadig det land i Europa, der producerer mest affald per indbygger – cirka 845 kilo om året. Så der er nok at arbejde med. Der tales meget om cirkulær økonomi, og der laves inspirerende møder og publikationer for eksempel inden for byggebranchen, men der er langt fra snak til handling. Nogle har ikke forstået, hvor alvorligt det er, og andre er først lige gået i gang. Løsningerne er udviklet, så det er mere et spørgsmål om vilje end om muligheder. For eksempel er efterspørgslen på cirkulært byggeri fra blandt andet det offentlige mest præget af forsøg og eksperimenter – det er ikke blevet standard endnu, selvom mulighederne er der.

Hvis man skal bevare optimismen, så ser vi heldigvis et stort ryk i interessen blandt virksomheder for at arbejde med cirkulær økonomi og dokumentere det med Cradle to Cradle Certified®. (Se tekstboks.)

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad er Cradle to Cradle?

Cradle to Cradle er visionen om en verden, hvor forbrug og produktion har en positiv effekt på både økonomi, miljø og mennesker. Hvor vi er til gavn for planeten, uden at vi behøver at skrue ned for forbrug og velfærd.

Med udgangspunkt i Cradle to Cradle-konceptet er der udviklet en produktstandard, Cradle to Cradle Certified® Product Standard. Det er en international, strategisk certificeringsordning, der driver handling for at forbedre produkter og systemer i et meget holistisk perspektiv, hvor forbedringer aldrig sker på bekostning af andre aspekter af bæredygtighed.

Standarden administreres af den uafhængige non-profit organisation, Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Produkter kan certificeres gennem samarbejde med vurderingsorganer som Vugge til Vugge ApS, der er akkrediteret af instituttet. Det er instituttet, der gennemfører certificeringen, og der er således tale om både tredjeparts-vurdering og tredjeparts-certificering.

Kilde: vuggetilvugge.dk

Hvem oplever du som frontløbere og hvem har lang vej igen - hvis man kigger på sektorer? Og har du et bud på, hvorfor det fordeler sig sådan?
Det er svært at pege på hele brancher eller sektorer, der er frontløbere. Det er snarere enkelte virksomheder, der går forrest.

Der er nogle stykker, som har skabt en forretning på at opkøbe brugte møbler og computere, sætte dem i stand og sælge dem igen, ligesom der er eksempler på leasingaftaler, hvor producenten ejer og vedligeholder indretning for eksempel. Det skyldes nok, at der er penge i den type produkter, og at det er relativt let at håndtere. Men der bliver stadig designet IT-udstyr og møbler til kort holdbarhed, eller som er svære at reparere og skille ad.

Vi er derfor nødt til at få fat i design- og produktionsleddet, hvis vi skal i mål med cirkulær økonomi. Jeg tror, vejen dertil går gennem certificering, og jeg arbejder til daglig med Cradle to Cradle Certified®, som er en meget helhedsorienteret certificeringsordning med fokus på cirkulær økonomi ud fra devisen ”it has to be safe before it can be circular”. Certificeringsordningen er et strategisk værktøj, der giver genlyd og smitter af på konkurrenterne. Vi kan se, at virksomheder med certificerede produkter evner at trække hele sektorer på globalt plan i samme retning. Det er især lykkedes inden for nogle få smalle sektorer. F.eks. er flere og flere producenter af tæpper, rengøringsmidler, akustikprodukter og andre byggematerialer, papir og emballage i løbet af de seneste år begyndt at certificere produkter efter Cradle to Cradle Certified® Product Standard. Og de forbedrer sig hele tiden. Det kan vi se, fordi de avancerer i certificeringsniveau. Det kan de kun, hvis de udvikler materialer, design og systemer, der kan sikre genanvendelse af materialerne uden at gå på kompromis med sundhed, miljø, klima og social retfærdighed.

Organisationer som Cradle to Cradle Products Innovation Institute og Ellen MacArthur Foundation arbejder nu målrettet på at skabe samme dominoeffekt i nogle af de virkeligt tunge sektorer, som har lang vej igen. Det er blandt andet mode- og tekstilbranchen, der halter bagud. Og selvom der er mange Cradle to Cradle certificerede byggematerialer, så mangler vi at se en byggebranche, der for alvor bruger mulighederne for at bygge til adskillelse og sikre genbrug og genanvendelse af materialer.

Hvis du kunne bede om to - men også kun to - ting, i rammebetingelserne, som de nødvendige parter bør investere i at ændre, hvad ville det så være? Eller handler de næste skridt måske slet ikke om nye rammebetingelser?
Det offentlige er nødt til at efterspørge cirkulære løsninger som standard. Den offentlige sektor køber ind for omtrent 310 milliarder kroner hos private virksomheder hvert år, så det ville være en magtfaktor, der kunne gøre det attraktivt for virksomhederne at udvikle cirkulære løsninger. I øjeblikket er det tit offentlig støtte til teknologiudvikling, der driver virksomhederne. For eksempel er der givet meget støtte til at udvikle forretningsmodeller for genanvendelse af tekstiler i det offentlige – men hvis det ikke følges op af en reel efterspørgsel, så går den nye teknologi tabt.

Vi har også brug for regulering, der kan sikre, at vi får udfaset skadelig kemi i vores produkter så hurtigt som muligt. Skadelig kemi er et stort problem for vores muligheder for at recirkulere materialer i sunde og sikre systemer. Vi ser allerede nu, at mange brugte byggematerialer må deponeres, fordi de indeholder skadelige stoffer, som er forbudt i dag og derfor ikke kan genanvendes.

Hvad, tror du, kommer til at overraske virksomheder i det næste år eller to, når det handler om krav om cirkularitet?
EU kommer løbende med nye regler for eksempel til udvidet producentansvar i forhold til ecodesign, emballage og opsamling af plastik. Det bør ikke være en overraskelse, men det er det nok alligevel for mindre eller travle virksomheder, der ikke har ressourcer til at følge med i udviklingen af nye love og regler. Der vil givetvis også være håndværkere, der bliver overraskede eller i hvert fald ikke er godt nok forberedt, når den frivillige bæredygtighedsklasse bliver obligatorisk.

Endelig vil mange leverandører til store virksomheder nok blive overrasket, når kunderne begynder at stille større og større krav til produkternes betydning for mennesker og miljø. Når vi indsamler data for vores kunder i forbindelse med en Cradle to Cradle certificering, oplever vi jævnligt leverandører blive taget på sengen, når det bliver krævet, at de skal leve op til skrappe krav om materialesundhed.

Hvad er dit yndlingseksempel på cirkulær innovation? Hvem, synes du, gør det rigtig godt?
Jeg kender bedst mine egne kunder, der arbejder med Cradle to Cradle Certified®. De gør hver dag en kæmpe indsats både i bredden og i dybden for at udvikle sunde og cirkulære systemer, fordi det er en del af kriterierne i ordningen.

Et godt eksempel er Troldtekt A/S, der arbejder strategisk med Cradle to Cradle på alle fronter. Virksomheden er blandt andet god til at indgå i partnerskaber om genanvendelse af fraskær på byggepladsen og har længe brugt 100 procent vedvarende energi i produktionen. I 2016 installerede de et maleranlæg, der kunne opsamle og genbruge overspray fra malerkabinen. Det reducerede spild af maling med 70 procent. Sideløbende har de kæmpet med at udvikle en maling uden skadelig kemi, og som samtidig var holdbar nok til genbrug af overspray. Det er netop lykkedes, og Troldtekt har derfor opnået Platin indenfor Material Health og løftet deres certificeringsniveau fra Cradle to Cradle Certified® Sølv til Guld.

KLS Pure Print og Ege Carpets er andre virksomheder, der har arbejdet på samme måde med de her ting i efterhånden mange år. Og så glæder jeg mig over, at nye typer virksomheder for nylig er kommet på banen og markerer sig med Cradle to Cradle cirkulært design og certificering, f.eks. Roccamore og Bang & Olufsen.

Denne artikel er en del af temaet I fokus: cirkulær økonomi 2022

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere