28.03.2022 | Klima, miljø og energi
Hvilke indgreb kan øge indsamlingen af plast til genanvendelse – England har et bud
Indhold fra partner Hvad er dette?
Fra 1. april 2022 skal virksomheder, der fremstiller eller importerer mindst 10 ton plastemballage indenfor en periode på 12 måneder, betale en afgift på £200 pr. ton. Afgiften gælder ikke for plastemballage, der indeholder mindst 30 pct. genanvendt plast, eller emballage der, målt i vægt, ikke overvejende er plast. Emballagen bør naturligvis kun indeholde genanvendt plast, hvis det er tilladt i henhold til fødevaresikkerhed og øvrige regler.
England, Wales og Nordirland indfører afgift på plastemballage fra 1. april 2022 og kun plastemballage med et indhold af genanvendt plast på mindre end 30 pct. er omfattet af afgiften
Målet med afgiften er at give virksomheder et økonomisk incitament til at bruge genanvendt plast til fremstilling af plastemballage, og dermed en større efterspørgsel herpå. Desuden er hensigten at motivere til øget indsamling og genanvendelse af plastaffald.
Regeringen vurderer, at brugen af genanvendt plast i emballage kan stige med omkring 40 pct. Dette svarer til en CO2-besparelse på ca. 200.000 ton i 2022 til 2023.
Virksomheder skal tilmelde sig plastemballageafgiften, hvis de har fremstillet eller importeret 10 eller flere ton færdige plastemballagekomponenter inden for de sidste 12 måneder, eller vil gøre det inden for de næste 30 dage. Fra 1. april 2022 til 30. marts 2023 vil 12-månedersgrænsen blive udregnet anderledes. Importeret plastemballage vil være afgiftspligtig, uanset om emballagen er tom eller fyldt.
Den britiske regering arbejder også på at introducere et pantsystem for drikkevareemballage og en strømlining af affaldsindsamlingen.
Hvordan opnås målet om halvering af take away emballager i Danmark?
I Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi er der sat mål om, at visse take away emballager af plast skal reduceres med 50 % i 2026, i forhold til 2022. Hvordan og hvorleds det kan udmøntes, kan du høre meget mere om på DAKOFAs webinar den 8. april. Her dykker vi ned i Miljøbelastning, genbrug og ændret forbrugeradfærd – hvad skal der til?
Læs mere om webinaret her
Denne artikel er en del af temaet I fokus: cirkulær økonomi 2022
Strategi & ledelse

Genbrugsnetværk som central aktør i den cirkulære omstilling
Genbrugsnetværk er ifølge en ny rapport en vigtig spiller i den cirkulære omstilling. Rapporten præsenterer viden og inspiration til både eksisterende og kommende netværk.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Næppe sandsynligt, at vi når målet om en halvering af mængden af kommunalt restaffald
I EU generer vi 113 millioner ton om året – det skal reduceres til 56 millioner ton for at nå målet.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

EU: Danmark skal styrke den cirkulære økonomi ved at forebygge, genbruge og genanvende mere
Det Europæiske Råd giver anbefalinger til arbejdet de kommende år
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny inspiration til cirkulær byudvikling
Den finske Turku-region har netop præsenteret en ny køreplan for cirkulær økonomi.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Der skal fuld fart på forebyggelsen
EU har allerede fastsat rammebetingelser, der skal sikre at medlemsstaterne gennemfører nationale affaldsforebyggelsesprogrammer og -foranstaltninger. Alligevel er affaldsproduktionen stadig stigende i hele Europa.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Regeringens udspil til CO2-afgift kan gøre affaldsvarme billigere
Regeringens udspil til en grøn skattereform vil omlægge energiafgiften på rumvarme, så dele overgår til en afgift på fossilt CO2.
Indhold fra partner