15.03.2023 | Strategi & ledelse
Et tættere nordisk samarbejde kan accelerere den cirkulære økonomi
Indhold fra partner Hvad er dette?
Rapporten undersøger, hvordan cirkulær økonomi kan være en nøglefaktor til at styrke Norden som region. Rapporten præsenterer et overblik over fordelene, status og fremskridt samt en opgørelse over politiske tiltag for cirkulær økonomi i Norden. Med det formål at accelerere den cirkulære omstilling og opbygning af et mere robust, bæredygtigt Norden byder rapporten ligeledes på en oversigt over muligheder for tættere nordisk samarbejde. Rapporten fremhæver følgende fire områder, hvor et tættere nordisk samarbejde kan spille en vigtig rolle:
- En fælles nordisk cirkulær økonomistrategi med fokus på højpotentielle løsninger og værdikæder
- Udveksle erfaringer om en skattereform, der understøtter cirkulær økonomi
- Udveksle erfaringer og harmonisere standarder, definitioner og adgang til data
- Videndeling og læring fra frontløberne
Hvorfor samarbejde?
Det fremhæves, at adgang til råvarer, fødevarer og energi er afgørende for den grønne omstilling, da mange kritiske råstoffer bruges i vigtige grønne teknologier. Den asiatiske region dominerer i øjeblikket det globale marked for kritiske råstoffer af betydning for den grønne omstilling, hvilket udsætter Norden for en geopolitisk risiko. Norden har dog potentialet til at skabe et bæredygtigt nordisk marked for mange af disse råvarer og råstoffer og dermed bygge et mere solidt fundament for industrier som batteriproduktion, vind- og solenergi og fødevarer.
Uddannelse er vigtig
Uddannelse er et vigtigt aspekt for et udvidet cirkulært marked på tværs af Norden. Dette omfatter for eksempel teknisk viden om, hvordan man skaber cirkulære produktionsprocesser, samt design- og materialeviden til at producere mere langtidsholdbare og genanvendelige produkter. Men udviklingen af en arbejdsstyrke, der kan understøtte den grønne omstilling, vil være nødvendig. Ifølge rapporten viser nyere undersøgelser, at der vil være et underskud af uddannet arbejdskraft i de nordiske lande, hvad angår for eksempel ingeniørjobs. Finland har indarbejdet principper for bæredygtig og cirkulær økonomi i læseplanerne på alle uddannelsesniveauer, hvilket eventuelt kan inspirere de øvrige lande i Norden.
Læs mere her
Du kan læse hele rapporten her på Nordisk Ministerråds hjemmeside.
Klima, miljø og energi

Genbrug skal belønnes i byggeriets klimaregnskab
To nyheder i én: Bekendtgørelse om bygningers klimapåvirkning bliver ændret og analyse af CO2-udledning fra forskellige boligtyper er offentliggjort
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Nyt plast-opråb fra OECD
Mængden af globalt plastaffald forventes at være tredoblet i 2060. Derfor har vi brug for radikale forandringer – nu!
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny LCA-baseret vurdering af det europæiske genbrugsmarked for tekstiler
Rapporten vurderer de miljømæssige påvirkninger knyttet til genbrug overfor køb af nye tekstiler samt påvirkningerne ved genbrug over for genanvendelse. Rapporten præsenterer ligeledes nuværende og fremtidig indsamling, sortering og behandling i Europa af både tekstiler til genbrug og til genanvendelse samt giver en indikation af de forventede mængder efter 2025, hvor indsamlingskravet i EU træder i kraft.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Hvordan måler vi affaldsforebyggelse?
Det er titlen på en ny rapport fra Nordisk Ministerråd, der giver et bud på, hvordan affaldsforebyggelse kan måles ved hjælp af digitalisering.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Når plast ikke er emballager
Mere end halvdelen af de europæiske plastmængder sættes på markedet i form af noget andet end emballager. For disse mængder mangler der både data, krav og målsætninger.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Genbrugsnetværk som central aktør i den cirkulære omstilling
Genbrugsnetværk er ifølge en ny rapport en vigtig spiller i den cirkulære omstilling. Rapporten præsenterer viden og inspiration til både eksisterende og kommende netværk.
Indhold fra partner