"Vi skal have fat i design- og produktionsleddet"

Skal man bevare optimismen i forhold til cirkulær økonomi, skal man kigge på virksomhedernes arbejde. For som land er der ikke meget at råbe hurra for. Vugge til Vugges direktør, Annette Hastrup, giver sit bud på, hvor cirkulær økonomi står i Danmark i 2022.

Annette Hastrup er direktør i Vugge til vugge. Foto: vuggetilvugge.

28.03.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvordan, vurderer du, går det med omstillingen til cirkulær økonomi i Danmark i 2022? Går det for langsomt, lige tilpas eller forskelligt afhængigt af sektor/område man kigger på? Eller går det lige som det skal?
Det går for langsomt. Danmark er stadig det land i Europa, der producerer mest affald per indbygger – cirka 845 kilo om året. Så der er nok at arbejde med. Der tales meget om cirkulær økonomi, og der laves inspirerende møder og publikationer for eksempel inden for byggebranchen, men der er langt fra snak til handling. Nogle har ikke forstået, hvor alvorligt det er, og andre er først lige gået i gang. Løsningerne er udviklet, så det er mere et spørgsmål om vilje end om muligheder. For eksempel er efterspørgslen på cirkulært byggeri fra blandt andet det offentlige mest præget af forsøg og eksperimenter – det er ikke blevet standard endnu, selvom mulighederne er der.

Hvis man skal bevare optimismen, så ser vi heldigvis et stort ryk i interessen blandt virksomheder for at arbejde med cirkulær økonomi og dokumentere det med Cradle to Cradle Certified®. (Se tekstboks.)

Hvad er Cradle to Cradle?

Cradle to Cradle er visionen om en verden, hvor forbrug og produktion har en positiv effekt på både økonomi, miljø og mennesker. Hvor vi er til gavn for planeten, uden at vi behøver at skrue ned for forbrug og velfærd.

Med udgangspunkt i Cradle to Cradle-konceptet er der udviklet en produktstandard, Cradle to Cradle Certified® Product Standard. Det er en international, strategisk certificeringsordning, der driver handling for at forbedre produkter og systemer i et meget holistisk perspektiv, hvor forbedringer aldrig sker på bekostning af andre aspekter af bæredygtighed.

Standarden administreres af den uafhængige non-profit organisation, Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Produkter kan certificeres gennem samarbejde med vurderingsorganer som Vugge til Vugge ApS, der er akkrediteret af instituttet. Det er instituttet, der gennemfører certificeringen, og der er således tale om både tredjeparts-vurdering og tredjeparts-certificering.

Kilde: vuggetilvugge.dk

Hvem oplever du som frontløbere og hvem har lang vej igen - hvis man kigger på sektorer? Og har du et bud på, hvorfor det fordeler sig sådan?
Det er svært at pege på hele brancher eller sektorer, der er frontløbere. Det er snarere enkelte virksomheder, der går forrest.

Der er nogle stykker, som har skabt en forretning på at opkøbe brugte møbler og computere, sætte dem i stand og sælge dem igen, ligesom der er eksempler på leasingaftaler, hvor producenten ejer og vedligeholder indretning for eksempel. Det skyldes nok, at der er penge i den type produkter, og at det er relativt let at håndtere. Men der bliver stadig designet IT-udstyr og møbler til kort holdbarhed, eller som er svære at reparere og skille ad.

Vi er derfor nødt til at få fat i design- og produktionsleddet, hvis vi skal i mål med cirkulær økonomi. Jeg tror, vejen dertil går gennem certificering, og jeg arbejder til daglig med Cradle to Cradle Certified®, som er en meget helhedsorienteret certificeringsordning med fokus på cirkulær økonomi ud fra devisen ”it has to be safe before it can be circular”. Certificeringsordningen er et strategisk værktøj, der giver genlyd og smitter af på konkurrenterne. Vi kan se, at virksomheder med certificerede produkter evner at trække hele sektorer på globalt plan i samme retning. Det er især lykkedes inden for nogle få smalle sektorer. F.eks. er flere og flere producenter af tæpper, rengøringsmidler, akustikprodukter og andre byggematerialer, papir og emballage i løbet af de seneste år begyndt at certificere produkter efter Cradle to Cradle Certified® Product Standard. Og de forbedrer sig hele tiden. Det kan vi se, fordi de avancerer i certificeringsniveau. Det kan de kun, hvis de udvikler materialer, design og systemer, der kan sikre genanvendelse af materialerne uden at gå på kompromis med sundhed, miljø, klima og social retfærdighed.

Organisationer som Cradle to Cradle Products Innovation Institute og Ellen MacArthur Foundation arbejder nu målrettet på at skabe samme dominoeffekt i nogle af de virkeligt tunge sektorer, som har lang vej igen. Det er blandt andet mode- og tekstilbranchen, der halter bagud. Og selvom der er mange Cradle to Cradle certificerede byggematerialer, så mangler vi at se en byggebranche, der for alvor bruger mulighederne for at bygge til adskillelse og sikre genbrug og genanvendelse af materialer.

Hvis du kunne bede om to - men også kun to - ting, i rammebetingelserne, som de nødvendige parter bør investere i at ændre, hvad ville det så være? Eller handler de næste skridt måske slet ikke om nye rammebetingelser?
Det offentlige er nødt til at efterspørge cirkulære løsninger som standard. Den offentlige sektor køber ind for omtrent 310 milliarder kroner hos private virksomheder hvert år, så det ville være en magtfaktor, der kunne gøre det attraktivt for virksomhederne at udvikle cirkulære løsninger. I øjeblikket er det tit offentlig støtte til teknologiudvikling, der driver virksomhederne. For eksempel er der givet meget støtte til at udvikle forretningsmodeller for genanvendelse af tekstiler i det offentlige – men hvis det ikke følges op af en reel efterspørgsel, så går den nye teknologi tabt.

Vi har også brug for regulering, der kan sikre, at vi får udfaset skadelig kemi i vores produkter så hurtigt som muligt. Skadelig kemi er et stort problem for vores muligheder for at recirkulere materialer i sunde og sikre systemer. Vi ser allerede nu, at mange brugte byggematerialer må deponeres, fordi de indeholder skadelige stoffer, som er forbudt i dag og derfor ikke kan genanvendes.

Hvad, tror du, kommer til at overraske virksomheder i det næste år eller to, når det handler om krav om cirkularitet?
EU kommer løbende med nye regler for eksempel til udvidet producentansvar i forhold til ecodesign, emballage og opsamling af plastik. Det bør ikke være en overraskelse, men det er det nok alligevel for mindre eller travle virksomheder, der ikke har ressourcer til at følge med i udviklingen af nye love og regler. Der vil givetvis også være håndværkere, der bliver overraskede eller i hvert fald ikke er godt nok forberedt, når den frivillige bæredygtighedsklasse bliver obligatorisk.

Endelig vil mange leverandører til store virksomheder nok blive overrasket, når kunderne begynder at stille større og større krav til produkternes betydning for mennesker og miljø. Når vi indsamler data for vores kunder i forbindelse med en Cradle to Cradle certificering, oplever vi jævnligt leverandører blive taget på sengen, når det bliver krævet, at de skal leve op til skrappe krav om materialesundhed.

Hvad er dit yndlingseksempel på cirkulær innovation? Hvem, synes du, gør det rigtig godt?
Jeg kender bedst mine egne kunder, der arbejder med Cradle to Cradle Certified®. De gør hver dag en kæmpe indsats både i bredden og i dybden for at udvikle sunde og cirkulære systemer, fordi det er en del af kriterierne i ordningen.

Et godt eksempel er Troldtekt A/S, der arbejder strategisk med Cradle to Cradle på alle fronter. Virksomheden er blandt andet god til at indgå i partnerskaber om genanvendelse af fraskær på byggepladsen og har længe brugt 100 procent vedvarende energi i produktionen. I 2016 installerede de et maleranlæg, der kunne opsamle og genbruge overspray fra malerkabinen. Det reducerede spild af maling med 70 procent. Sideløbende har de kæmpet med at udvikle en maling uden skadelig kemi, og som samtidig var holdbar nok til genbrug af overspray. Det er netop lykkedes, og Troldtekt har derfor opnået Platin indenfor Material Health og løftet deres certificeringsniveau fra Cradle to Cradle Certified® Sølv til Guld.

KLS Pure Print og Ege Carpets er andre virksomheder, der har arbejdet på samme måde med de her ting i efterhånden mange år. Og så glæder jeg mig over, at nye typer virksomheder for nylig er kommet på banen og markerer sig med Cradle to Cradle cirkulært design og certificering, f.eks. Roccamore og Bang & Olufsen.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi 2022

Hvad er status på cirkulær økonomi i Danmark i 2022? Hvad kan vi fejre, hvad skal vi ægre os over og hvor skal vi virkelig se at komme i gang? Eksperter og praktikere byder ind med erfaringer, holdninger og eksempler. 

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus