28.03.2022  |  Klima, miljø og energi

Hvilke indgreb kan øge indsamlingen af plast til genanvendelse – England har et bud

Indhold fra partner Hvad er dette?

Fra 1. april 2022 skal virksomheder, der fremstiller eller importerer mindst 10 ton plastemballage indenfor en periode på 12 måneder, betale en afgift på £200 pr. ton. Afgiften gælder ikke for plastemballage, der indeholder mindst 30 pct. genanvendt plast, eller emballage der, målt i vægt, ikke overvejende er plast. Emballagen bør naturligvis kun indeholde genanvendt plast, hvis det er tilladt i henhold til fødevaresikkerhed og øvrige regler.

Målet med afgiften er at give virksomheder et økonomisk incitament til at bruge genanvendt plast til fremstilling af plastemballage, og dermed en større efterspørgsel herpå. Desuden er hensigten at motivere til øget indsamling og genanvendelse af plastaffald.

Regeringen vurderer, at brugen af genanvendt plast i emballage kan stige med omkring 40 pct. Dette svarer til en CO2-besparelse på ca. 200.000 ton i 2022 til 2023.

Virksomheder skal tilmelde sig plastemballageafgiften, hvis de har fremstillet eller importeret 10 eller flere ton færdige plastemballagekomponenter inden for de sidste 12 måneder, eller vil gøre det inden for de næste 30 dage. Fra 1. april 2022 til 30. marts 2023 vil 12-månedersgrænsen blive udregnet anderledes. Importeret plastemballage vil være afgiftspligtig, uanset om emballagen er tom eller fyldt.
Den britiske regering arbejder også på at introducere et pantsystem for drikkevareemballage og en strømlining af affaldsindsamlingen.

Hvordan opnås målet om halvering af take away emballager i Danmark?
I Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi er der sat mål om, at visse take away emballager af plast skal reduceres med 50 % i 2026, i forhold til 2022. Hvordan og hvorleds det kan udmøntes, kan du høre meget mere om på DAKOFAs webinar den 8. april. Her dykker vi ned i Miljøbelastning, genbrug og ændret forbrugeradfærd – hvad skal der til?

Læs mere om webinaret her

Denne artikel er en del af temaet I fokus: cirkulær økonomi 2022

Mere fra DAKOFA - Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

DAKOFA - Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

https://dakofa.dk/

  • dakofa@dakofa.dk
  • +45 3296 9022
  • Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. Sal. 1620 København

DAKOFAs fornemste opgave er at ruste den danske affalds- og ressourcesektor til at navigere i et dynamisk samfund og i en globaliseret verden. Nye rammebetingelser, øgede krav til ressourceeffektivisering, skærpede lovkrav og et ydre pres om stadige miljøforbedringer skaber behov for videndeling, information, erfaringsudveksling og innovation. DAKOFA opsamler såvel national som international…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere